Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Japon uzmandan korkutan tahmin!

Japon uzmandan korkutan tahmin!

Bir kaç yil içinde... BURSA, (DHA)

BURSA’da konusan Japonya Uluslararasi Isbirligi Ajansi (JICA) Afet Yönetim Uzmani Fumio Kaneko, önümüzdeki birkaç yil içerisinde Marmara Denizi’nde 7-7,5 büyüklügünde deprem beklediklerini söyledi. 2006’dan beri Kandilli Rasathanesi’nde Marmara Depremi’ni arastirdigini belirten Kaneko, Milli Egitim Bakanligi ile JICA isbirligiyle okullarda düzenlenen tatbikatlarin ise yeterli olmadigini belirtti. 

Milli Egitim Bakanligi ile JICA arasinda 2010’da baslayan ’Okul Tabanli Afet Egitimi Projesi’ kapsaminda Bursa, Balikesir, Bolu, Sakarya, Çanakkale, Düzce, Istanbul, Tekirdag ve Yalovada 80 pilot okulu kapsayan proje dahilinde Bursa’nin Yildirim ilçesi Karapinar Ortaokulu’nda tatbikat düzenlendi. Tatbikatta, senaryo geregi 30 saniye süren 6,7 siddetindeki deprem sonrasinda kurtarma çalismalari canlandirildi. Tatbikati izleyen ve sik sik not alan Japonya JICA Afet Yönetim Uzmani Fumio Kaneko, yapilan bu tatbikatlarin yeterli olmadigini dile getirdi. Tatbikatlara çok sayida kurumun destek vermesini olumlu buldugunu ifade eden Kaneko, "Ancak yeterli degil, afet yönetiminde ’yeterli’ diye bir sey yok. Sürekli bu çalismalarin devam etmesi önemli. Sadece Türkiye için degil Japonya için de önemli. Üç yildir biz bu projeyi yürütüyoruz" dedi. 

Türkiye’de ayni siddetteki depremin daha etkili olacagini vurgulayan Kanoke, Japon binalarinin Türkiye’deki binalara göre iki-üç kat daha güvenli oldugunu söyledi. 

TSUNAMI BEKLENIYOR 

Önümüzdeki birkaç yil içerisinde Istanbul yakinlarinda Marmara Denizi’nde bir deprem olma ihtimalinin yüksek oldugunu ifade eden JICA Afet Yönetim Uzmani Fumio Kaneko, depremin 7-7,5 büyüklügünden fazla olmayacagini belirtti. Olasi depremde can kaybinin sehre göre degisebileceginin altini çizen Kaneko, "Istanbul yakinlarinda birçok bilim adami yakin zamanda deprem olmasini bekliyor. Muhtemel depremin büyüklügü 7 ile 7,5 büyüklügünde olacaktir. Tabi deprem denizde meydana gelecegi için tsunami etkisi olusturacaktir. Istanbul daha çok etkilenecektir, ama Bursa’da tsunamiden etkilenecektir. Japonya’da iki sene önceki tsunamide dalgalar 10 metre boyutunu asmisti. Istanbul ve Bursa’daki deprem sonrasi meydana gelecek tsunamide dalgalar çok yüksek olmaz. Deprem, Marmara Denizi’nde olacagi için dalgalar Bursa’ya çok siddetli gelmez, Istanbul daha çok etkilenecektir" diye konustu.



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli