Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Istanbul'da 7,5'lik deprem senaryosu: En çok bu ilçeler hasar görecek

Istanbul'da 7,5'lik deprem senaryosu: En çok bu ilçeler hasar görecek

IBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Iyilestirme Daire Baskani Özlem Tut, 7,5'lik bir Istanbul depreminde en fazla zarar görecek ilçeleri açikladi.

Haber: Elmas AYDOGAN

IBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Iyilestirme Daire Baskani Özlem Tut, olasi bir 7,5'lik Istanbul depreminde zarar görme ihtimali en yüksek ilçeleri açikladi.

IBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Iyilestirme Daire Baskani Özlem Tut, "Istanbul’da 1 milyon 166 bin bina bulunuyor. Daha önce yapilmis “Istanbul olasi deprem hasar tahmin çalismasi” sonucunda 7.5 büyüklügündeki bir deprem senaryosunda yaklasik 48 bin binanin agir veya çok agir, 146 bin binanin ise orta hasar alacagi tahmin ediliyordu. Ancak yaptigimiz tarama sonuçlarinda bir önceki çalismaya oranla agir veya çok agir hasar alacagi tahmin edilen bina sayisinin 1.8 kat; orta hasar alacagi tahmin edilen bina sayisinin ise 3.3 kat arttigi görülmektedir7.5 büyüklügündeki bir deprem senaryosuna göre tahmini olarak 91 bin 81 bina agir veya çok agir; 167 bin 116 bina ise orta hasar alacak" dedi.

'Haliç'in batisi ve TEM'in güneyindeki ilçeler'

Deprem senaryolarinda, fay hattina yakin, yeterli mühendislik hizmeti almamis yapilardan olusan ve zemin yapisinin zayif oldugu bölgelerin en büyük hasari alacagini söyleyen Tut, "Bu bölgeler Haliç'in batisi ve TEM otoyolunun güneyindeki ilçeler. Fatih, Bayrampasa, Güngören, Avcilar, Zeytinburnu, Esenyurt, Bahçelievler, Küçükçekmece, Beylikdüzü, Esenler, Bakirköy, Bagcilar, Büyükçekmece" dedi.

Tut, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi'nin 2012'den beri Istanbul'da 79 bin 891 riskli bina tespit ettigini, 72 bin 490'ini yiktigini belirtti.

 



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli