Istanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi müftülüge verilmek için tahliye ediliyor

Istanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi müftülüge verilmek için tahliye ediliyor

Türkiye`nin en eski botanik bahçelerinden biri olan Istanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, müftülük hizmetlerinde kullanilmak üzere tahliye ediliyor. Mustafa Kemal Atatürk`ün davetiyle Türkiye`ye gelen Alman Prof. Dr. Alfred Hilbron tarafindan 1935 yilind

Istanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi müftülüge verilmek için tahliye ediliyor

Türkiye’nin en eski botanik bahçelerinden biri olan Istanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, müftülük hizmetlerinde kullanilmak üzere tahliye ediliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün davetiyle Türkiye’ye gelen Alman Prof. Dr. Alfred Hilbron tarafindan 1935 yilinda kurulan botanik bahçesi, 2015 yilinda Istanbul Üniversitesi’nden alinarak müftülük hizmetlerinde kullanilmak üzere Diyanet Isleri Baskanligi’na tahsis edilmisti.

Gerekçe: Süyhülislamligin bulunmasi

Sözcü’den Seda Önceler’in haberine göre 5 bini askin bitki türünün bulundugu Istanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi’nin devredilme gerekçesi ise Osmanli döneminde bu alanda Seyhülislamlik makaminin bulunmasi.

Prof. Dr. Muammer Ünal’dan tepki “Mütfülük her yere tasinabilir”

Tahliye islemlerinin baslamasini degerlendiren Istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr Muammer Ünal, “Milli servetimize kiymasinlar. Mütfülük her yere tasinabilir ama bizim tahliye edilmemiz demek; bitkilerimizi öldürmek demek” dedi.

Bahçede; agaç, çali, otsu, tropik ve subtropik yaklasik 5 bin bitki bulunuyor. Bahçe, hem lisans ögrencilerinin hem de ilkögretim ve ortaögretim ögrencilerinin egitiminde kullaniliyordu.

14 bin 878 metrekarelik alan üzerine kurulu bahçenin ayni zamanda ögrenciler tarafindan kullanildigina dikkat çeken Ünal, tasinmasi durumunda 400’e yakin farkli agaç türü ile 5 bin bitki türünün yok olacagini söyledi. Türkiye’de çok nadir görünen bir çok bitki türüne ev sahipligi yapan bahçenin tasinmasi halinde ögrencilerin ders yapabilmesinin de imkansiz hale gelecegini vurgulayan Ünal, “Milli mirasimiz yok edilmesin” dedi.

 

Sendika.Org