Bugün, 19 Eylül 2024 Perşembe

Izmir'de HDP'ye yönelik saldirida katledilen Deniz Poyraz ugurlandi

Izmir'de HDP'ye yönelik saldirida katledilen Deniz Poyraz ugurlandi

HDP Izmir il binasina yönelik silahli saldirida öldürülen Deniz Poyraz, binlerce kisinin katildigi cenaze töreniyle topraga verildi.

Haber/Elmas Aydogan

Izmir’de Halklarin Demokratik Partisine (HDP) yönelik saldirida katledilen Deniz Poyraz, binlerce kisinin katildigi cenaze töreniyle topraga verildi.

Ailesi, yakinlari ve partililer, cenazeyi almak üzere Konak ilçede bulunan Tepecik Mahallesi’ndeki Mezarliklar Müdürlügü’ne geldi. Ailesi Poyraz’in tabutunun basinda agitlar yakti.

Poyraz'in cenaze törenine Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskani Tunç Soyer, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrikulu, Sera Kadigil ve Orhan Saribal, Türk Tabipler Birligi Genel Sekreteri Vedat Bulut, EMEP Genel Baskani Ercüment Akdeniz, TIP Genel Baskani Erkan Bas, CHP Izmir Il Baskani Deniz Yüce, CHP Parti Meclisi Üyesi Devrim Baris Çelik, Istanbul Sözlesmesi Kampanya Grubu ve HDP milletvekilleri katildi.

ANNE FEHIME POYRAZ: BU KAN DURSUN, BENIM KIZIM SON OLSUN

Mezarliklar Müdürlügü önünde agit yakan annesi Fehime Poyraz, “Benim kizima ne iskence çektirdiyse, Allah ona da versin. Nasil içim yandiysa, onun annesinin içi de yansin. Hayatta kimseye beddua etmedim ama içim yandi, onun annesinin içi de yansin. Denizler ölmez, Deniz gitti, binlerce Deniz gelecek. Ne mutlu bana ki Deniz’in annesiyim. Bir kadina o kadar iskence yapilir mi? Fasist. Senin kizima ne hakkin vardi. Allah belani versin, derman bulamayasin insallah” dedi.

"Ayaktayim yikilmam. Yikilmayacagim. Ben de Deniz gibi güçlüyüm" diyen anne Poyraz, "Bu kan dursun yeter! Benim kizim son olsun" çagrisi yapti.

AILE EVINE GÖTÜRÜLDÜ

Mezarliklar Müdürlügünden kadinlar tarafindan omuzlanan Poyraz’in tabutu, zilgitlar esliginde aile evinin bulundugu Bagkuyu Mahallesi’ne götürüldü.

Poyraz'in cenazesini mahalle girisinde karsilayan yüzlerce kisi, "Sehit namirin" sloganlariyla aile evine dogru yürüyüse geçti. Poyraz'in cenazesinin getirildigi aile evinin önünde bir toplanan kitle, sik sik "Denizler ölmez" sloganlari atti.

BINLERCE KISI KADIFEKALE'DE

Kitle, daha sonra anne Fehime Poyraz ile birlikte cenaze töreninin düzenlenecegi Kadifekale Camii'ye dogru yürüyüse geçti.

HDP Es Genel Baskanlari Pervin Buldan ve Mithat  Sancar ile partililer de tören için Kadifekale Camisi'ne geldi.

Kitlenin Kadifekale Camisi'ne ulasmasinin ardindan Poyraz'in cenazesi de getirildi. "Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Denizler ölmez" ve "HDP halktir, halk burada" sloganlari atildi.

TUNÇ SOYER: BU KURSUNLAR KARDESLIGIMIZE SIKILDI

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer de törene katildi.

Soyer, törendeki konusmasinda kardeslik vurgusu yaparak "Ne sadece HDP'ye ne sadece Kürtlere, bu kursunlar hepimize, kardesligimize, birlikteligimize, gelecegimize sikildi. Asla ölmeyecegiz. Kardesçe çok güzel bir gelecegi hep beraber kuracagiz" dedi.

MITHAT SANCAR: HALKIMIZLA BIRLIKTE DIMDIK AYAKTAYIZ

HDP Es Genel Baskani Mithat Sancar da "Il örgütümüze alçakça bir saldiri yapildi, karsimizda kan düzeni var. Bu iktidarin yarattigi nefret ortami bizleri, Kürt halkini, onun temsilcilerini hedef gösteren sözcüleri, bu cinayetin zeminini kendi elleriyle hazirlamislardir. Sorumlulari iktidarin ta kendisidir. Hiç kimse bu münferit bir olay, bir meczubun saldirisi demesin. Bunu kim diyorsa bilin ki planin ortagidir, cinayetin sorumlusudur" dedi.

Sancar konusmasinin devaminda "Önce kürtlere saldiriyorlar, siyasette bas edemediler, mahkemelerde bas edemediler, simdi eli kanli katillerini devreye soktular. Yine bas edemeyecekler. Halkimizla birlikte dimdik ayaktayiz, mücadelemizi inançla sürdürecegiz. Deniz Poyraz bu mücadelenin en güzel sembollerinden biridir. Deniz'e söz veriyoruz, senin hayallerini mutlaka gerçeklestirecegiz. Bu yalan, kan ve talan düzenine mutlaka bitirecegiz. Annesinin sözüyle son verecegim: Bir Deniz, gitti binler geliyor" ifadelerini kullandi.

PERVIN BULDAN: BU PROVOKASYON DEGIL OPERASYONDUR, KATLIAMDIR

HDP Es Genel Baskani Pervin Buldan da "AKP gibi düsünmeyenleri, ona itiraz edenleri her gün susturmak isteyenlere karsi daha fazla bir arada olmak, mücadele etmek ve direnmek önemliydi. Acimiz büyük. Deniz yoldasinizin bize birakmis oldugu mirasin, bize devretmis oldugu bayragin tasiyicisi olacagimiza kadinlar olarak bir daha söz veriyoruz. Onun bize biraktigi mirasi asla yerde birakmayacagiz, asla yere düsürmeyecegiz" dedi.

"Bu tek basina yapilan bir is degil" diyen Buldan, söyle devam etti:

"Hiç kimse bu olayin provokasyon oldugu masali da anlatmasin. Bu asla provokasyon degil, direkt Kürtlere HDP'ye yapilan operasyondur, katliamdir. Biz bu katliamin gerçeklesecegini daha önce gördük, 'Bunlar daha iyi günleriniz' diyen Cumhurbaskani'nin ifadelerinden sonra bu ülkede cinayet islenecegini gördük. Bu cinayeti isleyen zihniyetle HDP'ye kapatma davasini açan ayni zihniyettir. Ama bizler ne olursa olsun demokratik siyaset anlayisimizdan asla vazgeçmeyecegiz. Bu ülkeye demokrasiye de adaleti de barisi da özgürlügü getirecegiz. Bunun sözünü bir kez daha veriyoruz."

EMEP GENEL BASKANI AKDENIZ: PROVOKASYONLARA, SIYASI CINAYETLERE IZIN VERMEYECEGIZ

Emek Partisi (EMEP) Genel Baskani Ercüment Akdeniz ise “Halkimizin basi sag olsun. Deniz yoldasimiz 6 kursunun öldüremedigi bir yoldasimizdir. Ona sikilan kursun, bize sikilmistir. Milyon dolarlari götürenlere ses çikmasin diye sikilan kursundur. Bugün emek güçleri, demokrasi güçleri ile yan yanayiz. Biz bu filmi daha önce gördük ama ayni nehirde iki kez yikanilmaz. Bir kez daha provokasyonlara, siyasi cinayetlere izin vermeyecegiz. Tüm halkimizla birleselim çete, mafya düzenine geçit vermeyelim” ifadelerinde bulundu.

Kaynak;EVRENSEL



  • Perşembe 22.5 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu