Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

İSTANBUL’UN su dramı, MELEN barajı: Melen barajı biran önce devreye sokulmalıdır.

İSTANBUL’UN su dramı, MELEN barajı: Melen barajı biran önce devreye sokulmalıdır.

Pek kimse bilmez.Melen barajı projesi 1961 yılında zamanın başbakanı İsmet İnönü tarafından projelendirilmiştir. Üzerinden 62 yıl geçti.!!

Ülkemizde barajların yapımını DSİ üstlenir, ihalesini yapıp kullanıma açar.

İsmet İnönü’nün kısa dönem(yaklaşık bir yıl) başbakanlığı döneminde projelendirilen melen suyu projesi yıllarca DSİ ve İstanbul Belediyesinin raflarında bekletilmiştir.

İBB başkanı olduğu dönemde Sayın Nurettin Sözen bu projeyi bulmuş üzerinde çalışmış, DSİ ile irtibata geçmiş, bakanlar kurulundan gerekli izinleri almış yatırım programına aldırtmıştır.

1961 yılından beri tabelası asılı olan melen barajı Sözen’in son döneminde temel atma aşamasına gelmiştir.

Nurettin Sözen’in süresinin bitmesi dolayısıyla bu proje tekrar beklemeye alınmıştır.

2011 yılında tekrar gündeme gelmiş ve temeli atılmış 2016 yılında bitirilip devreye sokulmuştur.

Merkezi iktidar ve belediye 2071 yılına kadar İstanbul’un su problemini çözdüğünü iddia etmiştir. Büyük bir reklamasyon yaptığı halde barajın su tutmadığı görülmüştür.

 

Barajın su tutmasına engel gövdede büyük çatlaklar olduğu görülmüştür.

2020 yılında ve 2023 yılında çatlaklar için yeniden ihale açılmış ihaleye hiçbir firma katılmamıştır.

 

Barajdan beslenemeyen İstanbul akan su yüzeyinden su çekmeye çalışmaktadır.Buda çok büyük elektrik tüketimine sebep olmaktadır.Yeterli gelmeyen suyun maliyeti çok yüksektir. İBB ile DSİ arasında mahkemeliktir.Bilirkişiye gönderilen davada bilirkişi halen raporunu mahkemeye sunmamıştır.Bunda siyasi iktidarın payı vardır.

DSİ her ne kadar 2026 yılına kadar yapacağını söylese de zor görünmektedir.

İstanbul’da ki barajlarda 22.09.2023 tarihi itibariyle doluluk oranı %24'ye düşmüştür.Gelecek günler ve yıllarda İstanbul'u çok kötü günler beklemektedir.Kuraklık ve iklim krizi diyerek işin içinden çıkamayız.Çözüm üretmek zorundayız.!!

İstanbul’da ki barajların kapasitesi yaklaşık 960 milyon metreküptür.Melen barajının kapasitesi 1.1 milyar metreküptür.Ortalama günde 3.5-4 milyon metreküp su tüketilen İstanbul’da bu demektir ki melen barajı devreye girerse tüketimin 2\3 ünü karşılayacak demektir.

Atatürk barajı 48,7 milyar metreküp kapasiteye sahiptir. Bu demektir ki melen barajı yaklaşık Atatürk barajının kırk dörtte biridir ve 62 yıldır devreye sokulamamıştır. Melen barajı biran önce devreye sokulmalıdır.

Genel bütçe vergilerinin %40 nın toplandığı, genel nüfusun beşte birinin yaşadığı İstanbul'a melen suyu projesi lüks değil acil bir projedir. Siyasete kurban edilmemelidir.



  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı