Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

Istanbul Tabip Odasi uyardi: Salgin yükseliyor, ölümler artiyor

Istanbul Tabip Odasi uyardi: Salgin yükseliyor, ölümler artiyor

Salginin yeniden yükseldigine, ölümlerin zirve yaptigina dikkat çeken Istanbul Tabip Odasi, asilamayi hizlandirmasi için iktidari uyardi.

Istanbul Tabip Odasi (ITO), salginin yükseldigini, ölümlerin dördüncü pike gittigini belirterek iktidara asilamayi hizlandirin çagrisi yapti.

Iktidar salginda ‘basari hikayesi’ yazmaya çalissa da son alti haftadir ölümlerin sürekli olarak artarak günlük 200’ün üzerine çiktigina dikkat çeken ITO “Toplam ölüm sayisi 54 bin 765 oldu, aktif vaka sayisi 455 bini geçti. Bir önceki haftaya göre ölümler yüzde 43 artti ve 1374 yurttasimizi daha kaybettik” dedi. 

Salginin durdurulamadigina dikkat çeken ITO, son haftalarda kovid-19 servisleri ve yogun bakimlardaki dolulugun arttigina vurgu yapti. Tüm bunlarin asi tedarikinde sorun olmadiginin söylendigi zamanlarda yasandigina isaret edilen açiklamada “Okullarin açilmasina da sadece alti gün kaldi. Salginin basinda üç, bes maskeyi dagitmayi beceremeyenler asi isini de tam bir karmasaya döndürdüler. 1 Temmuz’daki kontrolsüz ‘açilma’nin, ‘asi karmasasi’nin bedelini bir kez daha insanlarimiz canlariyla ödüyor” ifadelerine yer verildi.

ITO, salginin basindan bu yana yaptiklari yaygin test, etkili filyasyon, karantina ve izolasyonun yani sira acilen alinmasi gereken diger tedbirleri siraladi:

ASILAMA HIZLA YAYGINLASTIRILMALIDIR

7 ayda iki doz asi yapilanlarin orani hala yüzde 56.55’tir. Yeterli asinin tedarik edildigi kosulda asiyi toplumla bulusturmak ancak tüm boyutlariyla tasarlanmis bir asi kampanyasi ile mümkündür. Asilamada gecikilen her gün vakalarda yeni artislara ve yeni ölümlere yol açmaktadir. Asi çalismalari hizlandirilmali, 12 yas üzeri bir an önce asilanmalidir.

ASI OLMAYANLARA BIREBIR ULASILMALI

Asilamadaki karmasa ve gecikme esas olarak organizasyon bozuklugundan kaynaklaniyor. Devlet vatandasi bizatihi bulup asilamak yerine yurttaslarin akilli telefonlarina girip, internete baglanip, e-nabizdan randevu almayi basarip asi olmasini bekliyor. Çocukluk çagi asi takiplerinde oldugu gibi henüz asisini yaptirmamis bütün yurttaslara birebir takiple ulasilmali ve asi olmalari saglanmalidir.

ASILANMA TOPLUMSAL SORUMLULUKTUR

Salgin hastaliklar döneminde asi olmak; Cumhurbaskaninin, Saglik Bakaninin söylediklerinin aksine bireysel tercihe birakilamaz. Bu dönemlerde asi olmak toplumsal bir sorumluluktur. Basta egitim, saglik, gida, ulastirma, tasima olmak üzere bütün sektörlerdeki çalisanlarin bir an önce asilanmasi saglanmalidir.

ASISIZLARA KISITLAMALAR GETIRILMELI

Salginlarda gerekli koruyucu tedbirleri almayan, asi olmayan bir kisi sadece kendisinin degil, ailesinin, çevresinin, toplumun da sagligini ve hayatini tehlikeye atmaktadir. Devlet asiyi toplumla bulusturduktan sonra hâlâ asi yaptirmayanlarin toplum sagligini tehlikeye atma haklari yoktur. Insanlarin toplu halde bulundugu bütün ortamlarda asisiz insanlarin bulunmasi kisitlanmalidir.

EGITIM IÇIN TÜM TEDBIRLER EKSIKSIZ ALINMALI

Yüz yüze egitimin yapilamamasi çocuklarimiza telafisi imkansiz zararlar vermektedir. Okullarin açilmasi ve egitimin sürdürülebilmesi için basta maske, dezenfektan, sivi sabun, kagit havlu olmak üzere kisisel hijyen malzemelerinin ücretsiz ve yeterli miktarda temin edilmesi; siniflardaki ögrenci sayisinin azaltilmasi, siniflarin uygun sekilde havalandirilmasinin saglanmasi olmak üzere bütün tedbirler eksiksiz olarak alinmalidir. (Istanbul/EVRENSEL)



  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli