Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Jandarma silahi önceden biliyordu

Jandarma silahi önceden biliyordu

STANBUL- Cumhurbaskanligi`na bagli Devlet Denetleme Kurulu`nun (DDK) Hrant Dink cinayetine iliskin hazirladigi rapordaki ayrintilar, sorusturmadaki skandal eksiklikleri ortaya koyuyor. ?Hrant`in Arkadaslari`nin dikat çektigi bu Radikal

ISTANBUL- Cumhurbaskanligi’na bagli Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) Hrant Dink cinayetine iliskin hazirladigi rapordaki ayrintilar, sorusturmadaki skandal eksiklikleri ortaya koyuyor. ‘Hrant’in Arkadaslari’nin dikat çektigi bu unsurlardan bazilari söyle: Trabzon Jandarmasi katil zanlisi henüz yakalanmadan, cinayetin Ardesen el yapimi silahla islendigi yönünde rapor tutmustu. Yasin Hayal’in cinayetten önceki 1.5 yil boyunca telefonu dinlenmis ama kesif için Istanbul’a gittigi dönemi kapsayanAgustos-Eylül 2006 arasi hariç.
DDK Raporu’nun açiklanmasindan sonra ‘Hrant’in Arkadaslari’ adli grup dün Taksim’de basin toplantisi düzenledi. Dink’in esi Rakel Dink, kardesi Orhan Dink, avukatlari Fethiye Çetin ve Cem Halavut ile Prof. Turgut Tarhanli ve Hayko Bagdat’in katildigi toplantida, DDK’nin bugüne kadar açiklanmamis tespitlerine yer verildi. Tespitler söyle: 

Trabzon Jandarmasi, cinayetten bir gün sonra, tetikçi Ogün Samast yakalanmadan yaklasik 2 saat önce hazirladigi evrakta, silahin Ardesen el yapimi oldugunu yazmisti. Dava avukatlari, ilk günden bu yana, jandarmanin bu bilgiye nasil eristigini gündeme getiriyordu. DDK da raporda, bu bilginin ne zamandir jandarmanin elinde oldugu bilgisinin önem tasidigini kaydetti ve “Silahin edinilmesinden itibaren bu bilgiye sahip oldugunun ortaya çikmasi halinde cinayetin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alinmamasinin, ihmalin ötesine geçerek, daha agir bir hizmet kusurunu akla getirecegi” vurgulandi. 

Yasin Hayal’in telefonunun 8 Kasim 2005’ten 2 Ocak 2007’ye kadar 1,5 yil içinde sadece 3 Agustos 2006-29 Eylül 2006 tarihi arasinda dinlenmedigi kayda geçildi. DDK, ‘Bu süre içerisinde Hayal’in cinayetin planlanmasi için Istanbul’a geldigini, Agos gazetesi ile Dink’in evi arasinda kesif çalismalari yaptigi’ tespiti üzerinde durdu. Tanik Ergün Çagatay’in anlatimina göre, Hayal Agustos 2006’da yanindaki üç kisiyle Istanbul’a gelmis, Çagatay’a Orhan Pamuk’u öldürme teklifinde bulunmustu. Avukat Çetin, Çagatay’in mahkeme süresince bulunamadigina dikkat çekti. 

Trabzon Jandarma Istihbarat arsivi cinayetten sonra delil karartacak ölçüde yeniden düzenlendi. Bu husus yargiya tasinmasi gerektigi halde tasinmadi, jandarmanin yanitlariyla yetinildi. DDK, Trabzon Jandarmasi, Giresun Jandarma Komutanligi ve Jandarma Genel Komutanligi’nin o döneme ait arsiv ve kayitlarinin incelenmesi gerektiginin altini çizdi. 
Istanbul Istihbarat Subesi, Trabzon’dan 17 Subat 2006’da gönderilen “Yasin Hayal’in agabeyi Osman’in yanina gelecegi” yönündeki ihbarin geregini yapmadi, Osman Hayal isyerine gitmis gibi evrak düzenlendi. 

DDK, özellikle Erhan Tuncel ile Yasin Hayal arasindaki konusmalarin ’tek tarafli ve bazi konusmalarin bos birakilarak’ kâgida döküldügünü saptadi. Ayni sekilde Trabzon Emniyeti’nce 22 Subat 2007’de Istanbul’a gönderilen görüsme tutanaklarindan 11 tape kaydi ve bir cep telefonu mesajinin sekiz sayfalik dökümünün de eksik oldugunu belirledi. 

DDK, delil karartma imkâni olan üst düzey görevlilerin görevden alinmadigini ve hatta sorusturmalara yön verdiklerini belirtti. 

MIT sadece gazete okurmus!
Avukat Fethiye Çetin, Dink’i 2004‘te Istanbul Valiligi’ne çagiran iki MIT’çiyle ilgili zamanasimi karari verildigini, Sincan 1. Agir Ceza Mahkemesi’nin de gerekçe belirtmeksizin itirazi reddettigini, AIHM’ye gideceklerini söyledi. Çetin, mahkemenin 10 Mayis 2010’daki sorusu üzerine MIT’in, “Teskilatimiza Ermenilik faaliyetleri ve Agos gazetesi kapsaminda Hrant Dink hakkinda basina yansiyan haberlerin disinda herhangi bir belge bulunmuyor” diye yanit verdigini belirtti.

RAKEL DINK: ÖZÜR DILEYIN
Toplantida söz alan Hrant Dink’in esi Rakel Dink, devletin insanlari korumakla yükümlü oldugunu hatirlatarak, “Burada ne görüyoruz, üç maymun görevi yapmistir. Çünkü görmek istemiyor, duymak istemiyor, söylemek de istemiyor” diye konustu. Dink, Hocali Mitingi’ndeki ifadeleri kastederek, “Meydanlara bagirarak hakaret etmeyi biliyorlarsa, bagirarak özür de dilemeyi bilsinler. Patrikhaneye giderek kapali kapilar ardinda özür dilemesinler” dedi.



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli