Iste okula baslama yasi

Iste okula baslama yasi

4+4+4 düzenlemesinde dügüm çözülüyor. 60 ay mi, 66 ay mi, yoksa 72 ay mi? Milli Egitim Bakanligi kararini verdi

Milli Egitim Bakanligi, 2012-2013 egitim ve ögretim yili için, 30 Eylül 2012 tarihi itibariyla 66 ayini tamamlayan tüm çocuklarin kayit islemlerinin e-okul sistemi üzerinden merkezi olarak yapilmasini, 60-66 ay arasindaki çocuklarin ise velisinin yazili istegi ile gelisim yönünden hazir oldugu anlasilanlarin ilkokula devamlarinin saglanmasini kararlastirdi.

Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer, “12 Yillik Zorunlu Egitime Yönelik Uygulamalar” konulu genelge yayimladi.

6287 sayili Ilkögretim ve Egitim Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun ile zorunlu egitim süresinin 8 yildan 12 yila çikarildigi ve bazi yeni uygulamalarin gündeme geldigini animsatan Dinçer, yeni uygulamalarin daha etkili ve verimli bir sekilde yürütülmesini saglamak amaciyla söz konusu kanunla getirilen düzenlemelerle ilgili olarak yapilacak uygulamalari açikladi.

Zorunlu egitimin 4 yil ilkokul, 4 yil ortaokul ve 4 yil da lise egitimini kapsadigini belirten Dinçer, ögrencilerin ögrenim gördügü birinci 4 yilin (1, 2, 3, 4. siniflar) ilkokul, ikinci 4 yilin (5, 6, 7, 8. siniflar) ortaokul ve üçüncü 4 yilin (9, 10, 11, 12. siniflar) ise lise seklinde isimlendirilecegini kaydetti.

Genelgeye göre, ilkokullar ile ortaokullara ilkögretim veya ilkögretim kurumlari, liselere ise ortaögretim veya ortaögretim kurumlari denilmeye devam edilecek.

Veliler, okul yönetimleri ve mülki amirler ilkögretim ögrencilerinde oldugu gibi ortaögretim ögrencilerinin de okula devamini saglamakla yükümlü olacak.

2012-2013 egitim ve ögretim yili için 30 Eylül 2012 tarihi itibariyla 66 ayini tamamlayan tüm çocuklarin okul kayit islemleri e-okul sistemi üzerinden merkezi olarak yapilacak.

60-66 ay arasindaki çocuklarin ise velisinin yazili istegi ile gelisim yönünden hazir oldugu anlasilanlarin ilkokula devamlari saglanacak. Diger ögrenciler okul öncesi egitime yönlendirilecek. Ayrica okul öncesi egitimde 48-60 ay arasi çocuklar için 2013 yili sonuna kadar belirlenmis olan yüzde 100 okullasma hedefi devam edecek.

Okul öncesi egitim için 30 Eylül 2012 tarihi itibariyla 37-66 ay arasindaki çocuklarin anaokulunda veya uygulama siniflarinda, 48-66 ay arasindaki çocuklarin ise ana siniflarinda egitim almalari saglanacak.

2011-2012 egitim ve ögretim yilinda ilkögretim 4. sinifta okuyan ve bir üst sinifa geçen ögrencilerin 2012-2013 egitim ve ögretim yilinda ortaokul 5. sinifa kayitlari e-okul sistemi üzerinden yapilacak. Ancak 2012-2013 egitim ve ögretim yilinda egitim ögretime baslamis olan imam hatip ortaokullarina devam etmek isteyen 5. sinif ögrencilerinin kayitlari bu okullara yapilacak.

Ilkokul, ortaokul ve lisenin bagimsiz olarak düzenlenmesine öncelik verilecek

Ilkögretimi tamamlayan ögrencilere diploma verilmeyecek, 12 yillik zorunlu egitim sonunda ortaögretim diplomasi verilecek.

2011-2012 egitim ve ögretim yilinda 8. sinifta okuyan ögrencilerden Seviye Belirleme Sinavi (SBS) sonuçlarina göre ögrenci alan ortaögretim kurumlarindan herhangi birine yerlesemeyen ögrenciler ile bu sinava katilmayan ögrencilerin tamaminin tercihleri dogrultusunda ortaögretim kurumlarina kayit yapmalari saglanacak.

Yatili ilkögretim bölge okullarinin (YIBO) yatili kisimlarinda sadece ortaokul (5, 6, 7 ve 8. sinif) ögrencileri yatili olarak kalacak. Ilkokul ögrencilerinin ise köy okullarinda veya tasimali olarak diger ilkokullar ile yatili YIBO`larda gündüzlü olarak ögrenimlerine devam etmeleri için gerekli tedbirler alinacak.

Genelgede, kanunun “Ilkögretim kurumlarinin ilkokul ve ortaokul olarak bagimsiz okullar halinde kurulmasi esastir. Ancak imkan ve sartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir” hükmünün yer aldigi animsatilarak, bu baglamda 2012-2013 egitim ve ögretim yilinda özellikle ilkokul birinci sinifa kaydolacak ögrenci sayilarinin da dikkate alinarak okullarla ilgili gerekli planlamalarin acilen yapilmasi ve uygulamada herhangi bir aksakliga meydan verilmemesi için su tedbirlerin alinmasi gerektigi kaydedildi:

“Fiziki sartlarin uygun oldugu durumlarda ilkokul, ortaokul ve lisenin bagimsiz olarak düzenlenmesine öncelik verilecek.

Okullarin fiziki ortamlari, ögrencilerin gelisim özellikleri dikkate alinarak düzenlenecek.

Ayni bina içerisinde ilkokul ile ortaokulun veya ortaokul ile lisenin birlikte bulunmasi durumunda, okul giris çikis kapilari ile bahçe gibi ortak kullanim alanlarinin ögrencilerin yas seviyeleri dikkate alinarak imkanlar dahilinde düzenlenmesi saglanacak.

Imam hatip ortaokullarinin bagimsiz ortaokul olarak kurulmasina öncelik verilecek, bunun mümkün olmadigi durumlarda imam hatip liseleri ile birlikte kurulabilecek. Ancak bu durumda imam hatip ortaokulu ögrencileri ile imam hatip lisesi ögrencilerinin okul giris-çikis kapilari ile bahçe gibi ortak kullanim alanlarinin ögrencilerin yas seviyeleri dikkate alinarak imkanlar dahilinde düzenlenmesi saglanacak.

Sartlarin uygun olmamasi durumunda ayni binada bulunan ilkokul ve ortaokul için ikili ögretim uygulamasi yapilabilecek. Ikili ögretim yapan okullarda ortaokullar sabahçi, ilkokullar ise öglenci olarak egitim ögretim faaliyetlerini yürütecek.

Çesitli sebeplerle kapali bulunan okullarin ihtiyaç halinde yeniden kullanima açilmasi için gerekli tedbirler alinacak. Ortaokullarin ilkokul veya liselerle birlikte ayni binada kurulmasi halinde okulun bir müdürü bulunacak. Bunun için binada daha önce görev yapan okul müdürü yeni uygulamaya göre is ve islemleri yürütecek. Örnegin ilkokul ve ortaokulun ayni binada bulunmasi durumunda mevcut okul müdürü ilkokul ve ortaokulun yönetiminden sorumlu olacak. Ortaokulun lise ile birlikte kurulmasi durumunda ise lise müdürü ortaokulun is ve islemlerini de yürütecek.”