Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

Iste Misir`in yeni yol haritasi

Iste Misir`in yeni yol haritasi

Cumhurbaskani Adli Mansur kararname yayinladi.

Misir`in Geçici Cumhurbaskani Adli Mansur, ülkede ordunun yönetime el koymasindan sonraki geçis dönemi için 33 maddelik bir kararname yayinladi. Kararnameye göre, Misir`da en geç yedi ay içinde parlamento seçimlerine gidilecek.

Yayinlanan kararnamenin 28`inci maddesi, 15 gün içinde anayasayi degistirmek için uzmanlardan olusan bir komisyon kurulmasini öngörüyor. Bu maddeye göre, komisyonda her bir taraf temsilcisini kendisi seçmek üzere, Yüksek Anayasa Mahkemesi`nden iki üye, Misir mahkemelerinden iki hakim ve Misir üniversitelerinde anayasa egitimi veren ögretim görevlilerinden 4 kisi bulunmasi gerekiyor.

Mansur`un yayinladigi 33 maddelik kararnamenin, haklar ve özgürlüklerle ilgili kisimlarinin 2012`de hazirlanan anayasadan esinlenerek hazirlandigi belirtilirken, kurulacak uzman heyet, iptal edilen 2012 Anayasasi`nda gerekli gördügü degisikliklerin yapilmasi önerisinde bulunacak. Heyetin çalismalarini da baslanilan tarihten itibaren 30 gün içinde tamamlamasi gerekiyor.

Mansur`un yayinladigi anayasanin 29`uncu maddesine göre de uzmanlarin hazirladigi öneriler, özellikle de partilerden, aydin kisilerden, isçilerden, çiftçilerden, meslek sendikalarindan, El Ezher Üniversitesi`nden, Misir kiliselerinden, silahli kuvvetlerden, polisten, aralarinda en az 10 genç ve kadinin bulunacagi ve her kesimin kendi temsilcisini seçecegi toplumun tüm kesimini kapayacak sekilde 50 kisiden olusacak komisyona sunulacak.

DOKUZ AY IÇINDE TAMAMLANMIS OLACAK

Komisyon, önerilerin sunuldugu tarihten itibaren yeni yapilacak anayasa çalismalarini toplumla diyalog kurarak 60 gün içinde tamamlamakla yükümlü. Ayrica komisyonun hazirladigi yeni anayasa taslagi cumhurbaskanina sunuldugu tarihten itibaren, cumhurbaskani taslagi 30 gün içinde referanduma sunmakla yükümlü olacak.

Anayasa taslagi referandumda kabulünden itibaren yürürlüge girecek, cumhurbaskani 15 gün içinde milletvekili seçimi yapilmasi için talimat verecek ve en az 30, en fazla 60 gün içinde seçim yapilacak ve meclisin ilk oturumundan itibaren 1 hafta içinde cumhurbaskanligi seçimi yapilmasi çagrisinda bulunulacak.

Bu da milletvekili seçimlerinin en fazla 7 ay içinde, daha sonra en fazla 2 ay içinde de cumhurbaskani seçimi yapilacagini gösteriyor. Böylece geçis dönemi toplam 9 ay içinde tamamlanmis olacak.

Anayasaya göre, milletvekili seçimi yapilincaya kadar yasama yetkisi cumhurbaskaninda bulunacak ve yasa çikarirken basbakanligin görüsünü almakla yükümlü olacak.

gerçek gündem



  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli