Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

Kagit üstünde ihracat!

Kagit üstünde ihracat!

Bülent Falakaoglu Türkiye`nin dis ticaret açigindaki düsüs Eylül ayinda da devam etti. Düsüs ?altin

Türkiye’nin dis ticaret açigindaki düsüs Eylül ayinda da devam etti. Düsüs ‘altin ihracati’ sayesinde oluyor. Türkiye’nin altin ihracati yüzde 500 oraninda artmis gözüküyor.

Ortada gerçekten böylesi bir ihracat olup olmadigini, yüzde 500’lük muazzam artisin nasil gerçeklestirildigini sorgulamayanlar için her sey yolunda. Onlara göre Dubai-Iran altin hatti açigi indirecek!

Uzmanlar da yilsonu cari açik beklentilerini 69 milyar dolardan 60 milyar dolara düsürdü.

ALTIN ÜRETICISI DEGILIZ AMA…

Türkiye özünde önemli bir altin üreticisi degil. Ama buna ragmen bu yil altin ithalatçisi olmaktan, altin ihracatçiligina terfi etmis durumda?
Üstelik bu terfi ülke vatandasi altini stoklarken yasaniyor! Vatandaslarin birikimlerini altinda tutma egilimi Merkez Bankasi Baskani Erdem Basçi tarafindan da dogrulanmisken (Basçi, ülkenin toplam altin stokunu 115 milyar dolar olarak belirtmisti).
Bu duruma daha önceki aylarda da dikkat çekilmis Iran’a yapilan altin ihracati saibeli bulunmustu.
Iran yaptirimlari nedeniyle Türkiye Iran arasindaki altin ticareti azalirken Iran’in yerini Birlesik Arap Emirlikleri almis durumda. Yaptirimlar nedeniyle Iran’in dolayli olarak altini Dubai’den almasiyla Birlesik Arap Emirlikleri’ne yapilan ihracat yüzde 452 artmis durumda.
Bu artis sonucu Türkiye, Birlesik Arap Emirlikleri’ne 1,4 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Bu rakamin 1 milyar 144 milyon dolarini altin ihracati olusturdu.

BUNLAR IHRACAT DEGIL

Oysa ister Iran’a isterse Birlesik Arap Emirliklerine yapilmis gözüksün altin ihracati sadece kagit üzerinde bir ihracat. Çünkü Türkiye Iran’dan ithal etigi enerjinin parasini banka sistemi üzerinden ödeyemiyor. Çünkü ABD ve AB’nin ambargo engeli söz konusu… Ambargoyu dolayli yollarla delen ve Iran’la ticareti sürdüren Türkiye Iran’in alacagini, sanki ihracat yapiyormus gibi, altinla ödüyor.
Ithal ettigi külçe altinlari, borcunun karsiligi olarak öderken, bunu ihracat yapmis gibi gösteriyor.
Iran ödeme yapmak risk olunca agustos ayindan itibaren adres olarak Birlesik Arap Emirlikleri tercih edilmis durumda. Çünkü Arap Emirlikleri’ndeki bankalarda Iran’in hesaplari var. Ve Arap Emerlikleri’ndeki bankalar, Bati’nin tehdidini gögüsleyebiliyor.
Türkiye’nin Arap Emirlikleri’ne ihracatinin 150 milyon dolarlik ihracatinin birden bire 1,5 milyara çikmasinin ardinda Iran’a yönelik ödemeler var!  Bunun bir ihracat degil ödeme oldugu Türkiye Ihracatçilar Meclisi’nin (TIM) verilerinden de anlasiliyor. Türkiye Istatistik Kurumu’nun ihracat olarak gösterdigi altinla borç ödeme rakamlari TIM’in verilerinde yer almiyor. Çünkü TIM, kendine bagli birliklerden gerçek ihracat kayitlarini aliyor. (Istanbul/EVRENSEL)


BAE FORMÜLÜ PATLAK VEREBILIR

TÜRKIYE bavulla altin geldigi iddialari da gündemde… Sadece geçtigimiz ay Istanbul’daki iki havalimanindan 1,4 milyar dolarlik degerli metal girisi oldu. Bu altinlar Türkiye’nin Iran’a yönelik dolayli borç ödemelerinde is görüyor.
Bunun bir sonucu da… Olmayan altin ihracatiyla, Türkiye’nin ihracati oldugundan yüzde 10 daha büyük gözüküyor. Büyüme rakamlari sisiyor. Dis ticaret açigi oldugundan küçük gözüküyor. Ancak, önce Iran’a altin ihracati gibi gösterilen… Sonrasinda ambargo baskisi nedeniyle Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) üzerinden yürünen hatta ne kadar yürünebilecegi tartismali. Çünkü ABD Hükümeti’nin Türkiye’yi ambargolar nedeniyle Iran veya BAE’ye altin ihraç etmemesi konusundaki baskisinin giderek arttigi yönündeki haberler çogaliyor.


IHRACATTA BAYRAM FRENI

IHRACAT, 2012 yili Ekim ayinda geçen yilin ayni ayina göre yüzde 0.21 oraninda azalisla 11 milyar 785 milyon dolara geriledi. Türkiye Ihracatçilar Meclisi, Ekim ayi ihracat rakamlarini Bursa Orhangazi’de açikladi. Ihracat yilin ilk 10 ayinda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 12.09 oraninda artarak 124 milyar 808 milyon dolara ulasirken, son 12 aylik ortalamalara göre ihracat yüzde 11.9 oraninda artisla 148 milyar 364 milyon dolar oldu.
Ihracatin Ekimde geçen yilin ayni ayina göre gerilemesinde Kurban Bayrami tatili etkili oldu. Geçen yil Kurban Bayrami tatili Kasim ayina denk gelmisti. Ekim ayinda Türkiye`nin en çok ihracat yapan sanayi sektörü kimyevi maddeler ve mamuller sektörü oldu. Kimyevi maddeler ihracati geçen yilin ayni ayina göre yüzde 23.31 oraninda artisla 1 milyar 655 milyon dolar düzeyinde gerçeklesti.



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli