Bugün, 18 Ekim 2024 Cuma

Kadinlar bir kez daha haykirdi: Istanbul Sözlesmesi için direnecegiz...

Kadinlar bir kez daha haykirdi: Istanbul Sözlesmesi için direnecegiz...

Kadinlar, Istanbul Sözlesmesi kararina karsi Kadiköy'de bir araya geldi. "Karari geri çek sözlesmeyi uygula" diyerek seslendiler.

Haber/ Elmas Aydogan

Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformu, Kadin Meclisleri, Komünist Kadinlar, Esitlik Kadin Örgütü, Ilerici Kadinlar Dernegi, Ilerici Kadinlar Dayanisma Dernegi çagrisiyla yapilan eylemde "Karari geri çek, sözlesmeyi uygula" pankarti tasindi. Polis, Mehmet Ayvalitas Parki'na yürümek isteyen kadinlarin önüne barikat kurarak yürümelerine izin vermedi. Basin açiklamasi Bahariye Caddesi'nin girisinde okundu. Kadinlar siklikla "barikati aç" sloganlari atti.

Eylemde konusan Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformu üyesi Aysen Ece Kavas, "Uluslararasi sözlesmemiz Meclis'te karar altina alinmasina ragmen bir gecede imzadan çekildiler. Buradan bu karari geri çektirecegimizi tekrar söyleyelim. Bu karari bir avuç kadin düsmani için milyonlarca kadini yok sayarak aldilar. Eger onlar yok sayiyorsa biz de hesap soracagiz. Kadin düsmanlari bir kez daha duysun. Biz çok iyi biliyoruz ki bu karari bir grup laiklik düsmani için aldilar ancak biz kadinlar laiklik için direnecegiz. Kadinlarin özgürce yasamasina gökkusaginin renklerine tahammül edemiyorlar. Bu karari verenlerden elbet hesap soracagiz" ifadelerini kullandi.

IKD Genel Sekreteri  Nuray Yenil, "Yürüyüs hakkimiz engelleniyor barikatlar kuruluyor. Bir gece vakti yayinlanan kararname de bugün anayasal hakkimizi engelleyen bu barikat gibi yok hükmündedir. Istanbul Sözlesmesinin kaldirilmasinin ardindan tarikatlar göbek atiyorlar. Serri hukuk istiyorlar, buna asla boyun egmeyecegiz. Bir kez daha buradan haykiriyoruz fetvalarinizi tanimiyoruz. Bu barikati kadin katillerinin önüne kurduklarini gördük mü o zaman bizim önümüze de kuramayacaklar" diye konustu.

Eylemde, "Istanbul Sözlesmesi yasatir", "AKP'den hesabi kadinlar soracak", "laiklik için direnecegiz", "kadin düsmani yobaz AKP", "fetvaniz batsin kadinlar yasasin", "gökkusagi degil ayrimcilik suç" sloganlari atildi.

Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim sunlari söyledi:

"Kadinlarin yasam hakkiyla dalga geçiyorlar diyorlar. Bir gece yarisi bir adamin kadariyla Istanbul Sözlesmesi hayatimizdan çikacak saniyorlar. Hayir çikmayacak. Biz kadinlar vicdan istemiyoruz. Batsin sizin vicdaniniz batsin. Vicdan degil, hukuk devletinde o kagit parçalari konusur. Istanbul Sözlesmesi hâlâ yürürlüktedir. O karar yok hükmündedir. Cumhurbaskani'nin kagit parçasi dedigi anayasada temel haklarimiz güvence altina alinmistir. Her gün LGBTI'leri hedef göstererek siyasi irade olarak suç isliyorlar. O görüntüleri hepimiz izledik. Iste o görüntülerin sorumlusu istanbul Sözlesmesi'den çekilme karari alanlardir."

Komünist Kadinlar adina konusan Eda Çukadar ise sunlari dedi:  

"Biz, bize bugün barikat kurulan karanlik sokaklari çok iyi biliyoruz. Biz numaralik sokaklarda kulaklik takip yürüdügümüzü. Saga sola çekistirilmemek için sokagin ortasindan yürüdügümüzü çok iyi biliyoruz. Onlar da sunu bilsin, biz bu sokaklari da onlara dar edecegiz."



  • Cuma 15.1 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.7 ° / 13.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı