Ögretmen Gülsah Aktürk’ün göz göre göre ölüme sürüklenmesi, benzer sekillerde hayatini kaybeden diger kadinlarin yasadiklarini da gündeme getirdi. Hepsinin ortak bir noktasi var: Devletin yetkili kurumlari, yasalarin verdigi görevleri yerine getirmiyor!
Van’da ögretmenlik yapan Gülsah, Hakan Basar’dan defalarca ölüm tehdidi almisti. Van Valiligi’ne ve Milli Egitim Müdürlügü’ne görevinin baska bir ile alinmasi için basvuran Gülsah’in talebi sonuçsuz kaldi. Gülsah, korunmak için bütün süreçleri isletmis, ilgili bütün kurumlara basvurmustu. Gülsah ögretmen, öldürülmeden önce dilekçesinde “Vali Yardimcisi en kötü ihtimalle ölecegimi, ölümün hak oldugunu, kaçis olmadigini, hiç olmadi istifa edebilecegimi, yanimda biber gazi ile gezmem gerektigini söyledi” diye yaziyordu.
‘VALI GÖREVINI IHMAL ETTI’
Avukat Hülya Gülbahar ise Van Valiliginin Gülsah ögretmenin ölümünden yasalarin mülki amire verdigi görevleri yerine getirmemeleri dolayisiyla sorumlu oldugunu ve sorumlularin saddece istifasinin yetmeyecegini, görevi ihmal ve suça tesvik dolayisiyla da yargilanmalari gerektigini söylüyor.
“Hükümetin 8 Mart’ta çikardigi Ailenin Korunmasi ve Kadina Yönelik Siddetin Önlenmesi Yasasi’nda ilk maddelerde mülki amirlerin almasi gereken önlemler düzenleniyor. Bu kanun kapsaminda bütün devlet birimleri, öncelikle valilikler önleyici ve koruyucu tedbir alma yükümlülügüne sahip.
Yasa hazirlanirken kadin örgütlerinin en çok üzerinde durdugu konulardan biri de mülki amirliklerin görevini yerine getirmeleri için yasal sorumluluklarinin olmasi idi. Van Vali Yardimcisi Zafer Coskun’un görevi ihmalden yargilanmasi gerekiyor, sadece istifa etmesi yetmez.
Bir de Gülsah ögretmene yaptigi açiklamalarla suçu ve suçluyu kayirdigini da görüyoruz. Ne demek ‘En fazla ölürsün, zaten böyle adamlarla gezen kadinlarda kabahat’ sözleri!”. Gülbahar, gerekli görüldügü kosullarda ve kadinin can güvenligi tehdidi varsa isyeri degisikliginin ne kadar önemli oldugunu bu olayda da gördügümüzü söyledi.
GÖREVI IHMAL KATILLE SUÇ ORTAKLIGIDIR
Zozan Özgökçe (Van Kadin Dernegi): Kamu kurumlari kendi kurumlarinda çalisan kadinlarin can güvenligini bile saglayamiyor. Öldürülme tehlikesi olan kadinlar ilgili kurumlara basvurduklari halde öldürülüyor. Valilik ve buna bagli kurumlara basvuran kadinlar, bu kurumlardan medyumluk veya teselli degil Müdahale bekliyor. Kadin cinayetlerini azaltmak için kamu kurumlarinin ellerindeki yetkileri kullanmalari yeterlidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi kurum müdürlerini ve mülki idare amirlerini tavizsiz ve mutlak bir sekilde uyarmalidir. Görevini ihmal eden kurum amirlerini ve mülki idare amirlerini görevden uzaklastirmalari gerekmektedir. Gülsah Aktürk olayinda açik bir sekilde görülüyor ki; ne Milli Egitim Il Müdürlügü ne de Valilik üzerine düsen görevi yerine getirmistir. Milli Egitimden sorumlu Vali yardimcisi nasil olur da ‘teselli ettim’ gönderdim der. Gülsah Aktürk, Vali yardimcisi ile dertlesmeye gitmemis ki makamina, müdahale edilmesi için gitmistir. Ayrica Vali yardimcisi yaptigi açiklamada ‘iyilikten baska bir sey yapmadim’ demis. Iyilik yapmak degil senin görevin, senin görevin hassasiyetle müdahale etmek, yetkini kullanmak. Vali Yardimcisi Zafer Coskun’un derhal istifa etmesi gerekmektedir. Gülsah ögretmeni katleden kadar Van Valisi, Vali Yardimcisi Zafer Coskun ve Van Milli Egitim Müdürlügü de suçludur. Katille suç ortagidirlar, yargilanmalari gerekir.
YASA MÜLKI AMIRLERE NE TÜR GÖREVLER VERIYOR?
6288 Ailenin Korunmasi ve Kadina Yönelik Siddetin Önlenmesi yasasinin 3. maddesi mülki amirlerin görev ve sorumluluklarini ortaya koyuyor. Bu maddeye göre korunan kisilerle ilgili olarak su görevleri yerine getirmeli:
* Kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulundugu yerde veya baska bir yerde uygun barinma yeri saglanmasi.
* Diger kanunlar kapsaminda yapilacak yardimlar sakli kalmak üzere, geçici maddi yardim yapilmasi.
* Psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakimdan rehberlik ve danismanlik hizmeti verilmesi.
* Hayatî tehlikesinin bulunmasi hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altina alinmasi.
* Gerekli olmasi hâlinde, korunan kisinin çocuklari varsa çalisma yasamina katilimini desteklemek üzere dört ay, kisinin çalismasi hâlinde ise iki aylik süre ile sinirli olmak kaydiyla, on alti yasindan büyükler için her yil belirlenen aylik net asgari ücret tutarinin yarisini geçmemek ve belgelendirilmek kaydiyla Bakanlik bütçesinin ilgili tertibinden karsilanmak suretiyle kres imkâninin saglanmasi.
YANIT BEKLEYEN SORULAR
Istanbul Bagimsiz Milletvekili A. Levent Tüzel, Içisleri Bakani Idris Naim Sahin’e Van’da eski sevgili tarafindan öldürülen Gülsah ögretmeni sordu. Gülsah Aktürk’ün, Van Valiligi’ne hayati tehlikesi oldugu için basvuru yaptigini ancak Vali yardimcisinin kendisine en kötü ihtimalle ölecegini, ölümün hak oldugunu kaçis olmadigini, hiç olmadi istifa edebilecegini, yaninda biber gaziyla gezmesi gerektigini söyledigini hatirlatan Tüzel, “Bir kadin ‘hayati tehlike’ kaygisi ile kamu kurumlarina basvurdugu anda, derhal adim atilmali, önlem alinmali, müdahale edilmelidir. Ancak bu vahim örnekte oldugu gibi, ilgili kurum yetkilileri ya kehanetlerde bulunuyor ya da kadinlari baslarindan atiyor” dedi. Tüzel’in Sahin’den cevaplamasini istedigi sorular söyle:
* Kamu kurumlarinin kendi kurumlarinda çalisan kadinlarin can güvenligini saglamak için yasal ve kurumsal önlemler almak zorunlugu yok mudur?
* Gülsah ögretmen Valilige ve Savciliga hayatinin tehlikede oldugunu belirttigi ve koruma istedigi halde neden önlem alinmamistir?
* Bir Vali Yardimcisi nasil hayati tehlikesi olan bir kadina ‘en kötü ihtimalle ölürsün’ der. Iste en kötü ihmalle öldürüldü, simdi ne yapacaksiniz? Bu kisinin görevinden alinmasi gerekmez mi?
* Gülsah ögretmen, mahkemeye verdigi dilekçesinde öldürülmesi halinde Van Valisi, Milli Egitimden sorumlu Vali yardimcisi Zafer Coskun, Van Milli Egitim Müdürlügü’nün sorumlu oldugunu belirtmistir. Bu kisiler hakkinda inceleme, sorusturma açilmis midir? (Istanbul/EVRENSEL)