Bugün, 6 Temmuz 2025 Pazar

Istanbul Büyüksehir Belediyesi Alevi vatandaslari üzdü.

Istanbul Büyüksehir Belediyesi Alevi vatandaslari üzdü.

125 Üyeli CHP IBB Meclis Grubu yazili önergesini IBB Meclis Baskanligina sundu. Önerge Esenler Belediye Meclisi gibi Büyük Sehir meclisinde de ret edildi. Bu karar en çok Alevi vatandaslari üzdü.

Istanbul Büyüksehir Belediyesi Alevi vatandaslari üzdü.

 

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Meclisinin 2015 yili Subat ayi toplantilarinin 09 Subat 2015 Pazartesi günkü birlesiminde 125 Üyeli CHP IBB Meclis Grubu yazili önergesini IBB Meclis Baskanligina sundu. Önerge Esenler Belediye Meclisi gibi Büyük Sehir meclisinde de ret edildi. Bu karar en çok Alevi vatandaslari üzdü.

 

CHP IBB Meclis Grubunun “Cemevlerinin ibadet yeri sayilmasi ve diger ibadet yerlerine taninan haklardan ayrimcilik yapilmadan yararlandirilmasi” teklifini AKP IBB Meclis Grubu red etti!

 

CHP IBB Meclis Grubu Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Meclisinin 09 Subat 2015 Pazartesi günkü 1’nci birlesiminde IBB Meclis toplantisinda CHP Grup Sözcüsü Çoskun Tanis CHP Grubu adina “Cemevlerinin ibadet yeri sayilmasi ve diger ibadet yerlerine taninan haklardan ayrimcilik yapilmadan yararlandirilmasi” konusunu gündeme ek teklif alinmasini için Meclis Kürsüsünde okudu. CHP Grubunun ek teklifi; “Avrupa Insan Haklari Mahkemesinin (AIHM) 2 Aralik 2014 tarihli karari, 5393 sayili Belediye Kanunun 147b ve 15’nci maddesinin 5’nci fikrasinin son cümlesi uyarinca Cemevlerinin ibadet yeri sayilmasi ve diger ibadet yerlerine taninan haklardan ayrimcilik yapilmadan yararlandirilmasi gerekmektedir. Bu sebeple, Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi hususu ilan edilen gündemimize eklenmelidir” sözlerine yere vererek ilan edilen gündeme alinmasini Grup adina arz ve teklif etti.

 

AKP’li Tasyürek  “CHP’nin teklifini AKP Grubu olarak red edecegimizi beyan ediyorum” dedi..

 

CHP Grubunun,“Cemevlerinin ibadet yeri sayilmasi ve diger ibadet yerlerine taninan haklardan ayrimcilik yapilmadan yararlandirilmasi” teklifini ret edeceklerini beyan eden AKP Grup Baskanvekili Abubekir Tasyürek neden ret ettiklerini, “Türkiye Cumhuriyeti Hukuk Devletidir. Yasal düzenlemeler TBMM’de yapilir, Yerel Parlamento olarak IBB Meclisinin böyle bir yetkisi yoktur” Sözlerine yer vererek açikladi.

 

(AKP’li Tasyürek’in bu açiklamalarina karsi birçok CHP’li Üye ve MHP’li Üye söz almak ve görüs bildirmek istedi ama Meclisi yöneten Meclis Baskan Vekili Ahmet Selamet “kifayeti müzakere” diyerek söz vermedi)

 

CHP’li Kösedagi  “Vatandaslarimizin gönlü bu karari kabul etmistir”

 

AKP’li Tasyürek’in bu açiklamalarina karsi görüs belirtmek için söz isteyen CHP’li Üye Mesut Kösedagi sunlari söyledi; “AKP 14 yildir iktidardadir, isteselerdi 1 saatte bu yasayi çikarirlardi. CHP Grubumuzun bu teklifi Türkiyemizin birlik ve beraberligini daha da pekistirecek açik ve somut bir karardir; “Cemevlerinin ibadet yeri sayilmasi ve diger ibadet yerlerine taninan haklardan ayrimcilik yapilmadan yararlandirilmasi” karari vatandasin gönlünden alinan bir karardir, AKP Grubu da bu karari yeniden degerlendirmeli ve kabul etmelidir” temennisinde bulundu.

 

CHP’li Tanis  “AKP Grubu bu teklifi reddederek hem AIHM ham de ANAYASA MAHKEMESININ Kararlarini hiçe saymis ve karari çignemistir”

 

CHP Grup Sözcüsü Çoskun Tanis da AKP Grubunun ret oyu vermesini beyan etmesinden sonra söz alarak, “Iç hukuk tükenince üst hukuka basvurulur. AKP Grubu bu teklifi reddederek üst hukuk olan Avrupa Insan Haklari Mahkemesinin kararini çignedi. AKP Grubu bu teklifi reddederek ANAYASA MAHKEMESININ Kararlarini da hiçe saymis ve karari çignemistir” dedi..

 

CHP’li Gülsever  “CHP Grubunun teklifi ve önerisi açik, net ve somuttur, AKP Hükümeti niyetini artik yasal hale getirsin”

 

CHP IBB Meclis Grup Baskan Vekili Ertugrul Gülsever de söz alarak; “AKP Hükümeti çalistaylar düzenliyor, açilimlar yapiyor ama söz de kaliyor, artik sözde kalmasin. AKP Hükümeti niyetlerinin çözüm oldugunu her seferinde beyan ediyor, bizler de diyoruz ve diliyoruz ki varsa AKP’nin niyeti oy çogunlugu kendilerinde artik yasal hale getirilsin. CHP Grubunun teklifi ve önerisi açik, net ve somuttur” dedi..

 

CHP Grubunun teklifi için gerçeklesen el kaldirma seklindeki oylamada CHP Grubu ve MHP’li 2 üyenin kabul oyuna karsi AKP Grubu bu teklifi reddetti, böylece teklif AKP’nin oy çogunlugu ile red edilmis oldu. Teklifin red edilmesi sonucu CHP Grubu bu kez teklifi yazili önerge olarak meclise sundu.   Haber: yön gazetesi

 



  • Pazar 31.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.6 ° / 22.1 ° Güneşli
  • Salı 32 ° / 21.7 ° Güneşli