Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Istanbul`da belediyelerde ``örtülü`` skandal

Istanbul`da belediyelerde ``örtülü`` skandal

Istanbul`da bazi belediye baskanlari, kendi propagandalari için belediye bütçesini kullaniyor Istanbul`da bazi belediye baskanlari, kendi propagandalari için belediye bütçesini kullaniyor.

Istanbul`da belediyelerde ``örtülü`` skandal

Istanbul`da bazi belediye baskanlari, kendi propagandalari için belediye bütçesini kullaniyor

Istanbul`da bazi belediye baskanlari, kendi propagandalari için belediye bütçesini kullaniyor.

 

Yerel seçimlere kisa bir süre kala, bazi belediye baskanlarinin yerel seçimlerde kullanilmak için kendilerine “örtülü ödenek” olusturduklari ortaya çikti.

 

Taraf`tan Hüseyin Özay`in haberine göre Sayistay Baskanligi’nin, bazi belediyelerin hesaplarinda yaptiklari incelemede, Istanbul Anadolu Yakasi’nda bulunan bir belediyede 1.5 milyon liralik örtülü ödenek gibi kullanilan hesap tespit edildi. Yapilan incelemede, söz konusu hesaptan yapilan harcamalarin kaydinin tutulmadigi belirlendi. Bunun üzerine inceleme genisletildi. Baska belediyelerde de buna benzer örtülü ödenek olup olmadigi arastiriliyor.

 

ÇOK AZI DENETLENDI

 

Sayistay Baskanligi tarafindan bu yil çok az belediyenin hesaplarinda denetim yapilmasi kararlastirildi. Bu karar dogrultusunda Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligi’nin yani sira bazi ilçe belediyelerin hesaplari da incelemeye alindi. Yapilan incelemeler sirasinda Istanbul Anadolu Yakasi’nda bulunan AKP’li bir belediye baskaninin, belediye kaynaklarini kullanarak kendisine bir nevi “örtülü ödenek” olusturdugu saptandi. Incelemede, belediye kaynaklari kullanilarak, 1.5 milyon liralik özel bir hesap olusturuldugu ve bu hesapla ilgili olarak baskanin birkaç kisiden olusan yakin çalisma arkadaslarina harcama yapma yetkisi verdigi belirlendi. Ve bu hesaptan yapilan harcamalarin hiçbir kaydinin tutulmadigi da yine inceleme sirasinda ortaya çikti.

 

DENETÇILER SÜPHELENDI

 

Hesap hareketlerinden yola çikarak yapilan inceleme sirasinda tespit edilen örtülü ödenek skandali Sayistay denetçilerini süphelendirdi. Ve yapilan inceleme sonucunda, hesabin “yerel seçimler için” olusturulduguna yönelik bazi bulgulara ulasildi. Bu nedenle inceleme derinlestirildi. Ve söz konusu belediye ile ilgili inceleme halen devam ediyor. Bulgular ise 2013 yili raporunda yer alacak. Sayistay denetçileri, Istanbul Anadolu Yakasi’nda ortaya çikan örtülü ödenek skandalinin diger belediyelerde olabilecegini düsünerek denetim programina alinan belediyelerin hesaplariyla ilgili incelemeyi bu yönüyle derinlestirdi. Yani bir anlamda, yerel seçimler öncesinde belediye kaynaklarinin seçimlerde kullanilmamasi için Sayistay, harcamalari yakin markaja almis oldu. Sayistay denetçileri, yerel yönetimlerinin özellikle 2014 yilinin ilk üç aylik döneminde yapilacak harcamalarina özel olarak mercek altina alinmasi gerektigini kaydettiler.

 

25 MILYARA ÜÇ, 772 MILYONA YEDI DENETÇI

 

Sayistay’in belediye hesaplariyla ilgili denetimi daha öncede tartisma konusu olmustu. Sayistay Baskanligi, dev bütçe belediyelere yetersiz sayida denetim elemani göndermis ve bu durum ise baskanlik içinde de tartisma konusu olmustu. Örnegin, 2012 yilinda yaklasik 25 milyar liralik harcamasi bulunan Istanbul Büyüksehir Belediyesi’ne üç denetçi görevlendirilirken, 772 milyon liralik harcamasi bulunan Is Yurtlari Genel Müdürlügü’ne yedi denetim elamaninin görevlendirilmesi dikkat çekmisti. Yine Devlet Personel Baskanligi’nin 2012 yilinda yaptigi 15 milyon liralik harcamayi denetlemesi içinde üç denetçi görevlendirildi. Taraf



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli