Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kadinlar ülkenin dört bir yaninda bir araya geldi: Hükümet istifa!

Kadinlar ülkenin dört bir yaninda bir araya geldi: Hükümet istifa!

25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü'nde kadinlar, ülkenin dört bir yaninda bir araya geldi. Erkek siddeti ve iktidarin politikalarina tepki gösterilirken, mücadele vurgusu yapildi. Eylemlerde 'Hükümet istifa' sl

haber/Elmas AYDOGAN

Kadinlar, 25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü'nde erkek siddetine karsi ülkenin dört bir yaninda bir araya geldi. Mücadelenin önemine vurgu yapan kadinlar "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!" dedi. Istanbul'da polis, kadinlara biber gaziyla müdahalede bulundu.

Kadinlarin, 25 Kasim için Istanbul'daki bulusma noktasi Taksim oldu.

Eylem öncesi, Taksim’de bir araya gelen kadinlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlari atmaya basladi.

Istiklal Caddesi'nde yürüyen Nar Kadin Dayanismasi'na polis 'Slogan atmayin' dedi.

Nar Kadin Dayanismasi ise 'Slogan yok, isyan var' diyerek yürümeye devam etti.

kadinlar-taksim-de-bir-araya-geldi-susmuyoruz-korkmuyoruz-itaat-etmiyoruz-948109-1.

kadinlar-taksim-de-bir-araya-geldi-susmuyoruz-korkmuyoruz-itaat-etmiyoruz-948110-1.

kadinlar-ulkenin-dort-bir-yaninda-bir-araya-geldi-hukumet-istifa-948125-1.

Kadinlar eylemde sik sik sloganlar atti. Erkek siddeti ve iktidarin politikalarina tepki gösterildi.

Eylemde 'Hükümet istifa!' çagrisi da yapildi.

25 Kasim için kadinlar, ülkenin dört bir yaninda bir araya geldi.

POLISTEN MÜDAHALE

Tünel Meydani'nda toplanan kadinlar, yürüyüse geçti. Polis, Istiklal Caddesi'ne barikat kurdu.

Kadinlar da polis barikatinin önünde "Aç aç barikati aç" slogani atarak tepki gösterdi.

Polis, kadinlara biber gaziyla müdahalede bulundu.

IZMIR

Kadinlar ve LGBTI+’lar, Izmir Kadin Platformu’nun çagrisiyla 25 Kasim Uluslararasi Kadina Yönelik Siddetle Mücadele ve Dayanisma Günü’nde bir araya geldi. Alsancak Kibris Sehitleri Caddesi’nde bulusan kadinlar, Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü.

Yapilan açiklamada, “Ülkemizde kadina yönelik siddet, taciz, tecavüz ve kadin cinayetleri her yil katlanarak artiyor. AKP hükümetinin kadin düsmani politikalari, devletin siddeti önleyecek mekanizmalari harekete geçirmemesi, erkek egemen yargi kararlari, kriz ve pandeminin kadin emegi sömürüsü açisindan firsata dönüstürülmesi ve artan yoksulluk sonucu kadinlar evde, iste, sokakta, kampüste her yerde siddetin türlü biçimlerine maruz kaliyor” denildi.

Yargi ve medya eliyle kadina yönelik siddetin mesrulastirilarak, pekistirildigi vurgulanan açiklamada, “Iktidarin nefret dili sokaklara yansimakta, körüklenen ayrimcilik ve esitsizlikler sonucu ‘güçsüz’ gösterilen kadinlar ve LGBTI+’lar sokak ortasinda samuray kiliçlariyla katledilmektedir. Bu durumun bir örnegi de geçtigimiz gün Bornova Sokagi’nda iki trans kadin arkadasimizin biçaklanmasiyla yasanmistir. Kadinlarin, LGBTI+’larin, çocuklarin ve göçmenlerin siddete karsi korunmasinda önemli bir rol oynayan, gerçek bir esitlik temelinde yazilmis Istanbul Sözlesmesi'nden bir gece yarisi imzanin çekilmesi de bu saldirilarin parçasidir. Ancak buradan bir kez daha hatirlatalim; Esitlige, laiklige ve özgürlügümüze yönelik iktidarin gerici saldirilarini kabul etmiyoruz” ifadeleri kullanildi.

Kadinlarin baris içinde bir yasan istedigi belirtilen açiklamada, “Göçmen kadin ve çocuklarin haklarinin taninmasini istiyoruz. Esit ise esit ücret, güvenceli is ve güvenli ortamlarda yasamak istiyoruz. Bunun için örgütlenmekten, mücadele etmekten dayanismadan asla vazgeçmeyecegiz. Evde okulda, kampüste, sokakta, isyerlerinde, fabrikalarda bizleri hapsetmeye çalistiginiz karanliga teslim olmayacagiz. Yasam hakkimizi savunmaktan asla vazgeçmeyecegiz. Mirabel kiz kardeslerden aldigimiz güçle buradayiz, dayanismamizdan, birlikteligimizden aldigimiz güçle buradayiz. Kirpigimiz yere düsmesin diye mücadele etmeye kararliyiz” denildi.

Açiklamada sunlar dile getirildi: “Kadinlari erkege, sermayeye ve devlete daha da bagimli hale getirmek için her türlü krizi firsata çevirmenin hesabini yapanlara karsi sesimizi yükseltmek hesap sormak için isyandayiz. Bu düzeni degistirene kadar siddete ugrayan, ezilen ve sömürülen kadinlarin her biri için dayanisarak, örgütlenmeye devam edecegiz. Biz kadinlar siddetin, yoksullugun olmadigi esit ve adil bir yasam istiyoruz. Bu yasami, Mirabel kardeslerin özgürlük mücadelesinden ve tüm kiz kardeslerimizden aldigimiz güçle hep birlikte kuracagiz.”

kadinlar-taksim-de-bir-araya-geldi-susmuyoruz-korkmuyoruz-itaat-etmiyoruz-948117-1.

DENIZLI

Denizli'de bir araya gelen kadinlar, Candogan Meydani'ndan Çinar Meydan'ina yürüdü. Burada yapilan açiklamada, "Geçtigimiz sene Denizli’de katledilen Tuba Tokbas’in katili Eray Hakver’e verilen müebbet hapis cezasi erkek yarginin adaleti sonucu 'iyi hal indirimi' ile 25 seneye düsürüldü.Iktidar her kriz aninda nefreti ve siddeti körüklüyor. Pandemin basindan itibaren LGBTI+ düsmanligi derinlestiriliyor, LGBTI+’lar hedef gösteriliyor, yok sayiliyor. Cinsel kimlik ve yönelimler marjinallestiriliyor, terörize edilmek isteniyor. LGBTI+fobi lubunlayalarin hayatlarini tehdit ediyor. 21'inci yüzyil kadinlarin yüzyili olacak. Dünyayi yerinden oynatacagiz" denildi.

kadinlar-taksim-de-bir-araya-geldi-susmuyoruz-korkmuyoruz-itaat-etmiyoruz-948118-1.

DATÇA

Datça Kent Konseyi Kadin Meclisi ve Datça Kadin Platformu'nun “25 Kasim kadina yönelik siddetle mücadele günü” nedeniyle açiklama yapti. Cumhuriyet Meydani'nda yapilan açiklamada, "Kadinlar öldürülüyor, her gün, her yerde, her vahsi yöntemle, hem de en yakinlarindaki erkekler tarafindan. Sevdigim dedigi, esi, sevgilisi, babasi, kardesi, eski esi, eski erkek arkadasi elinden geliyor ölüm, hem de çogunlukla en güvenli olmasi gereken evlerinde öldürülüyorlar. Sokakta geliyor bazen de ölüm" denildi.

Açiklamada, sunlar dile getirildi: "Istanbul Sözlesmesi kaldirildi. Istanbul’da imzalandigi için Istanbul adini alan bu sözlesme 45 ülke ve AB tarafindan imzalandi. 34 ülke tarafindan da onaylandi. Türkiye, Istanbul Sözlesmesi’nden çekilen ilk ve tek ülke oldu. Ama bu is burada bitmedi bitmeyecek! Bunu kabul etmiyoruz! Mücadelemiz sürecek! Çünkü Istanbul Sözlesmesi bizim! Bizim adimiza karar veren, bizi siddete karsi savunmasiz birakanlari reddediyoruz! Reddediyoruz!"

kadinlar-taksim-de-bir-araya-geldi-susmuyoruz-korkmuyoruz-itaat-etmiyoruz-948119-1.

ÖDEMIS

25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü dolayisiyla Ödemis Kent Konseyi Kadin Meclisi öncülügünde Ödemis Hükümet Meydani Atatürk Aniti önünde basin açiklamasi gerçeklestirildi. Açiklamada, sunlar kaydedildi: "Bu anlamli günde Ödemis Kent Konseyi olarak; kadin cinayetlerinin, siddetin ve ayrimciligin son bulacagi aydinlik günlerin ümidiyle 'Kadina yönelik siddete hayir!' diyor ve kadin-erkek esitligini her platformda savunmaya devam edecegimizin bilinmesini istiyoruz."

ESKISEHIR

kadinlar-ulkenin-dort-bir-yaninda-bir-araya-geldi-hukumet-istifa-948120-1.

kadinlar-ulkenin-dort-bir-yaninda-bir-araya-geldi-hukumet-istifa-948121-1.

BOLU

kadinlar-ulkenin-dort-bir-yaninda-bir-araya-geldi-hukumet-istifa-948122-1.

kadinlar-ulkenin-dort-bir-yaninda-bir-araya-geldi-hukumet-istifa-948123-1.

ANTALYA

kadinlar-ulkenin-dort-bir-yaninda-bir-araya-geldi-hukumet-istifa-948124-1.

 



  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli