Istanbul`a sok uyari!.. Eli kulaginda!

Istanbul`a sok uyari!.. Eli kulaginda!

Alman uzmanlar tarafindan yapilan bir arastirmanin sonuçlarina göre, olasi bir Istanbul depremi için çikis noktasi tarihi yarimadaya 15 ila 20 kilometre mesafede olabilir.

Istanbul`a sok uyari!.. Eli kulaginda!

Alman uzmanlar tarafindan yapilan bir arastirmanin sonuçlarina göre, olasi bir Istanbul depremi için çikis noktasi tarihi yarimadaya 15 ila 20 kilometre mesafede olabilir.

Merkezi Potsdam`da bulunan Jeolojik Arastirmalar Merkezi`ne (GFZ) bagli uzmanlarin Türk meslektaslariyla isbirligi içinde yaptigi bir arastirmanin sonuçlari geçen hafta açiklanmisti.

Prestijli bilimsel dergilerden “Nature Communications”in internet sitesinde yayinlanan arastirmada, “Istanbul`un güneyinde saptanan, 30 kilometre uzunluk ve 10 kilometre derinlige sahip bir noktanin olasi bir Istanbul depremi için çikis noktasi olabilecegi” uyarisinda bulunulmustu.
`Kirilmanin olmadigi tek bölüm`
Bilimsel konulardaki makaleleriyle taninan gazeteci Dagmar Röhrlich, Deutschlandradio ile söylesisinde, uzmanlarin nasil böyle bir sonuca vardiklarini söyle anlatti:
"Burada söz konusu olan Kuzey Anadolu Fay Hatti, çok uzun bir hat. Yaklasik 1400 kilometre. Van Gölü’nden Ege Denizi‘ne dogru uzaniyor. Bu hatta Anadolu Plakasi ile Avrasya Plakasi hareket ediyor. 1930’lu yillardan bu yana hatta sürekli kirilmalar yasandi. Son olarak 1999 yilindaki Izmit ve Düzce depremleri oldu. Bu hatta kirilmanin olmadigi tek bölüm ise Marmara Denizi’nden, Istanbul’un önünden geçen bölüm. Bu noktada kaydedilen son büyük deprem 1766 yilinda olmus.

Istatistiki olarak her 200 ila 250 yilda bir agir siddette bir deprem oldugunu belirten Röhrlich, sözlerine söyle devam etti: “Istanbul Depremi‘nin bir deyisle eli kulaginda oldugu söylenebilir. Bu yüzden Istanbul’un güneyindeki Adalar’a Alman ve Türk deprembilimciler bir ölçüm mekanizmasi yerlestirdiler ve hareketliligi ölçüyorlar. Ve bu verilere göre, sehrin sadece birkaç kilometre ilerisinin olasi bir Istanbul depremi için çikis noktasi olabilecegi sonucuna vardilar.“
Kuzey Anadolu Fay Hattinin son yillarda kaygi verici seviyede sakin olmasi da uzmanlarin özellikle dikkat çektigi bir nokta. Bu sessizligin, fay hattinda gerilimin biriktigi ihtimalinin göstergesi olabilecegine isaret ediliyor.

Siradisi sessizlik
Adalar’in söz konusu ölçümleri yapmak için ideal noktalar oldugunu kaydeden uzman Dagmar Röhrlich söyle konustu: “Zira depremin olasi çikis bölgelerine uzakliklari iki üç kilometreyi geçmiyor. Potsdam Jeolojik Arastirmalar Merkezi`ne bagli uzmanlarin burada 2006 ile 2010 yillari arasinda topladiklari verilerin analizinde söyle bir tablo ortaya çikiyor: Tam o noktada fay hatti sagli sollu kemirilmis izlenimi veriyor, saginda solunda ufak sarsintilar oluyor, ancak fay hattinin üzerinde tamamen bir sessizlik var. Bu çok siradisi.“
Alman ve Türk sismologlarin ortaklasa hazirladigi arastirmada, olasi depremin zamanlamasina iliskin 2004 tarihli bir raporda yer alan öngörüye de dikkat çekiliyor. Raporda, Marmara Denizi`nde olasi bir depremin büyüklügünün en az 7 olacagi vurgulanmisti. 2034
'e kadar bu depremin olma olasiligi en az yüzde 35, en fazla yüzde 70 civarinda gösteriliyor.

Bazi uzmanlar ise raporda yer alan bu teze karsilik daha az siddette bir dizi deprem olasiliginin güçlü oldugunu savunmuslardi. Kuzey Anadolu Fay Hatti‘nin dogu yönündeki uzantisinda yer alan Düzce ve Izmit`te 1999 yilinda meydana gelen depremlerde resmi rakamlara göre, 20 binden fazla kisi hayatini kaybetmisti.

Muhalif gazete