Bugün, 7 Mayıs 2024 Salı

?1509 Istanbul Depremi tekrarlayabilir`

?1509 Istanbul Depremi tekrarlayabilir`

Deprem uzmani Prof. Dr. Sükrü Ersoy, Istanbul`un büyük felakete yaklastigina dikkat çekerek, bes asir önce meydana gelen büyük depremin tekrarlanmasi halinde kayip sayisinin 145 ila 450 bin olacagini ifade etti.

‘1509 Istanbul Depremi tekrarlayabilir’ 

Deprem uzmani Prof. Dr. Sükrü Ersoy, Istanbul`un büyük felakete yaklastigina dikkat çekerek, bes asir önce meydana gelen büyük depremin tekrarlanmasi halinde kayip sayisinin 145 ila 450 bin olacagini ifade etti.

RS FM`de yayinlanan ‘Günaydin Türkiye’ programina konuk olan Yildiz Teknik Üniversitesi Doga Bilimleri Arastirma Merkezi Baskani Sükrü Ersoy, beklenen ancak üzerinde düsünülmeyen Istanbul depremine dikkat çekerek tarihi verilerin, bölgede 7`den büyük yikici bir sarsintinin yasanacagini net biçimde ortaya koydugunu belirtti.

Istanbul için 7 siddetinin üstünde iki büyük deprem senaryosunun bulunduguna isaret eden Ersoy, “Enerjiler logaritmik olarak büyür. 7.7 büyüklügünde bir deprem meydana geldiginde, bu, Izmit depreminin neredeyse 3 katina yakin bir enerji farkliligi demektir. Bu bakimdan, virgülden sonraki küçük oynamalar bile önemli sonuçlar dogurabilir. Ayrica Istanbul`un nüfusu son 80 yilda 18 kat artti. Türkiye’nin yapi stokuna baktigimizda da ülke genelinde 21 milyon konut var, bunun 4 milyonu Istanbul`da… Tarihteki Istanbul depremleri kentin merkezi kesitindeki saglam kayaçlarin üzerindeki yapi stokunda meydana geldi. Fakat buna ragmen yikici depremler yasandi.”

‘GEÇMISTEKI DEPREMLER GELECEKTE MUTLAKA TEKRARLANIR’

1509 Istanbul depremini günümüz kosullariyla iliskilendiren Ersoy, bes asir önce meydana gelen bu depremin simdi tekrarlanmasi halinde kayip sayisinin 145 ila 450 bin olacagini dile getirdi. Ersoy, Türk ekonomisinin yüzde 40`ini olusturan bir bölgenin merkezindeki  yikintinin bir milli güvenlik sorununa dönüsecegini de belirtti.

"Tarih bize sunu gösteriyor, geçmisteki depremler gelecekte mutlaka tekrarlanacak" diyen Ersoy, 14 yil içinde olacagi düsünülen büyük depremin mevcut yapi stoklarinin çürük zemin üzerine kaymasindan dolayi geçmisteki örneklerinden çok daha yikici olacagini söyledi.

`ÇIFTE DEPREMLER YASANABILIR`

 

Marmara fayinda olusabilecek tek ya da çift kirilmayla ilgili spekülasyonlara da deginen Ersoy, sarsinti sayisini öngörmenin güçlügüne dikkat çekti:

"1766 yilinda Marmara`da çifte deprem var, bir yil içinde iki deprem olmus. 1999`da da art arda iki deprem meydana geldi. Saha incelemelerinde gördüm ki, Kocaeli depreminin kirigi Düzce kirigiyla santim santim çakisiyor. Bu ne demek? Kocaeli depremi aslinda Düzce`yi de kiracakti, ancak takildi ve gecikti. Aksi taktirde 17 bin yerine 30 bin ölümden söz edebilirdik. Bu anlamda çifte depremler meydana gelebilir. Ama su bir gerçek ki, Marmara Denizi’nde 7`yi geçen her deprem bizi ciddi sekilde etkileyecek."

‘MARMARA KIYILARINDA TSUNAMI RISKI VAR’

Endonezya’da tsunami üzerine arastirmalar yapan Ersoy, 1999 depremlerinde tartisma konusu olan "Marmara`da tsunami olur mu" sorusuna da açiklik getirdi:

“Marmara kiyilari tarihsel olarak sabikali bir yer, bu kiyilarda yüksekligi fazla olan pek çok tsunami var. Istanbul`da simdi birçok sahil yolu bulunuyor. Ancak suyun sadece 100 metre içeri girip çekilmesi bile ciddi bir felaket anlamina gelir. Kesinlikle inanin ki, Marmara denizinde bir tsunami riski var. Bu bakimdan geçici konaklama yerlerinin sahillerde olmasi son derece tehlikeli.”



  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Perşembe 20.8 ° / 14.1 ° Güneşli