Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

2018 IZMIR KITAP FUARI AÇILIYOR AMA IZMIRLI SANAT VE EDEBIYATÇILAR NEREDE?

2018 IZMIR KITAP FUARI AÇILIYOR AMA IZMIRLI SANAT VE EDEBIYATÇILAR NEREDE?

Türkiye`de sanat ve edebiyat ile ugrasmak zor istir. Yazi yazmak ve yayinlamak, kitap bastirmak kitleyle bulusturmak zor istir. Yayinevleri fiyatlari astronomik rakamlarda olmakla birlikte sanirsiniz yayinevini taksitle size satiyorlarmis hissi uyandirir.

 2018 IZMIR KITAP FUARI AÇILIYOR AMA IZMIRLI SANAT VE EDEBIYATÇILAR NEREDE?

Türkiye’de sanat ve edebiyat ile ugrasmak zor istir. Yazi yazmak ve yayinlamak, kitap bastirmak kitleyle bulusturmak zor istir. Yayinevleri fiyatlari astronomik rakamlarda olmakla birlikte sanirsiniz yayinevini taksitle size satiyorlarmis hissi uyandirir.  

Rotanizi bu kez size yakin görüste olan yayinevlerini denersiniz. Bedavaya kitabinizin basilip kitle ile bulusmasini düsünürsünüz. Sadece yayinevinde kitabinizin basilmasi yeterli degildir. Bireysel çaba gerektiriyor. Internetin her islevini kullaniyorsunuz. Saga sola gidiyorsunuz, ben geldim diyorsunuz. Karsinizdaki size bakiyor, buda kim dercesine?

Anlayacaginiz bizler sorunlarimizla bogusuyoruz. Emekten yana, mücadele içinde olmak, sorunlari çözerken, çözmeye çalisirken, kendi sorunlarimizi da çözmeye çalisiyoruz. Sesimizi duyuracak olan yerlerde kisitlidir. Ne yazik ki, o yerlerde duymak istemiyor.

Popüler kültürü hiçbir zaman savunmayacagiz. Halkin ve halklarin sorunlarini edebiyata ve sanata yansitacagiz. Düzendeki emek sermaye çeliskisinde emekten yana tavir alacagiz ve aliyoruz da.

Izmir Kitap Fuari ne yazik ki, sorunlarimiza derman olamiyor. Nasreddin hoca’nin dedigi gibi “parayi veren düdügü çalar” hesabi. Parayi veren standi kapar hesabina döndü.

Izmir Kitap Fuarinda kapitalizmin çarklari TÜYAP ile dönüyor. Parayi iyi veren iyi yeri kapiyor. Metre karesi düsük yerler bir zaman dört ila alti milyardi. 2018’i bilemem? Büyük yerin standi ne kadardir dersiniz?

Belediyenin elinde olsa, Izmir’li kitabi biraz daha ucuza alip okuma imkanini bulurdu.

  Aziz Kocaoglu ve CHP sanat ve edebiyat gönüllüleri olarak, yeri geldi mi öne çikarlar. Oysa Izmir sanat ve edebiyat alaninda ugrasanlara stand verilmelidir. Belediye desteklemelidir. Destekleme görememekteyiz.

Izmir Kitap Fuari ilk açildiginda her renkten gruplara yer verildi. Zaman içinde özelleserek TÜYAP’lasti. Mangira döndü. Kitle örgütleri sayisi azalmaya her sene gidildi ve gidiliyor. Sizlerde paranizla yer tutun anlamina getiriyorlar.

Kayyum atilan HDP belediyelerinde kitap fuarini Belediyeler üstlenmisti. Buradan oraya giden edebiyat ve sanat dernekleri vardi. Hiçbiri olumsuz bir cümle kurmadi. Burada onlari dinledik ve belediyelerin uygulamalari hosumuza gitti.

Ille bir torpil mi bulmamiz mi gerekiyor? Bir milletvekili ya da meclis üyesi mi bulalim?

2015 yilinda Izmir’de Kültür sanat Bilesenleri olarak Basta Aziz Kocaoglu’nu, Belediyeyi ve TÜYAB’i protesto etmistik. Sonrasi görüsmelerde Baskana ulasamadik. Ama sermayenin adamlari çok rahatlikla ulasabiliyor.

Eskiden devrimci bir mücadele içerisinde yer aldigini duymustum. Içinde az da olsa devrimci ruh varsa sermayeye degil emekten yana olanlara yüzünü dön Aziz Kocaoglu.

Hüseyin Habip Taskin



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli