Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB), 29 Mayis Istanbul'un Fethi’nin 568’nci yil dönümü kutlamalarini, muhtesem bir etkinlikle noktaladi. Beyoglu’ndaki Haliç Kongre Merkezi otopark alaninda gerçeklestirilen etkinligin onur konuklari, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ve IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener oldu. IBB Baskani Ekrem Imamoglu ve esi Dilek Kaya Imamoglu ev sahipliginde gerçeklestirilen etkinlikte, CHP TBMM Grup Baskanvekili Engin Altay, CHP, IYI Parti ve Saadet Partisi’nin Genel Baskan Yardimcilari, CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu, IYI Parti Istanbul Il Baskani Bugra Kavuncu, IBB üst yönetimi, IBB Meclisi CHP Grup Baskanvekili Dogan Subasi, belediye baskanlari ile siyasi parti temsilcileri hazir bulundu. Etkinlik, Fatih Sultan Mehmet'in Istanbul'u almak için döktürdügü “sahi” topunun agzindan esinlenerek tasarlanan 37 metrelik sahne üzerinde gerçeklestirildi. Sahne önüne konumlandirilan toplar önünde konumlandirilan özel makyajli ve kostümlü performans sanatçilari, fetih dönemimin askerlerini canlandirdi.
FATIH’IN KITABI TANITILDI
Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan baslayan etkinlikte, “Fatih Sultan Mehmet” kitabinin tanitimi yapildi. Etkinlikte sirasiyla; Imamoglu, Aksener ve Kiliçdaroglu birer konusma yapti. Pandemi kosullari nedeniyle genis katilimli bir etkinlik yapilamadiginin altini çizen Imamoglu, “Bu zorlu günleri de atlatacagimiza, yakin zamanda yeniden hep bir arada olabilecegimize yürekten inaniyorum” dedi. Istanbul’un fethinin, bir çagi kapatip bir yenisini açan, dünya tarihinde çok önemli bir dönüm noktasi oldugunun altini çizen Imamoglu, “Bu muhtesem sehri, dünyanin gözbebegi aziz Istanbul’u bizlere armagan eden Fatih Sultan Mehmed Han’i ve kutlu askerlerini rahmetle, minnetle yad ediyorum” diye konustu.
IMAMOGLU: “FATIH SULTAN MEHMED HAN GERÇEK BIR ENTELEKTÜELDI”
“Bu sehrin fethi, sadece surlarin ve zincirlerin asilmasiyla basarilmadi” diyen Imamoglu, sunlari söyledi:
“’Topraklari degil, gönülleri fethetmeye gidiyoruz” diyen Fatih, fetihten sonra bu sehirde hakim olan yeni yasami tarzini da kurguladi. O büyük ve kucaklayici lider, bu kadim sehirde, her inanci, her çesit gelenegi, her kültürü ve yasam tarzini koruyan, adil, esit ve hosgörülü bir yönetimi tanimladi. Çünkü, istisnasiz tüm tarihçilerin mutabik oldugu gibi, Fatih Sultan Mehmed Han gerçek bir entelektüeldi. Egitime, kültüre, bilim ve sanata yaklasimiyla çaginin çok ilerisindeydi. Uzlasmaz gibi gösterilen Dogu ve Bati kültürlerini özgün bir sentez içinde bulusturdu ve kültürel bir ‘yeniden dogusa’, yani rönesansa öncülük etti. Bu, ‘Fatih’in Rönesansi’dir ve en güzel ifadesini Istanbul’da bulmus, Istanbul’la özdeslesmistir.”
“FATIH, MANEVI DÜNYAMIN ÖNEMLI LIDERLERINDEN BIRIDIR”
Fatih’in, kendisi için, kisiliginden, mücadelesinden ve derinliginden ilham aldigi essiz bir sahsiyet olduguna vurgu yapan Imamoglu, “Kuskusuz, Fatih Sultan Mehmet dünya tarihi için oldugu kadar Istanbul’da yasayan herkes için çok önemli bir padisahtir. Ama Fatih, kisisel olarak benim için en az iki kez önemlidir. Çünkü, o kutlu padisah, Istanbul’un fethinden sadece 8 yil sonra, benim dogup büyüdügüm, kimligimi ve kisiligimi buldugum ve de her bir hücreme kadar manevi degerleri benligime yer etmis olan Trabzon’u da fethetmis olan padisahtir ayni zamanda. O nedenle Fatih, benim manevi dünyamin önemli liderlerinden biridir. Tipki fetihten yüzyillar sonra, bu güzel sehri düsman isgalinden kurtaran ve yeniden ayaga kaldiran bir diger dünya lideri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi. Ne mutlu bize ki, tarihimizde izinden yürüyebilecegimiz ve bize hayat boyu yol gösterecek böylesi büyük kahramanlarimiz ve liderlerimiz var” dedi.
“568 YIL ÖNCE FATIH KAZANDIRDI, 98 SENE ÖNCE ATATÜRK KURTARDI”
Istanbul’u 568 yil önce Fatih Sultan Mehmet kazandirdigini, 98 sene önce de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün düsman isgalinden kurtardiginin altini çizen Imamoglu, “O yüzden bu kutsal sehir, tarihimizdeki en önemli iki liderinden bizlere emanettir. Bu emanete, Fatih Mehmet Sultan Han’in yaptigi gibi adil, hosgörülü ve esit; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isaret ettigi gibi akilla, bilimle, cesaretle ve özenle sahip çikmak boynumuzun borcudur. Iste biz, bu tarihi bilinçle ve israrla, bu büyük emanete ihanet edecek bir girisim olarak gördügümüz Beton Kanal’a siddetle karsi çikiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, insa edilmek istenen beton kanal bu sehrin kalbine vurulacak bir hançerden farksizdir. Bu aziz sehri korumak, bu aziz emanete sahip çikmak sadece 16 milyon Istanbullunun degil, 83 milyonun görevi ve hakkidir. Çünkü bu aziz sehir, bu millete emanet edilmistir. Bugün tüm Istanbullulara, ‘Istanbul Senin’ diyebiliyorsak, tam 568 yil önce bugün gerçeklesen bu fetih ve onun kumandani Fatih Sultan Mehmed Han sayesindedir. Onlarin mirasi olan bu muhtesem sehri hep birlikte daha güzel günlere tasiyacagimiza yürekten inaniyorum. Fatih Sultan Mehmed Han’i ve fetihte rol alan, sehit veya gazi olan askerlerini bir kez daha saygiyla aniyor, 16 milyon adina Istanbul’un Fethi’ni coskuyla kutluyorum” ifadelerini kullandi.
AKSENER: “DÜNYAYA ÖRNEK BIR YÖNETIM ANLAYISINI HER TARAFA GÖSTERDIK”
Etkinlik alaninda bulunmaktan duydugu memnuniyeti aktaran Aksener ise, duygularini, “Bugün burada olmak inanilmaz can verici, güzel bir duygu. Tam 568 yil evvel Peygamber Efendimizin müjdesini verdigi, Istanbul'un fethedildigi tarih. Bir tarihçi olarak; gemilerin zincirleri astirildigi, zekanin sembolü olan Haliç’in kenarindayiz. Yillar evvel o güzel asker, o güzel komutan Istanbul'u fethetti. Peygamber Efendimiz’in müjdesine uygun bir biçimde dünyanin incisi, iki kitanin birlestirildigi o Istanbul sehrindeki ne hayat tarzina, ne mimariye, ne burada yasanan insanlarin hiçbir alanina uzatmadan, iki kültürün birlesiminde bir sentez ortaya çikardilar. Ve biz 568 yil evvel hayat tarzlarina, tercihlere ve seçilen yolda yürümeye nasil bir saygi gösterildigini, buna bu davranis biçimine nasil saygi gösterildigini ve adaletin nasil isledigini o zamanlar dünyaya örnek olan bir yönetim anlayisiyla her tarafa gösterdik” sözleriyle dile getirdi.
“IMAMOGLU’NUN FATIH’TEN FEYZ ALACAGINA INANIYORUM”
Imamoglu’nun, Istanbul’un sehriemini olarak Fatih’in adaletinden ve saygisindan feyz alip, o yolda yürüyecegine inandigini belirten Aksener, “Istanbul, güzel sehir. Istanbul, dünyanin incisi. Istanbul, bizlere miras. Istanbul, atalarimizdan bize, bizim de çocuklarimiza, torunlarimiza birakacagimiz bir miras. Göllerini, sularini, topragini, yesilini, insanini, hayvanini, neyi varsa, çiçegini, böcegini, her seyini gördügümüz gibi bakmak zorunda oldugumuz, gözümüz gibi esirgemek zorunda oldugumuz sehrimiz. Bir dünya mirasi. Sadece bizim milletimize, Anadolu’muza, Türkiye’mize degil; dünyanin mirasi. Onu korumak ve güzellestirmek, yarina miras birakmak hepimizin görevi” ifadelerini kullandi.
“ISTANBULLULAR, UCUBE KANALI ENGELLEMEK IMAMOGLU’NU SEÇTI”
“Istanbullu, Istanbul'un betona görülmesini, yesilinin yok edilmesini, insanlarina hoyratça davranilmasini ve en son Kanal Istanbul denilen o ucube sistemin olusmasini engellemek için 31 Mart’ta Sayin Imamoglu’nu belediye baskani olarak tercih etti” diyen Aksener, sunlari söyledi:
“Istanbullu daha ne yapsin? Yönetimi degistirdi. Ben, Ekrem Bey kardesimin, bu mirasa nasil saygi gösterdigini, nasil saygi gösterecegini biliyorum. Ona inaniyorum. Umarim burada ortaya koyacagimiz ve koydugumuz, koyacak oldugunuz tavrin, bu mirasa gösterdigimiz, gösterecegimiz sayginin diger kadim sehirlerimizde yönetimde bulunan herkese örnek olmasini diliyorum. Ve gençlerimiz… Biz büyükler örnek oldukça, akli, inanci, saygiyi, bilimi öne koydukça, yarin miras birakacagimiz, bugünün çocuklarinin, gençlerinin de yarin Istanbul'a ayni derecede sahip çikacagina inaniyorum. Güzel bir yolculuk bu. Insallah yolculukta Allah sizleri, bizleri utandirmasin. Baskanim, Allah sizin gözünüzü asagi egdirmesin. Cenab-i Hak, hiç birimizi hem kendi huzurunda hem de kullarinin karsisinda mahcup etmesin. Her birinizi saygiyla, sevgiyle selamliyorum.”
KILIÇDAROGLU: “FATIH, ASIRLARIN KAHRAMANI”
Aksener’in ardindan konusan Kiliçdaroglu, sözlerine, “Bugün burada, Osmanli Devleti’nin en genç padisahlarindan olan, o zaman sadece 20 yasindaki Fatih Sultan Mehmet Han ve sanli ordusunu rahmet ve minnetle yâd etmek için bulustuk” seklinde basladi. Fatih’in çag açip kapatan bir lider olduguna vurgu yapan Kiliçdaroglu, “Dolayisiyla kendisi de zamaninin degil, asirlarin kahramani olmustur. Bu öyle bir gurur, öyle bir onurdur ki, Istanbul’un fethinin üzerinden tam 568 yil geçti, biz her yil ayni heyecanla kutluyoruz. Insallah hep beraber ebediyete kadar da kutlamaya devam edecegiz. Istanbul Fatih’ine ve onun emanetine sahip çikan ve bu sehri isgalcilerden kurtaran Mustafa Kemal Atatürk’ün dedigi gibi, ‘Bu sehir Türk vataninin ziyneti, Türk tarihinin serveti, Türk milletinin gözbebegidir” ifadelerini kulandi.
“FETHETTIGIMIZ SADECE ISTANBUL DEGIL; KENDIMIZDI”
Istanbul’un ülkenin göz bebegi oldugunun altini çizen Kiliçdaroglu, sunlari söyledi:
“Fethettigimiz sadece Istanbul degildi aslinda. Fethettigimiz kendimizdi. Bu topraklarin zorluklari vardi. Onlarla yüzlesmeliydik, onlari kucaklamaliydik, onlara meydan okumaliydik. Iste bu cesareti fethetmistik. 1000 yillik geleneklerimizle olusturdugumuz toplumsal kodlarimizdi bunlar. Ve bu 1000 yillik geleneklerimiz, sahip oldugumuz en yüksek bilgeliktir. Bu konusmayi yaparken hem gururluyum hem de hissettigim sorumluluktan dolayi biraz da kalbim kirik. Inanin, muhalefet yapmanin en zor dönemindeyim. Bu kadim devleti, bu emaneti ne hale getirdiklerini gördükçe, bu rezillikleri gördükçe, muhalefet olmakta çok zorlaniyorum. Çünkü inanin onlarin yaptiklarini, ben konusmakta zorlaniyorum. Utaniyorum bir sey demeye. Utaniyorum bunlara dikkati çekmeye. Oysa görevimiz bu rezilliklerle mücadele etmek.”
“ROL MODELINIZ GENÇ SULTAN”
Türkiye’nin büyük sorunlari olduguna dikkat çeken Kiliçdaroglu, konusmasini, “1000 yillik devlet geleneklerimiz, bu sorumsuz ve gözü doymaz, çetelesmis iktidarin elinde magazine dönüsmüs durumda. Bu süreçte en çok haksizlik da bu sehre yapildi. Devletimizin sayginligi, Istanbul’un itibari, kendisine ihanet etmis saray iktidarinin, mafya ve çetelerle giristigi magazinsel iliskilerin elinde can çekisiyor. Kendimize inanmak zorundayiz. Zorluklara gögüs germek zorundayiz. Fatih Sultan Mehmet Han’dan bize miras kalan cesaretle, bu millet korkuyu fethedecektir. Özelliklegençlere mesajim; rol modeliniz burada. Bu sehrin her santimetre karesinde. 20 yasinda genç Sultan sizin modeliniz. Ona bakin ve siz de farkli düsünme cesaretinize, mücadele cesaretinize, kesfedilmemis yollara gitme cesaretinize, imkansizi isteme cesaretinize sahip çikin. Ve ibret alin; Fatih’in fethettigi canim Istanbul’un, asirlar sonra düsürüldügü halden ibret alin. Ve cesaretinizi de yine ayni Istanbul’un sahlanisindan alin. Fatih biziz; Fatih sizsiniz sevgili gençler. Fatih, hepimiziz…” sözleriyle tamamladi.
ÖNCE GÖRSEL SÖLEN, SONRA MUHTESEM KONSER
Kiliçdaroglu’nun konusmasindan sonra Mustafa Demir Hoca’nin okudugu Kur’an-i Kerim tilaveti sunuldu. IBB Mehteran Takimi’nin gösterisiyle hareketlenen etkinlikteki heyecan; “drone”, “mapping” ve isik gösterileriyle doruga çikti. Özel olarak programlanan yüzlerce “drone”, 10 dakikalik muhtesem bir multimedya gösterisiyle, Haliç üzerinde görsel sölen yasatti. 8 farkli noktada; Salacak sahili, Pierre Loti, Besiktas Yahya Kemal Parki Fatih Sultan Mehmet Heykeli, Yedikule, Topkapi, Belgrad Kapi, Rumeli Hisari ve Sarayburnu Atatürk Aniti’nda da Haliç’teki gösteriyle es zamanli olarak isik ve ses gösterileri düzenlendi. Pandemi nedeniyle etkinligi canli izleyemeyen Istanbullular, IBB ve Imamoglu’nun sosyal medya mecralari üzerinden bu muhtesem görsel sölene, “sanal” olarak taniklik etti. “Drone”larin gösterisine, 2000 metrekarelik alani kapsayan ve fethin sembolik anlarini anlatan “mapping” film eslik etti. Görsel sölenin ardindan sahne alan 76 kisilik Iskender Paydas Orkestrasi, fethe özel bestelenen marsi icra etti.