Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Istanbul alarm veriyor: Hastalar acilde yatak bekliyor, yogun bakimlar doluyor

Istanbul alarm veriyor: Hastalar acilde yatak bekliyor, yogun bakimlar doluyor

Saglik emekçileri Istanbul’da alarm durumunda olduklarini belirterek “Servisleri kapatip Kovid servislerine çeviriyoruz. Yatak bekleyen hastalarimiz var” dedi.

Evrensel Gazetesinden Eylem NAZLIER Meltem AKYOL'un haberi; Türkiye'de 60 binlere dayanan vaka sayilari artik hastane kapasitelerini de zorluyor. Servisler, yogun bakimlar her geçen gün artan yükü kaldiramaz halde. Saglik Bakani Fahrettin Koca da marttan bu yana vakalarin 10 kat arttigini “Vakalarin yüzde 40’i Istanbul’da” diyerek vahim tabloyu nihayet dile getirdi.

SES Aksaray Sube Yöneticisi Birsen Seyhan, Istanbul’da alarm durumunda olduklarini belirterek “Servisleri kapatip Kovid servislerine çeviriyoruz. Yatak bekleyen hastalarimiz var” dedi. “Felaket tellali olmak istemem ama tablo vahim” diyen Istanbul Tabip Odasi Genel Sekreteri Osman Küçkükosmanoglu, acilen önlem alinmasini istedi. Birsen ve Küçükosmanoglu, hastanelerdeki doluluk nedeniyle Kovid disi hastalarda da ciddi sikintilar yasandigina dikkat çekti.

5 SERVIS KOVID SERVISINE ÇEVRILDI

Saglik ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasi (SES) Aksaray Sube Yöneticisi Birsen Seyhan, virüsün çok hizli bulastigina dikkat çekerek “Istanbul’da alarm durumundayiz ama yapilmasi gerekenler yapilmiyor” dedi. Birsen görev yaptigi Istanbul Egitim ve Arastirma Hastanesindeki durumu su sözlerle anlatiyor: “Durum kötü. Aslinda Kovid hastalarimiz hiç bitmemisti. Ama açilmadan sonra hastanemizde toplam bes servis kapatilip Kovid servisine çevrildi. Yatak bekleyen hastalarimiz var.”

"HASTALAR ACILDE YATAK BEKLIYOR"

Hasta sayilarinin sürekli degistigine dikkat çeken Seyhan, cuma günü itibariyla kendi hastanelerinde 120 civarinda hasta oldugunu, 4 hastanin da acilde yatak sirasi bekledigine dikkat çekti. Bunlarin serviste oldugunu belirten Seyhan “Bir de yogun bakim var. Pandemiye ayrilmis yogun bakimlarda da 30 hasta var. Ama sayilar ne yazik ki sürekli artiyor. Hastanede sürekli ‘Yatak var mi, surayi açalim mi Kovid servisi yapalim mi’ trafigi var” ifadelerini kullandi.

"ISTANBUL’DA ALARM DURUMUNDAYIZ AMA…"

Saglik emekçilerinde de çok hizli bulasan mutant virüsler nedeniyle tedirginliginin arttigina dikkat çeken Seyhan, “Istanbul’da alarm durumundayiz ve yapilmasi gerekenler yapilmiyor. Bakanlik hâlâ diger hastalar için randevu sistemini kapatmamis. Kovid disi hastalarin tedavisinde de ciddi sikintilar yasaniyor. Ameliyata aliyorsun, ameliyat sonrasi yatisi devam ediyor ve odasinda yatan hasta Kovid olabiliyor ve hekimler suçlaniyor. ‘Doktor beni ameliyat etti ve Kovid bulastirdi’ diyor hasta. Bu agir bir yük. Yani ameliyati yapsa mi yapmasa mi hekimler de ciddi bir yük altinda” dedi.  

"DURUM VAHIM"

Istanbul Tabip Odasi Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoglu, Istanbul’daki durumu “Felaket tellali olmak istemem ama gerçekten tablo çok vahim” diye niteliyor. Bir felaket tablosunun içinde oldugumuza dikkat çeken Küçükosmanoglu, “Istanbul 15 milyonluk bir sehir ama tedbir alinmiyor. Bu nedenle vakalarin daha da artacagindan korkuyoruz, endise ediyoruz” dedi.

VAKALAR GÖZ GÖRE GÖRE ARTTI

Küçükosmanoglu, salginin ilk dönemindeki açilmayla birlikte vakalarin yüzde 60’ina sahip olan Istanbul’dan virüsün Anadolu’ya yayildigini simdiyse Karadeniz’deki yogun vaka artisi bilinmesine ragmen ulasimla ilgili düzenleme yapilmadigi için kaçinilmaz bir biçimde Istanbul’da vaka sayilari arttigina dikkat çekti. Bu artisin olabilecegini mart basinda söylediklerini hatirlatan Küçükosmanoglu “Göz göre göre geldi açikçasi. Bugün bakan kendisi de söylüyor; ‘Maalesef alinan tedbirlerin kaldirilmasiyla oldu’ diyor bir de sanki kendisi yapmamis gibi. Bir kaç hafta içinde ölüm sayilarinda da artisin çok daha fazla olacagini söyleyebiliriz” diye konustu.

1000 YATAKLI IKI HASTANE DOLU

Istanbul’da yogun bakimlarda, acillerde insanlarin sira bekledigini anlatan Küçükosmanoglu “Istanbul’a iki tane 1000 yatakli pandemi hastanesi açilmisti. Bu hastaneler dolu buna ragmen durum bu” diye konustu. Istanbul’da yogun bakimlarin da aslinda tamamen dolu oldugunu buralar doldukça yenileri açilarak bir süre daha idare edilebilir gibi göründügünü belirten Küçükosmanoglu, “Salginin ilk pikinde orta derece vakalar yatiriliyordu ama simdi onlarin birçogu eve gönderiliyor. Buna ragmen yogun bakimlar dolu. Bu sefer de diger hastaliklar için hastanelerin kapasitesi azaliyor. Her sey Kovide kaliyor. Bu da ayri bir sorun” ifadelerini kullandi.

"ISTANBUL IÇIN ÖZEL TEDBIR SART"

Küçükosmanoglu, hizlica hayata geçirilmesi gereken talepleri söyle siraladi: “Yaygin test/hizli asilama. Ekonomik-sosyal destekli kapanma ve kademeli, kontrollü açilma. Sistematik filyasyon, etkili izolasyon. Acil kamulastirma, yeniden sosyalizasyon. Seffaf yönetim, insan haklari merkezli pandemi mücadelesi.”

Bu taleplerin tüm Türkiye için geçerli oldugunu ama Istanbul’un nüfusu nedeniyle özel bir durumu olduguna isaret eden Küçükosmanoglu “Istanbul’u kontrol edemezseniz Türkiye’yi kontrol edemezsiniz. Istanbul için daha özel tedbirler alinmasi lazim. Özellikle iller arasinda ulasimla ilgili bir düzenleme yapilmamasi virüsün bütün ülkeye yayilmasina neden oldu. Geldigimiz tabloda bakan kendisi de söylüyor 1 ayda 10 kat artti diye. Bir an önce önlem alinmali” dedi.



  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı