Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Istanbul Medipol Üniversitesi`ne arazi devrinin sonu gelmiyor

Istanbul Medipol Üniversitesi`ne arazi devrinin sonu gelmiyor

2010 yilinda egitime baslayan Medipol Grubu bünyesinde kurulan Medipol Üniversitesi`ne arazi aktarimi sürüyor. AKP`ye yakinligi ile bilinen Medipol Grubu Unkapani TEKEL Müdürlügü binalari ve Kavacik`taki arsalarin ardindan simdi de Kadiköy`de bulunan SGK`

Kurulali henüz 2 yil olan ve AKP’ye yakinligi ile bilinen Medipol Üniversitesi`ne arazi tahsisleri sürüyor. Unkapani’nda bulunan toplam 4 bin 293 metrekare alana kurulu eski TEKEL binalari ve Kavacik’ta bulunan 25 bin 944 metrekare arazinin tahsis edildigi üniversiteye simdi de Kadiköy’de SGK’ya ait arazi degerinin oldukça altinda bir fiyata verildi.

AKP’ye yakinligi ile bilinen Medipol Saglik Grubu Yönetim Kurulu Baskani Dr. Fahrettin Koca’nin kurdugu vakif araciligiyla faaliyete geçen Istanbul Medipol Üniversitesi kuruldugu günden bu yana, özellestirme ve plan degisiklikleri sonucunda sahip oldugu iki degerli arazinin ardindan bir araziye daha sahip oldu.

Ilk arazi devri TEKEL olmustu
Mayis 2009`da Özellestirme Idaresi Baskanligi tarafindan "kamu yararina dönük" egitim hizmetlerinde kullanilmasi kosuluyla Maliye Bakanligi`na devredilen TEKEL’in Unkapani’nda bulunan binasi üniversiteye 49 yilligina tahsis edilen ilk yer olmustu.

Mayis 2009’da “egitim hizmeti için kullanilacak” denilen alan, Temmuz 2009’da jet hiziyla kurulumu tamamlanan Medipol Üniversitesi`ne verilirken, bu islem kafalarda büyük soru isaretlerine neden olmustu.

Kamu yarari denilen ve egitim hizmeti için ayrilan alanin bir özel üniversiteye ayrilmasi ve binlerce liralik harç bedelleri adeta “kamu yarari” bunun neresinde dedirtmisti.

Kavacik’ta imar degisikligi öncesi arazi tahsisi
Yine Medipol grubuna devredilen bir diger alan ise Karayollari 17. Bölge Müdürlügü’nün Kavacik’taki arazisi olmustu. Arazi önce Milli Emlak’a devredilmis, ardindan 49 yilligina Metropolitan Egitim ve Saglik Vakfi Medipol Üniversitesi’ne kiralanmisti.

Arazinin kuruma devredilmesinin ardindan Istanbul Büyüksehir Belediyesi arazinin imar planini degistirerek, daha önce park, çocuk ve oyun
bahçeleri için tahsis edilen alani “özel egitim” alanina dönüstürdü.

Son arazi tahsisi Kadiköy’de oldu
Istanbul Medipol Üniversitesi`ne son arazi tahsisi ise oldukça degerli olan SGK’nin Kadiköy Kosuyolu’nda bulunan tasinmazi oldu. Kosuyolu’nda bulunan ve degeri oldukça yüksek olan 2 bin 922 metrekarelik tasinmaz üniversiteye sadece 2 milyon 949 bin TL bedelle satildi.

Soru önergeleri yanitsiz kaldi
Kavacik’da bulunan arazinin ve Unkapani’ndaki tahsisin ardindan Kadiköy’deki degeri oldukça yüksek tasinmazin da tahsis edildigi Üniversiteye dair Maliye Bakanligi’na ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’na soru önergesi veren Turgut Dibek’in sorularinin birçogu yanitsiz kaldi.

Maliye Bakanligi, Kavacik’taki tahsis edilen alan ve TEKEL binalarinin bulundugu Unkapani’ndaki alanlarin nasil bir kira bedeli ile üniversiteye verildigini sorarken Maliye Bakanligi bu sorulara herhangi bir yanit vermedi.

“Vakif ile iktidarin baglantisini halkin takdirine birakiyorum”
CHP Milletvekili Turgut Dibek bu durumun ardindan yaptigi yazili açiklamada "AKP`ye yakin olan özel hastaneyi önce vakif üniversitesi yapiyorsunuz, sonra bu vakfa devletin en degerli yerlerini peskes çekiyorsunuz. Vakif ile iktidarin baglantisini halkin takdirine birakiyorum” dedi.

(soL - Haber Merkezi)



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı