Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Kadigil “Kadinlarla erkekler arasindaki bu esitsizligin ortadan kalkmasi lazim. Çünkü biz ölüyoruz”

Kadigil “Kadinlarla erkekler arasindaki bu esitsizligin ortadan kalkmasi lazim. Çünkü biz ölüyoruz”

TIP Istanbul Milletvekili Saliha Sera Kadigil; “bu toplum tarafindan üstümüze yüklenen rollere uymadigimiz, zaman erkekler kadinlari öldürmeye kendilerine hak görüyor, Kadinlarla erkekler arasindaki bu esitsizligin ortadan kalkmasi lazim. Çünkü biz ölüyor

Haber/Elmas Aydogan

Sivas Yildizeli Doganli Köyü Kültür Dayanisma Dernegi 8 Mart Dünya Emekçi Kadinlar Günü Dolayisiyla dernek merkezinde kadinlara yönelik düzenledigi panelde konusan TIP Istanbul Milletvekili Saliha Sera Kadigil; Ülkemizde kadinlarin yasadigi birçok sorunlari açik bir dille net ve yalin bir sekilde dile getirdi. Kadinin toplumda ki yasam zorluklarindan, kadin cinayetlerine, Kadin Erkek esitsizliginden, ikinci sinif insan muamelesine, Siyasetten, Tacizlere, firsat esitligine kadar birçok konuyu panelde kadinlara seslendi…

“Yani böyle bir saçma ortamda yasiyoruz”

Kadigil “Kabaca sundan bahsetmek istiyorum ben size ve her yerde gördügüm her kiz kardesime aslinda 8mart dedigimiz sey nedir. Yani böyle açliktan ölmek üzereyiz. Faturalarda yanmis arkadaslar. Biz iki kisiyiz yasiyoruz evde.

-600 lira Bir de elektrik faturasi geldi. Bir tane arabam var vekil olunca aldim.

3 bin lira aylik kira ödüyorum. Dün benzin aldim depoya oldurdum 1.250 lira tuttu.

Mutfaga gidiyoruz Ayçiçek yagi bulamiyoruz. Pazara gidiyoruz. Geçen hafta taze fasulye aldim. Ya taze fasulye aldim. Bir kilosuna 46 lira verdim.

“Iste kadinlar öldürülüyor diyoruz. Aman canim benim erkekler öldürmüyor mu?”

Yani böyle bir saçma ortamda yasiyoruz. Ve insanlar burada kadinlar günü kadin bilmem ne falan deyince bir de sey gibi davraniyorlar. Ya baska derdimiz mi yok. Iste kadinlar öldürülüyor diyoruz. Aman canim benim erkekler öldürmüyor mu diye soruyorlar. Bu sorularin hepsinin aslinda çok güzel bir cevabi var. Kadinlar bütün bu anlattigimiz seylerden en çok etkilenen yoksulluktan issizlikten fiyat artislarindan en çok etkilenen buna ragmen evi çekip çevirmek zorunda oldugu düsünülen ve bu oldugunda da dönüp neredeyse bu yoksullugun hesabi sorulan kesim.

“Ikinci sinif insan muamelesinden hepimize gina geldigi için”

Bu yüzden aslinda biz bugünlerde bir arada olmak istiyoruz ve sürekli kaldigimiz ikinci sinif insan muamelesinden hepimize gina geldigi için aslinda biz bu günlerde birlikte olmak istiyoruz. Çünkü sevgili kiz kardeslerim bakin çok net söyle bir durum var. Biz de doguyoruz sadece ve bir çiftin memeyle dogdugumuz için çok açik söylüyorum. Bakin kadin kadinayiz burada sirf bir çift meme ile dogdugumuz için evin bütün bakim isi bizde çalissak da çalismasak da çalisan kiz kardeslerimi de biliyorum.

“Sevgili kadin arkadaslarim Ocak ayinda sadece atmis 60 tane kadin öldürüldü bu ülkede.”

Herif de çalisiyor, kadin ve çalisiyor eve gidiyorlar adam ayaklarini uzatiyor kumandayi aliyor televizyon karsisina geçiyor. Benim kiz kardesim ne yapiyor oradan pazara gidiyor. Alisverisini yapiyor. Oradan evine geliyor. Yemegini hazirliyor. Aman çocuk okuldan geldi mi dersini bitir sofrayi kaldirayim. Bulasiklari yikiyor. Önce 1 saat uyuyor biliyorsa uyuyor. Ondan sonra böyle bir esitsizlik halindeyiz. Ve bu esitsizligin bize Yok Allah Yok fitrat yok bize böyle yaratmislar diye kakaliyorlar ya. Bize bunu inanmamizi bekliyor.  Buna inanmadigimiz zaman yeterince iyi bir anne, yeter yeterince iyi bir es, olamadigimiz gibi biz saçma sapan cümlelerle yine dönüp kendimizi kötü hissetmemizi bekliyorlar. Baska ne yapiyor bu kadin cinayetleri nerden çikiyor.  Sevgili kadin arkadaslarim Ocak ayinda sadece atmis 60 tane kadin öldürüldü bu ülkede.

“bu toplum tarafindan üstümüze yüklenen rollere uymadigimiz, zaman erkekler kadinlari öldürmeye kendilerine hak görüyor”

Bu ülkede öldürülen kadinlarin kim öldürüyor. Yüzde doksani, abisi, babasi, kocasi, eski sevgilisi, eski kocasi tarafindan öldürülüyor.  Sebeplere geldiginizde de bu aksam yemek neden yapilmadi. Senin o saatte orada ne isin vardi. Kimmis o herif, vay sen benden nasil bosanmaya kalkarsin. Yani az önce anlattigim, bu toplum tarafindan üstümüze yüklenen rollere uymadigimiz, zaman erkekler kadinlari öldürmeye kendilerine hak görüyor.  Bizim bütün mücadelemiz aslinda tam olarak burada basliyor. Birbirimize dayanma ihtiyacimiz, birbirimizden güç alma ihtiyacimiz, bir arada böyle konusma dertlesme dertlerimiz dinleme ve buradan çikma ihtiyacimiz aslinda tam olarak burada basliyor. Çünkü biz bunlari kabullendigimiz zamanda bir kiz kardesimiz eve gidip yemegi yapamadiginda kocasinin onu dövmesini mesru görüyoruz.

“Tacize ugruyoruz. Yolda yürürken otobüsten inince eve yürürken, arkamiza bakmaktan bir hal oluyoruz”

Eger ki bir evlilik içindeyseniz. Esinizin sizinle zorla cinsel iliski kurmasini bile makul göstermeye çalisan saçma sapan bir düzende yasiyoruz. Biz taciz oluyoruz. Ya babalarimizdan basliyor evlerden basliyor. En yakinimizdaki komsulardan basliyor. Tacize ugruyoruz. Yolda yürürken otobüsten inince eve yürürken, arkamiza bakmaktan bir hal oluyoruz. Basimiza gelmeyen kalmiyor. yine dönüyorlar suçlu kim suçlu yine biz oluyoruz. Bizim o saatte orada ne isimiz varmis efendim. O etekle orada ne yapiyormusuz. Kiz kismi böyle yapar miymis efendim. Bunlara maruz kaliyoruz.

“Kadinlarla erkekler arasindaki bu esitsizligin ortadan kalkmasi lazim. Çünkü biz ölüyoruz”

Biz siyasetin içinde de sevgili arkadaslar bunlarin düzeltmemiz lazim. Kadinlarla erkekler arasindaki bu esitsizligin ortadan kalkmasi lazim. Çünkü biz ölüyoruz. Bunu düzeltmesi gereken yer neresi bu ülkenin meclisleri degil mi? o yaptiklari saraylar oraya dönüp bakiyorsunuz kim var herifler. Bu ülkeyi tamamen herifler yönetiyor. Arkadaslar bakin ben milletvekiliyim 3 senedir görev yapiyorum. O mecliste, bu ülkenin %50 si kadin %50 si kadinlardan olusuyor, bu ülkenin. Ülkenin meclisine dönümü bakin bütün koltuklarimizi herifler oturuyor.

“vay kadinlarimiz siyasette ilgilenmiyorlar. Siz çekilin kenara biz yapariz.”

Sebebini sorunca da diyorlar ki ama kadinlarimiza siyaset ile ilgilenmiyor. Yapma ya, Âmâ ya nasil ilgilensin pasam yaptigi bütün çocuklara kadinlar bakiyor. Engellilere hastalara evde ne varsa kadinlar bakiyor. Bütün evi kadinlar çekip çeviriyor. Ondan sonra vay kadinlarimiz siyasette ilgilenmiyorlar. Siz çekilin kenara biz yapariz. Has bel kadar siyasete girmek isteyen kadin arkadasim olursa da kadin kollarina bilmem nelere atiyorlar. Ve bu sekilde devam etmek istiyorlar. Tam bu sebeple bu ülkenin ne meclisinden ne Sarayi’ndan biz kadinlar için dise dokunur tek bir düzenleme çikmiyor. Sevgili arkadaslar. O kadar asagilik bir düzen kurmuslar ki kendilerine, daha su kadar bacak kadar cidden basliyor. Bakin burada küçücük kiz kardeslerimi görüyorum. Onlar üzerinden basliyorlar.

“Bu düzenin adina da gelenek görenek demisler. Bunu aile saniyorlar. Sevgili kardeslerim aile dedigimiz sey bu degil”

Daha erkek çocuk olunca farkli pompa bulaniyor cesaretleniyor. kizlar sürekli hanim hanimcik olmaya erkekler istedigi gibi davranmaya zorlaniyorlar. Bu düzenin adina da gelenek görenek demisler. bunu aile saniyorlar. Sevgili kardeslerim aile dedigimiz sey bu degil eminim ben biri milletvekili mi su anda niye böyle bir firsatim oldu okuyabildim. Çünkü okuma firsatim oldu. Aramizdan eminim benden çok da zeki. Çok daha onlarca ablam var burada. Okuma firsati verilmemis çogumuza istediginiz bölümlere girebildik mi? okuma firsati buldugumuz da bile bile dönüp ne diyorlar. Ögretmen ol kizim çoluguna çocuguna daha iyi bakarsin. Bu kadar esitsizlik bir dünya içindeyiz.

Gerçekten bu adaletsizlik de hepimiz için bunun ne Türkü var, ne kürdi var, ne sunisi var, ne alevisi, kadin olmak yetiyor. Bu adaletsizlige maruz kalmak içinde hakikaten ben bunlar da çok öfkeleniyorum. Annem adina öfkeleniyorum. Babaannem dünyanin en zeki kadiniydi. Ilkokuldan sonra okutmamislar. Onun adini öfkeleniyorum. Anneannem avukat olmak istermis 16'sinda kocaya vermisler. Ben bununla birlikte yasamak istemiyorum arkadaslar.

7/24 babasinin ondan sonra da kocasinin agzina bakmak zorunda kaldigi bir düzen kurmuslar.

Ben bu düzeni degistirebilecegimiz düsünüyorum. Çünkü bu herifler ile biz yetistiriyoruz. bu üzerimizdeki baskiyi Kuran toplumun yarisini biz olusturuyoruz tek bir ihtiyacimiz var. Böyle günlerde bir arada durabilmek için biliyorum. Bizim için çok kolay böyle cümleler kurabilmek. Basina ne gelirse gelsin agzini açamamasi için kadinin zaten bir düzen kurmuslar. Bos aramasin diye bir düzen kurmuslar ekonomik özgürlügü olmasin diye bir düzen kurmuslar. 7/24 babasinin ondan sonra da kocasinin agzina bakmak zorunda kaldigi bir düzen kurmuslar.  Biz de size diyoruz ki bir arada durabilirsek sevgili kadin kardeslerim. Bu düzeni bir düzeltebiliriz. Bizim çektiklerimizi kendi kiz çocuklarimizin çekmemesine saglayabiliriz. Sunu söylemek istiyorum. Biz su an önümüze bir hedef koyduk.

“Siyasi görüsünüz nereye yakinsa lütfen su siyasi partileri heriflere terk etmeyin”

Türkiye Isçi Partisi adina söylüyorum. Bir zengin kizinin ya da hayatini kolay kazanan bir kadin vekil olmasini biz su anda yeterli görmüyoruz. Çünkü dertler baska. ve biz kendimize bir hedef koyduk. Migros depoda direnen bir kadin arkadasimiz, kösedeki gratis'te çalisan bir kadin arkadasimiz,  meclise gelip o biyiklilardan hesabi çatir çatir sormadikça bu ülkede hiçbir seyin degismeyecegini düsünüyoruz.  Bu yüzden bir tek ricamiz var biliyoruz.  Çok zor ama pasa gönlünüz nereye istiyorsa, siyasi görüsünüz nereye yakinsa lütfen su siyasi partileri heriflere terk etmeyin. Lütfen yanimiza gelin, elimizden ne geliyorsa hep birlikte siyaset yapalim. Buradaki bütün kardeslerim her ne derdiniz varsa orada mecliste bir kiz kardesiniz var. Sera Kadigil benim ismim burada söylemek istediginiz ne varsa bana ulasin basinizdan ne dert varsa lütfen benimle paylasin söz veremem ama sizinle yardimlasmayi yaninizda buldurmaya söz verebilirim. Kendime çünkü Türkiye Isçi Partisi adina tekrar tesekkür ederim benim bugün agirladiginiz için sag olun var olun…”



  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı