Kentsel dönüsümde 2012 yilinda baslatilan seferberlik çapinda yürütülen çalismalar devam ediyor. Bu kapsamda özellikle riskli yapi stokunun yogun oldugu Istanbul'da pek çok santiyenin ayni anda yürütüldügü belirtilirken, 2023 yilina kadar 102 bini askin konutun tamamlanmasi planlaniyor.
Türkiye'de 6.7 milyon riskli yapi varken bunun 1.5 milyonunun acil dönüsmesi gerekiyor. Bu kapsamda dönüsüm için en öncelikli adres olan Istanbul'da ise toplam 1.5 milyon riskli konut varken, bunun 300 bin adedini acil dönüsmesi gereken konutlar olusturuyor.
Deprem riski
Milliyet'ten Duygu Erdogan'a konusan Çevre ve Sehircilik Bakanligi Altyapi ve Kentsel Dönüsüm Hizmetleri Genel Müdür Yardimcisi Sezayi Köse, devam eden projeler hakkindaki son gelismeleri paylasti.
Istanbul'da onlarca santiyede çalismalarin devam ettigini vurgulayan Köse, "2023 yilina kadar 102 bin 289 bagimsiz birimin tamamlanmasini hedefliyoruz. Kartal, Kadiköy, Üsküdar, Beykoz, Pendik, Atasehir, Sultanbeyli, Bagcilar, Esenler, Gaziosmanpasa, Kagithane, Beyoglu, Güngören, Zeytinburnu, Eyüp'te çalismalar sürüyor" dedi. Kentsel dönüsüm projelerinin pandemi sürecine ragmen ayni hizla sürdürüldügünü anlatan Köse, "Deprem riskine karsi durma bekleme sansimiz yok. Biz de yerel yönetimler ve vatandaslarin da destegiyle süreci saglikli yönetiyoruz" diye konustu.
Yikilan riskli alan kadar üretim yapildigina dikkat çeken Köse, "Kimi projelerde de hak sahiplerine yapilan dagitimdan sonra kalan birimleri satarak yine o proje için gelir sagliyoruz. Burada en önemli nokta su ki, bu projelerde kâr amaci yok. Üstüne bir de indirim yapiliyor. Vatandasin faydasi adina ortaya çikan maliyetin bir kismi bakanlikça karsilaniyor” dedi.
90 milyar TL yatirim degeri
Son bilgilere göre, Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan 81 il 922 ilçede 300 bin konutun dönüsümü gerçeklestiriliyor. Bu projelerin yatirim degeri 90 milyar lira. Bugüne kadar tamamlanan dönüsüm ve sosyal konut sayisinin ise 2.5 milyonu buldugu ifade edilirken; Elazig, Malatya, Izmir, Giresun ve Rize'de deprem ve selden etkilenen alanlarda projelerin hizla sürdürüldügü paylasildi.
Kira ve kredi destegi nasil?
Sezayi Köse, dönüsüm desteklerini söyle anlatti:
"Vatandasa riskli yapiysa 18 ay, riskli alandaysa 48 ay kira yardimi veriliyor. Dönüsüm kredisine 0.40 puana kadar destek saglaniyor. Faiz destekli kredilerde limitler yüzde 60 artirildi. Evini güçlendireceklere kredide üst sinir 50 bin liradan 80 bin liraya, dönüstüreceklere ise 125 bin liradan 200 bin liraya çikti. Bu yil yeni bir düzenlemeye KDV indirimi geldi. Vatandas müteahhitle kat karsiligi anlasmadan evi kendi dönüstürürse yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödeyecek"
Kaynak; Milliyet