Tarih: 01.01.2018 00:00

Israil`in saldiri planlarinin detaylari ortaya çikti

Facebook Twitter Linked-in

KUDÜS - Israil televizyonu chanel 10, ordu yetkilileri ile sürdürdügü uzun görüsmeler sonunda nükleer müzakerelerden sonuç çikmamasi halinde Israil`in Iran`a karsi baslatacagi saldirinin detaylarini yayinladi.

Kanalin savunma muhabiri Alon Ben David`e göre Israil 23 Mayis’ta Bagdat`da gerçeklesecek Istanbul görüsmelerinin devami olan Bagdat müzakerelerinin sonuçsuz kalmasi halinde hükümet orduya Iran nükleer tesislerine saldiri emri verecek.

Operasyonda düzinelerce saldiri uçagi, eskort jetleri, hava ikmal tanker uçaklari, elektronik tarayici awacs uçaklari, arama kurtarma helikopterleri yer alacak. Israil ordusunun en çok güvendigi uzun mesafe uçma kapasitesine sahip F15 savas uçaklari da bu saldirida en önde yer alacaklar.

Hava kuvvetleri envanterinde bulunan `Eitan` adli insansiz savas uçagi da operasyonda Iran semalarinda olacak. Isi ciddiye alan Israil simdiden operasyona katilacak pilotlarin aileleri için üslerden uzak yerlerde güvenli bölgeler olusturmus.

Bu arada, Israil Hava Kuvvetleri Iran`in tüm nükleer programini yok edebilecek kapasite olup olmadigi bilinmiyor, ancak saldirinin kisa, kesin ve profesyonelce olmasi planlaniyor.

Saldiri da kayiplar olacagi da kabul ediliyor. Gilad isimli bir subay ‘bazilari görevden hiç dönmeyecek’ diyor. Israil operasyonun ardindan Lübnan`dan Hizbullah`in saldiracagini hesaba katarak ülkenin kuzeyinde son 30 yilda görülmemis bir savas çikacagini varsayiyor.

Hafta içinde Israil Ordu radyosuna açiklama yapan Israil Savunma Bakani Barak Tahran`la sürdürülen müzakerelerin Tahran yönetimini hiçbir sekilde nükleer silah gelistirmekten alikoyamayacagina inandigini açiklamisti.

Son yayinlar Israil`in vatandaslarini ve uluslararasi toplumu savasa psikolojik olarak hazirliyor görünümü veriyor. Israil daha önce, 1981 yilinda Irak`ta baskent Bagdat yakinlarinda bulunan Osirak nükleer reaktörünü, 2007 yilinin Eylül ayinda ise Suriye`de nükleer reaktör olduguna inandigi bir noktayi vurmustu. (aa)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —