Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

ISID, Misir`a mi siçriyor?

ISID, Misir`a mi siçriyor?

Ensar Beyt el Makdis ya da son aldigi adla Islam Devleti Sina Eyaleti. 2011 Misir devriminden sonra görünür olan ve 2013`te Mursi`nin devrilmesinden sonra saldirilarini yogunlastiran bu örgüt Misir merkezi hükümetinin basini hayli agritiyor.

 

ISID, Misir`a mi siçriyor?

Ensar Beyt el Makdis ya da son aldigi adla Islam Devleti Sina Eyaleti. 2011 Misir devriminden sonra görünür olan ve 2013’te Mursi’nin devrilmesinden sonra saldirilarini yogunlastiran bu örgüt Misir merkezi hükümetinin basini hayli agritiyor.

Ilyas COSKUN
Istanbul

Ensar Beyt el Makdis ya da son aldigi adla Islam Devleti Sina Eyaleti. 2011 Misir devriminden sonra görünür olan ve 2013’te Mursi’nin devrilmesinden sonra saldirilarini yogunlastiran bu örgüt Misir merkezi hükümetinin basini hayli agritiyor. Örgüt Kuzey Sina bölgesinde yogunlasmis durumda ve özellikle merkezi hükümetle sorunlari geçmise dayanan Bedevi halktan destek görüyor. Kuzey Sina, Misir’in Gazze’ye sinir bölgesi ve bu nedenle tünellerin yani silah ve insan sevkiyatinin merkezi konumunda. Selefi bir örgüt olan ve Sisi yönetimine karsi silahli mücadele verilmesini savunan, çok sayida askeri noktaya saldiri düzenleyen örgütün faaliyetleri nedeniyle ekim ayindan bu yana bölgede olaganüstü hal ilan edilmis durumda. Örgüt hem geçtigimiz ay ISID’e baglilik yemini ederek ‘Sina Eyaleti’ adini almasi hem de her türlü politik faaliyetin baskiyla karsilandigi Misir’da politik Müslüman gençler için bir çekim merkezi olup olmayacagi yönünden irdelenmeye deger.

3 AYLIK OLAGANÜSTÜ HAL

Ekim ayinda Kuzey Sina’da emniyet noktasina bombali araçla düzenlenen saldirida en az 30 güvenlik personeli öldürüldü. Bu saldirinin ardindan da Cumhurbaskani Sisi, Kuzey Sina için 3 aylik bir olaganüstü hal ve belirli saatlerde sokaga çikma yasagi ilan etti. Misir devleti bununla da yetinmeyerek Gazze ile komsu olan bölgede, sinirdan 1 kilometreye kadar olan alani tampon bölge ilan ederek 1000’den fazla aileyi bu bölgeden disari çikardi ve çok sayida binayi yikti. Tampon bölge ilan etmekteki amaç ise Gazze’ye baglanan tünelleri kapatmak. Misirli yetkililer bu tünelleri “Silah ve savasçi temini için önemli bir yol” olarak görüyor.  

HAMAS ILE ID ARASINDA BIR BAG VAR MI?

Bu noktada, akla örgütün Gazze yani Hamas ile bir baginin olup olmadigi sorusu geliyor. Hamas böylesi bir iddiayi net bir dille reddediyor. Hamas’in üst düzey yetkililerinden ve Disisleri Bakanligi Bakan Vekili Gazi Hamad, al Monitor Internet sitesine verdigi mülakatta bu yöndeki soruya “Gazze Seridinde Islam Devleti’ne üye hiçbir militan bulunmamaktadir. Bu yöndeki ithamlar yalandir” seklinde yanit verdi. Ancak ayni röportajda kendisini Islam Devleti (ID) destekçisi olarak tanitan bir kisiyle de görüsülmüs. Ebu Mücahid Hamas’in açiklamasinin aksine ID’nin Gazze’de faaliyet yürüttügünü söylüyor. “Hamas’in, Gazze’deki ID’nin varligindan ve Sina Eyaleti’nin ID’ye baglilik açiklamasindan endise duymamasi gerektigini” belirten Mücahid, “Misir Cumhurbaskani Sisi’den gelebilecek tehlikelere karsi örgütün Gazze’yi koruyacagini” belirtiyor. Gazze’deki eski bir güvenlik görevlisi ise röportajda Hamas’in reddetmesine ragmen Gazze’de ID’nin var oldugunu ve hizla genisledigini ifade ediyor.

Hamas ID’nin Gazze’deki varligini bile reddetse de karsilastigimiz iki haber bu yöndeki süpheleri destekliyor. Ilk olarak kasim ayinda Misir, Gazze’den Kuzey Sina’ya tünellerle geçen ve üzerlerinde silah, iletisim aletleri ve içinde ID üyeleriyle mesajlar bulunan bir bilgisayar tasiyan alti Hamas üyesini yakaladigini duyurdu. Ikinci olarak da Internet’te dolasan bir habere göre Ensar Beyt el Makdis, Gazze’de Müslümanlari, Nusayrilere karsi kitapçik dagitarak Suriye’deki savasa davet etti.

YENI ADI; ISLAM DEVLETI SINA EYALETI

ISID’e bagliligini ilan ettigi açiklamasinda Misirlilari “Kafir demokrasi ve rezilce baris için degil ordu güçlerine karsi mücadeleye” davet eden örgüt “zorba hükümdar” olarak niteledikleri Sisi’yi “Misir’in çocuklarini öldürmekle” suçladi. Diger yandan Sina Yarimadasi halkini merkezi hükümete karsi korudugunu iddia eden örgütün, ayni ISID gibi seriat yasalarini savunacak olmasi veya kitlesel katliamlar düzenleme ihtimali karsisinda yerel halkin destegini yitirebilecegi yorumlari da Misirli uzmanlar tarafindan dile getiriliyor.

BAGDADI’YE BAGLILIK ÖRGÜTÜ BÖLDÜ

Örgütün bu yeni rotasini tüm güçleriyle kabul ettigi ise söylenemez. Zira geçtigimiz günlerde Jihadi Ribat (Cihata bagli, sadik gibi bir anlami var) adli örgüt, Ensar Beyt el Makdis’in ISID’e olan baglilik açiklamasini elestirerek örgütten ayrildigini duyurdu. Jihadi Ribat açiklamasinda eski örgütünü ve Bagdadi’yi sert sözlerle elestirdi: “Cihat, bir devlet veya örgüte baglilik degil Allah’a ve resulü Muhammed’e biat etmektir. Bir halifeligin kurulabilmesi için gerekli, mesru kistaslar yerine getirilmemisken, kendisini Islam Devleti’nin halifesi olarak tayin eden el Bagdadi’ye baglilik yemini sunmayacagiz.”

“Sina Yarimadasinda cihadi gerçeklestirebilecek tek örgütün Ensar Beyt el Makdis oldugu yönündeki yanlis fikri ortadan kaldiracagiz” diyen Jihadi Ribat, diger yandan el Makdis örgütü ile Islam’dan sapmadikça “kardes” olarak kalacaklarini da açiklamasinda yer verdi.

MÜSLÜMAN GENÇLIK AYAKLANMASI

El Makdis’in eylemlerine döndügümüzde dikkat çeken diger bir eylem de ‘Müslüman Gençlik Ayaklanmasi’. Kasim ayinin sonunda Selefi Cephesi Islam kimligini savunmak ve seriat kanunlarinin uygulanmasi talepleriyle ülke çapinda Müslüman Gençlik Ayaklanmasi için Misirlilara çagrida bulundu. Müslüman Kardeslerin de destek verdigi 28 Kasim’daki bu eylem çagrisina, bir ayaklanmaya dönüsemeyecek kadar az katilim oldu. Ancak el Makdis örgütü bu çagriyi bir firsata çevirerek yeni eylemler düzenledi. Kahire’deki saldirida örgüte göre 5, Misir ordusuna göre ise 2 asker yasamini yitirdi.

MISIR’IN GELECEGI BELIRLEYICI OLACAK

Örgütün 28 Kasim eylemlerini hem ülke siyasetini daha yakindan takip etmesi açisindan bir adim hem de diger Islami hareketleri (diger Selefiler örgütler, Müslüman Kardesler, vb.) politik açidan sikistirmaya yönelik bir girisim olarak okuyabiliriz. Zira örgüt Mursi’nin devrilmesiyle moral bozuklugu yasayan, legal alanda her türlü faaliyeti yasaklanan özellikle Müslüman Kardesler (MK) üyesi gençlere silahli mücadele çagrisi yaparak nüfuzunu genisletmeye çalisiyor. Bu yöndeki bir açiklamasinda “Ne utanç verici pasif direnis ne de destekleyicilerine ne oldugunu gördügün kafir demokrasi sana yarar getirmez” diyen örgütün bu yöndeki çabasinin basarili olup olmayacagi, Misir’in politik gelecegi ile de dogrudan alakali.

ENSAR BEYT EL MAKDIS

Tam olarak hangi tarihte kuruldugu bilinmeyen örgüt Gazze’de Israil’e karsi mücadeleye basladi ancak daha sonra Misir’a geçerek yönünü esas olarak Misir hükümetine çevirdi. El Kaide’ye yakinligi ile bilinen ve 2011 yilindaki Misir devriminden sonra görünür olan örgüt kasim ayinda, kimileri için “Küresel cihat mücadelesinde el Kaide’yi geri plana iten” ISID’e bagliligini ilan ederek ‘Sina Eyaleti’ adini aldi.  Mursi’nin devrildigi 2013 yilindan sonra faaliyetlerini artiran örgüt özellikle kuzey Sina yarimadasinda Israil ve Ürdün’e giden dogal gaz boru hatlarina yönelik eylemlerin yani sira Misir güvenlik güçlerine yönelik saldirilar düzenliyor. Misir ve ABD’nin terör listesinde yer alan örgüt, geçtigimiz aylarda bölgede faaliyet yürüten bir petrol sirketinde çalisan ABD’li bir isçiyi öldürmesiyle de dikkatleri üzerine çekmisti.



  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 19.6 ° / 13.6 ° Güneşli