Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Istanbul`da ev arayanlarin yüzde 70`i 350 bin TL`nin altinda konut ariyor

Istanbul`da ev arayanlarin yüzde 70`i 350 bin TL`nin altinda konut ariyor

Emlakjet.com`un Mart ayi verileri, Türkiye`de konut arayanlarin tercih ettikleri fiyat araliklarina isik tuttu. Mart`ta internet üzerinden satilik konut arayanlarin yüzde 86`si ?Bütçem 350 bin TL`nin altinda? derken, yalnizca yüzde 14`ü 350 bin TL ve üzer

 

Istanbul’da ev arayanlarin yüzde 70’i 350 bin TL’nin altinda konut ariyor

Emlakjet.com’un Mart ayi verileri, Türkiye’de konut arayanlarin tercih ettikleri fiyat araliklarina isik tuttu. Mart’ta internet üzerinden satilik konut arayanlarin yüzde 86’si “Bütçem 350 bin TL’nin altinda” derken, yalnizca yüzde 14’ü 350 bin TL ve üzerinde ev bakti. Ayni dönemde kampanyalardaki fiyat agirliginin en çok talep edilen bütçenin üzerinde olmasi ise “Asil ihtiyaç sahipleri  kampanyalardan yararlanabiliyor mu?” sorusunu akillara getirdi.

2006 yilindan bu yana satilik veya kiralik dairelere en pratik sekilde ulasma imkâni sunan Emlakjet.com, Türkiye’de internet üzerinden konut arayanlarin Mart ayinda tercih ettikleri fiyat araliklarini analiz etti. Buna göre Mart ayinda Türkiye’de konut arayanlarin % 86’si 350 bin liranin altinda ev bakarken, sadece % 14’ü 350 bin lira ve üzerinde fiyatta ev bakiyor. Subat ayinda da bu paralelde verilerin gözlendigini hatirlatan Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, bu verileri söyle degerlendirdi:

“Kampanyanin yürütüldügü iki aylik sürede Emlak Konut GYO toplam 2.722 konut satisiyla 2,8 milyar TL ciro, GYODER ise 3.400 konut satisiyla 3,3 milyar TL ciro elde etti. Ancak kampanyali projelerin fiyatlarina bakarsak Istanbul’da Esenyurt, Pendik ve Kocaeli ile Anadolu’da Konya, Bursa gibi nis bölgelerdeki sayili birkaç proje disinda 300-400 bin TL’nin altinda 1+1 daire satin almak mümkün degil. Alicilarin fiyat arayisi ise bize orta üstü ve üst gelir grubuna hitap eden bu kampanyalarin, esas konut arayan orta gelir grubunun ihtiyacini tam olarak karsilamadigini gösterdi.”

Konut arayanlar düsük faiz ve uzun vadeye ragmen fiyata bakiyor

Özellikle büyük sehirlerdeki arsa temini sikintilarinin, markali konut projelerin ve bu projelerin ithal malzeme bulundurmasinin fiyatlari yüksek tuttugunu belirten Kunter, “Düsük faiz ve uzun vade, alicilari cesaretlendirse de barinma ihtiyaci devam eden konut alicilari için fiyatin hala çok önemli bir konut alma kriteri oldugunu söyleyebiliriz” seklinde konustu

Istanbul’da ev arayanlarin yüzde 70’i 350 bin TL altini istiyor

Emlakjet.com’un mart ayi verilerine göre Istanbul’da ev arayanlarin yüzde 70’i 350 bin TL’nin altinda konut ariyor. 350 bin TL ve üstü arayanlarin orani ise yüzde 30.

Ankara ise yüzde 60 oranindaki kesim 150 bin TL’nin altinda ev bakiyor. Bunun nedeni, Ankara’da her ne kadar konut sektöründe çitayi yükselten bir üst gelir grubu olsa da agirlikta bir orta gelir grubu var ve basta Mamak, Altindag olmak üzere pek çok ilçesinde bu kesimin uygun fiyatta TOKI konutlari bulmasi mümkün. Baskent’te markali projelerin de artiyor olmasina karsilik 150-350 bin TL arasinda ev arayanlarin orani yüzde 30’da seyrediyor. 350 bin TL’nin üzerinde ev bakanlarin sayisi ise yüzde 10’da kaliyor.

Izmir’de 350 bin TL’den düsük fiyatta konut arayanlarin orani yüzde 82 iken 350 bin TL ve üstünü tercih edenlerin orani ise yüzde 18 civarinda.

Verilere göre, Antalya’daki 150 bin TL’nin altini tercih edenlerin orani yüzde 57. 150-350 bin TL arasinda ev arayanlar yüzde 30 iken, bu oran 350 bin TL ve üstünü arayanlarda yüzde 13’e düsüyor. Tüm bu sonuçlara bakildiginda, Istanbul ve Ankara gibi, Izmir ve Antalya’da da 350 bin TL’nin altindaki konutlarin ilgi gördügü ortaya çikiyor.



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli