Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

ISTANBUL VALILIGI 1 MAYIS AÇIKLAMASI

ISTANBUL VALILIGI 1 MAYIS AÇIKLAMASI

Istanbul Valiligi, 1 Mayis kutlamalari için Taksim Meydani`nin can ve mal güvenligi tehlikeye gireceginden, kamu düzeni ciddi olarak bozulacagindan, kutlamalar için Taksim Meydani ve çevresinin uygun görülmedigini açikladi.

ISTANBUL VALILIGI 1 MAYIS AÇIKLAMASI

 

Istanbul Valiligi, 1 Mayis kutlamalari için Taksim Meydani’nin can ve mal güvenligi tehlikeye gireceginden, kamu düzeni ciddi olarak bozulacagindan, kutlamalar için Taksim Meydani ve çevresinin uygun görülmedigini açikladi.

T.C. ISTANBUL VALILIGI

Il Basin ve Halkla Iliskiler Müdürlügü

29.04.2015

BASIN DUYURUSU         

Anayasamizin 34 üncü maddesi ve Avrupa Insan Haklari Sözlesmesinin 11`nci maddesinde herkesin toplanti ve gösteri yürüyüsü düzenleme hakkina sahip oldugu ifade edilmistir. Ancak bu maddelerde bazi sinirlamalardan da bahsedilmistir. Yer alan bu sinirlamalarin esas, sart ve usullerinin belirlenmesi amaciyla da 2911 sayili Toplanti ve Gösteri Yürüyüsleri Kanunu yayimlanmistir. 

Toplanti ve Gösteri Yürüyüs haklarinin kullanabilmesi amaciyla, Ilimizde 2911 sayili Toplanti ve Gösteri Yürüyüsleri Kanunu hükümlerine istinaden Avrupa Yakasinda dört, Anadolu Yakasinda da dört olmak üzere toplam sekiz ayri alan tespit edilmistir.

1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü kutlamalari çerçevesinde, tespit edilen bu alanlardan Bakirköy Cumhuriyet Meydani,  Vatan Partisi Istanbul Il Baskanligina; Kadiköy Yeni Sali Pazari alani ise Sivil Memurlar Sendikasi Istanbul Subesine tahsis edilmistir.

Sivil Toplum Kuruluslari ve sendikalar tarafindan talep edilen Taksim Meydani ve civari; bu alanin konumu itibariyle yüksek katilimli toplanti ve gösterilere uygun olmamasi, bölgede araç ve yaya akisinin çok yogun, turizm potansiyelinin yüksek olmasi ve turistik otellerin 24 saat faaliyet göstermesi, Taksim Bölgesinde yapilacak bir toplanti ve gösterinin kontrol edilememesi halinde, katilimcilarin ve bu alanda bulunan diger insanlarin tahliyesinde ciddi zorluklar yasanacagindan, can ve mal güvenligi tehlikeye gireceginden, kamu düzeni ciddi olarak bozulacagindan, kamu güvenliginin korunmasi da imkânsiz bir hal alacaktir. Bu nedenle1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü kutlamalari için Taksim Meydani ve çevresi uygun görülmemistir.

Bununla birlikte, 2429 sayili Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkinda Kanun’un 2nci maddesi uyarinca, konfederasyonlar ve bagli sendikalar, siyasi partiler, meslek odalari ile çesitli sivil toplum kuruluslari bayram kutlamasi amaciyla, Taksim Meydani’nda çelenk koyma, basin açiklamasi ve anma etkinligini sembolik katilimla yapabileceklerdir.

1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü’nün anlam ve önemine yakisir etkinlikler için her türlü imkana sahip olan, Sahil Yolu ve Aksaray içinden karayolu ile gelen toplu tasima araçlarinin yani sira, Marmaray, IDO deniz ulasimi ve Aksaray Metrosu ile ulasim saglanabildiginden, katilimcilarin gelis ve gidislerinde Istanbul trafigini olumsuz yönde etkilememesinden dolayi, Fatih Yenikapi Sahil Alani 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü kutlamalari için tahsis edilmistir.

Katilimcilarin bu alana ulasmalari için yeterli sayida otobüs Valiligimiz tarafindan IETT’den temin edilmistir. Bu otobüsler ile katilimci yogunluguna göre Anadolu ve Avrupa yakalarindan talep edilen her noktadan, alana gelis ve gidisler gün boyunca ücretsiz olarak saglanacaktir.

1 Mayis Emek ve Dayanisma Gününü, huzur içinde coskuyla bir bayram havasinda anlamina yakisir bir sekilde kutlanmasini temenni eder, bütün vatandaslarimiza sevgi ve saygimizi sunarim.

 

Kamuoyunun bilgisine duyurulur.



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı