Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

Israil savas uçaklari Sam`i bombaladi: 2 ölü, 5 yarali!

Israil savas uçaklari Sam`i bombaladi: 2 ölü, 5 yarali!

Suriye Genelkurmay Baskanligi`ndan yapilan açiklamada, Israil savas uçaklarinin Sam`da bulunan bir bilimsel arastirma merkezini bombaladigi belirtiliyor.

Suriye Genelkurmay Baskanligi`nin yaptigi açiklamaya göre, Israil savas uçaklari Suriye hava sahasini ihlal ederek Sam`da bulunan bir bilimsel arastirma merkezini bombaladi. Arastirma merkezinin savunma teknolojileri konusunda çalistigi belirtiliyor. Geçtigimiz aylar boyunca silahli muhalif gruplarin merkezi ele geçirmeye yönelik basarisiz girisimlerinin oldugu da basina yansiyan bilgiler arasinda. Merkezde bulunan ekipmanlarin ve yapilan ar-ge çalismalarinin oldukça önemli oldugu ve saldirida pek çogunun hasar gördügü bildiriliyor. Israil uçaklarinin saldirisi sonucunda 2 kisinin yasamini yitirdigi, 5 kisinin ise yaralandigi ifade ediliyor. Ayrica arastirma merkezinde ve çevredeki binalarda ciddi maddi hasar olusmus durumda.

ÖSO militanlari hava savunma sistemini tahrip etmisti
Israil dün gece de Suriye`ye yönelik bir saldiri düzenlemis ve Suriye-Lübnan sinirindaki bir konvoyuvurmustu. Israil`in saldirilari Suriye hava savunma sistemine takilmaksizin gerçeklestirmis olmasi her iki saldirinin da ortak noktasi. Bu durumun nedenleri arasinda, ÖSO militanlarinin geçtigimiz Kasim ayinda Sam`in güneyinde bulunan Marj el Sultan hava üssünü ele geçirerek tahrip etmesi deyer aliyor. Nitekim ÖSO`ya bagli gruplar hava üssüne saldirdiklarinda burada bulunan radar üssünü ve hava savunma sistemlerini tahrip ettikten sonra geri çekilmislerdi. Marj el Sultan, Israil sinirina yakin bir bölgede bulunuyor. Silahli muhalif gruplarin benzer sekilde askeri hava üslerine sik sik saldiri girisiminde bulundugu biliniyor.

Israil 2007 yilinda da benzer biçimde Deyr Ez Zor`da bulunan bir tesisi bombalamisti. Ancak o dönemde Suriye hava savunma sistemi agirlikli olarak Israil sinirina konuslanmis oldugundan bu saldiri kuzey yönünden, yani Türkiye üzerinden gerçeklesmisti. Israil savas uçaklarinin son iki saldirida basarili olmalarinin bir nedeni de Türkiye`nin Suriye`ye yönelik tehditkar politikalari nedeniyle, Suriye`nin hava savunma sisteminin kismen güney bölgesinden çekilmesi olusturuyor.

(soL -Dis Haberler)



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli