Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Kadinlar Maltepe'de bulustu: Istanbul Sözlesmesi'nden vazgeçmiyoruz

Kadinlar Maltepe'de bulustu: Istanbul Sözlesmesi'nden vazgeçmiyoruz

“Istanbul Sözlesmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyen kadinlar Türkiye’nin birçok noktasindan gelerek Istanbul Maltepe Miting Meydani’nda bulustu.

Haber/Elmas Aydogan

Kadinlarin ve LGBTI+’larin siddetten korunmasi ve esitlik haklarinin güvenceye alinmasi için temel önemde olan Istanbul Sözlesmesi’nden ayrilmaya dönük, hukuksuz karari tanimayan ve kabul etmeyen kadinlar, "Türkiye’nin her yerinden gücümüzü ve birlikteligimizi ortaya koymak için bir kez daha bulusuyoruz” siariyla Maltepe'de bir araya geldi. Kadinlar, Istanbul Sözlesmesi'nden vazgeçmeyeceklerini vurguladi. Öte yandan polis müdahalesinde 6 kisi darp edilerek gözaltina alindi. Gözaltina alinanlar aksam saatlerinde serbest birakildi.

Istanbul Sözlesmesi'nin kadinlarin yasam güvencesi olduguna dikkat çeken kadin örgütlerinin temsilcileri, iktidara, "Sözlesmeden degil önümüzden çekil" diye seslendi. 1 Temmuz’a kadar eylemlerini sürdüreceklerini ilan eden kadinlar, “Bugün burada, Istanbul’dayiz. 1 Temmuz’da her yerdeyiz. Istanbul Sözlesmesi’nden de haklarimizdan da vazgeçmiyoruz” dedi.

kadinlar-maltepe-de-bulustu-istanbul-sozlesmesi-nden-vazgecmiyoruz-889611-1.

Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformu kurucusu Gülsüm Kav, yaptigi konusmada, “Biz aslinda Istanbul Sözlesmesi için yillardir bir nöbeti sürdürüyoruz öyle degil mi arkadaslar? Biz 10 senedir yilin her günü adliyelerde, sokaklarda, mücadelenin her alaninda hayatimiz anlamina gelen bu sözlesmeyi uygulamayanlara inat uygulamak için mücadele verdik. Son bir yildir Türkiye topraklarinda bütün hak ve özgürlüklerin sembolü haline geldi. Biz sadece kendimiz için de bir sey istemiyoruz" ifadelerini kullandi.

kadinlar-maltepe-de-bulustu-istanbul-sozlesmesi-nden-vazgecmiyoruz-889612-1.

Mitinge CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu da katildi. Kaftancioglu, sunlari söyledi: "Simdi bir kere Istanbul Sözlesmesi neydi? Istanbul Sözlesmesi kadini her türlü siddete karsi koruyan korumakla kalmayip kadina her türlü zarar veren kisilerin etkin cezalandirmasini saglayan sözlesme. Yani kadini güçlendiren toplumun her alaninda var eden bir sözlesmeydi. Kadina düsman kadin örgütüne düsman iktidar, bir gece operasyonuyla 'Biz Istanbul Sözlesmesi'ni kaldiriyoruz' dedi. Ama suradaki sesi duysunlar, 'Istanbul Sözlesmesi'ni kaldiriyoruz' diyenler. Çünkü biz kadinlar olarak hangi siyasi görüste olursak olalim giyimimiz, kusamimiz ne olursa olsun bir araya gelecegiz ve bütün kadin örgütleri ve kadinlar olarak 'Istanbul Sözlesmesi'nden vazgeçmiyoruz' diyecegiz. Kadina düsman anlayisi iktidardan kadinlar olarak hep birlikte indirdigimizde yeniden Istanbul Sözlesmesi'ni de uygulayacagiz ve geri getirecegiz."

kadinlar-maltepe-de-bulustu-istanbul-sozlesmesi-nden-vazgecmiyoruz-889609-1.

KALBEN MITINGDE SAHNE ALDI

Sarkici Kalben, mitingde sahne aldi. Kalben, “Dünyada beyaz, heteroseksüel, iktidar sahibi bir erkek olmayanin disindaki tüm insanlarin ezildigi düzenin degismesi bütün insanlarin cinsiyetlerinden bagimsiz olarak esit yasayabilmeleri, kimliklerinden bagimsiz olarak özgür yasayabilmeleri, egitim alabilmeleri, çalisabilmeleri, ekmeklerini kazanabilmeleri, ekonomi var edebilmeleri ve kendi vücudumuzla, kendi ruhumuzla ilgili kanunlari yaparken bizlerin de kanun yapicilar arasinda olmasi tam da su anda çok degerli. O yüzden Istanbul Sözlesmesinden asla vazgeçmiyoruz” diye konustu.

kadinlar-maltepe-de-bir-araya-geliyor-istanbul-sozlesmesi-nden-vazgecmiyoruz-889643-1.



  • Perşembe 16.8 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu