Bugün, 19 Eylül 2024 Perşembe

`Kamera kayitlarini neden göstermediniz?

`Kamera kayitlarini neden göstermediniz?

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu grup toplantisinda gündemi degerlendirdi.

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu grup toplantisinda gündemi degerlendirdi.

Iste Kiliçdaroglu`nun o konusmasi...

Bugün üç konu üzerinde duracagim. Bunlardan birisi Cilvegözü`nde patlayan bomba ve Suriye politikasi. Anayasa ve Türkiye`nin gerçek gündemine de ekonomiye deginecegiz. Ayse Hanim Teyze evini nasil geçiniyor, onun sorunlarina da deginecegiz. 

`GIZLI` DEDILER IZLETMEDILER 

Arkadaslar hemen Hatay`a gitti. Orada Hursit Günes arkadasimiz olayin ayrintilrini ögrenmeye çalisiyor. Bölgedeki milletvekilimiz kamera kayitlarini izlemek istedi ama `gizlilik karari var` denilerek reddedildi. Kamera kayitlari için önce evet demisler sonra hayir demisler. Bakanlar gider, kamera kayitlarini izlerler gizlilik kaydi yok, bizim vekilimiz gider izin vermezler. Simdi ben HSYK`ya ne diyeyim? O savciya ne söyleyeyim? Çifte standart olmaz. AKP`ye oy veren vatandas bizim vatandasimiz CHP`ye oy veren vatandas da bizim vatandasimiz. Suriye politikasinda Türkiye`yi bir bataga sürüklediler. Daha düne kadar kardesim edigi kisiye 6 ay bile geçmeden 180 derece çark eden kisiye sesleniyorum. Orada bir bomba patliyorsa bu senin sorumlulugundadir. Bu da sakin uçak isine dönmesin. Uçagin düsürüldügünü de biz baska yerde ögrendik.

Cilvegözü sinir kapisinin tek tarafli kapatildigi söylendi. Madem kapatildi Suriye tarafi kimin kontrolünde. Yabanci bir basin mensubu nasil bomba üretildigini gösterdi. Bu bomba olayini siz Türkiye Cumhuriyeti`nin vakarina yakisir sekilde açiklayacak misiniz açiklamayacak misiniz bunu bekliyoruz. Ölen vatandaslar var Suriyeliler var. Ölen insandir. Teröre her zaman lanet ettik. Bir terör olayinin sonucunda insanlar hayatini yitirmisse inanci kimligi ne olursa olsun onlara Allah`tan rahmet diliyoruz.

Suriye politikasi bizim kanayan yaramizdir. Sen Suriye`nin içislerine karisirsan onlar da senin içislerine karisir.
Defalarca söyledik yanlis yapiyorsunuz. Sizin ne isiniz var Suriye`nin iç islerine? Birisi de senin iç isine müdahale edince kiyameti kopariyorsun o zaman sen de baskalarinin iç isine karisma. Suriye konusunda duyarliligimizi koruyoruz. Lizbon`da Sosyalist Enternasyonal`da bir komisyon kurulmasini önerdik ve kabul edildi. 

Suriye olayinda biz ne o taraftaniz ne de bu taraftaniz; biz Suriye halkinin yanindayiz. Suriye halki bedel ödememeli, birbirlerine silah çekmemeli. Birisinin eline silah verip git kardesini öldür diyen anlayisi kabul etmiyoruz. 


ANAYASA SANTAJLA DEGISMEZ


Santajla bir ülkenin anayasasi degistirilemez. Hiç bir santaj CHP`li için geçerli olamaz. Mart ayi sonuna kadar çalismalar bitmezse kendi anayasamizi yapacagiz diyorlar.

Efendim görüsmeler devam ediyor. Baskanlik sistemi getirecegiz. Arkadaslar gayet hakli olarak biz buraya parlamenter sistemi güçlendirmek için oturduk nereden çikti bu baskanlik sistemi? Getirirseniz biz bunu görüsmeyiz dedik ve sonra bu konuda geri adim attilar. Simdi görüsmezseniz biz kendi anayasamizi getirecegiz dediler. Anayasalar bir ülkenin temelini olusturan hukuk normlaridir. O normlar ayni zamanda evrensel hukuku kucaklayan normlardir. O normlari siz iki önerge vererek degistiremezsiniz. Parlamenter sistemin kurulusu yeni degildir bizde. Erzurum kongresine, Sivas Kongresi`ne bakin önce... 

`KENDI TARIHINI BILMEKTEN ACIZSIN!`

Baskanlik sistemi gelsin niçin? Ben Cumhurbaskani olacagim ama benim yetkilerim olmayacak. Ben tayin edecegim diyor. Ne yarparsa yapsinlar, rejimi degistirmek için vereceginiz önerge CHP mecliste oldugu müddetçe asla ve asla geçemez. Demokrasi benim için ayak bagidir demisti. Bunu söyleyen kisi devletin bütün yetkilerini toplamaya çalisiyor. Sen kendi tarihini bilmekten acizsin. Sen kendi geçmisini bilsen, sen Erzurum`u Sivas`i bilsen Baskanlik sistemini mi önerirsin. 1 tek CHP`li kalana kadar düsüncemizden ödün vermeyecegiz ve parlamentodan mücadele edecegiz. Parlameneter sistem ardinda gözyasi birakmistir. Demokrasinin kabesi olarak gösteriyoruz. Eger bir kisi çikip her sey benim elimde derse totaliter rejim gelir. Biz öteden beri çagdas uygarligi hedefleyen bir milletiz. Sürekli gelisen bir kavram çagdas uygarlik. Statik bir anlam tasimaz. Herkesin karninin doydugu özgürce düsüncelerini ifade ettigi bir alandir çagdas uygarlik. Yönümüzü batiya çevirdik derken çagdas uygarliga çevirdik.

50 kez söyledim bir kez daha söyleyeyim demokrasi yüzde 51 demek degildir. Dünyanin düz oldugunu milyonlar kabul ediyordu ama bir kisi çikti dünya yuvarlak dedi. Simdi bir kisi bile kalmadi dünya düzdür diyen. Eger siz yetkilerin tamami bende olsun diyorsaniz birakin bunlari AB`ye Sangay 5`lisine almazlar. Ama bunu birakip üçlü yapsinlar: Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye. Biraz zorlarsa onun da liderligini alabilirler. 

`HALKIN GÜNDEMIYLE HÜKÜMETIN GÜNDEMI FARKLI`

Biz üstümüze düseni yapiyoruz, ama herkes yapacak. Bu ülkede herkesin çocuklarinin gelecegine karsi sorumlulugu var. Biz baskici bir Türkiye degil; çagdas, özgür, bagimsiz bir Türkiye olmasini istiyoruz. Eger bir iktidar halkina yabancilasirsa halkina yabancilasir. Halkin gündemiyle, sokakta yasayan insanlarin gündemiyle hükümetin gündemi arasinda farklilik var. Beyefendi diyor ki, gündemi ben belirlemek zorundayim. Yapay gündem yaratarak bir insanin Basbakanligini sürdürmesi ne kadar ahlaki. 

Sanal gündemi halkin gündemiymis gibi yapan medya var. Medya halkin gözü kulagi olmak zorundadir. Iktidarin gözü kulagi ancak totaliter rejimlerde olur. Köse yazarlari bedel ödemekten kaçinmamalilar. Çikar birisi ben bunu söyledim gündemi saptirmak için söyledim. Biz de alkislayacagiz. Bizim sorumlulugumuz var ama bu ülkede yasayan her yurttasin ayrica sorumlulugu var. Aydin olmak kolay degil. Aydin olmak halka adanmislik demektir. Bir sey söylersem iktidar mensuplarini acaba üzer miyim derseniz demokrasiyi gelistiremezsiniz. 

SUÇ BIRAZ DA AYSE HAIM TEYZE`DE

Enflasyon rakamlari ne durumda. Ayse Hanim tencereyi koydu atesin üzerine ve sogani koydu. Kuru sogana yüzde 30 zam geldi. Sivri bibere gelen zam bir ayda yüzde 46... Döndü birkaç tane de domates dograyayim dedi zam yüzde 51.5... Bunlar korkak medyanin gündeminde yok, cesur medyanin gündeminde yok. Bir kaç da patlican dograyayim dediler zaman yüzde 40`in üzerinde. Biraz da su ekleyeyim dedi ama suya da zam yaptilar. Simdi ben tüm halkima sesleniyorum. Ayse Hanim teyzenin tepki göstermesini bekliyorum. Türkiye`yi günlük gülistanlik göstermek nereden çikti? Medya iktidarin gözü kulagi olursa tiraj kaybeder ve geldigimiz nokta budur. Ayse Hanim Teyzenin biraz isyan etmesi lazim. Kocasina da sormasi lazim senin maasin ne kadar artti diye. Recep Tayyip Erdogan`in umurunda mi? Bindigi uçak, içtigi su, oturdugu ev bedava. Ne diyordu maasimla geçinemiyorum. Ayse Hanim Teyze nasil geçinecek. Kabahat sadece AKP iktidarinda mi? Ayse Hanim Teyze iktidara sen getirdin bunlari. Simdi bunlarin bedelini sen ödüyorsun. 

`GELEN ZAM YÜZDE 210!`

Hastaneye de çocuklari ve kendisi düsmemeli. Yatak ücretlerine gelen zam yüzde 103.7. Hadi yattiniz nasil tahlil yapacaksiniz. Gelen zam yüzde 210. Rontgen çektireceksin gelen zam yüzde 114... Hekim dedi ki MR çektireceksin. Zam yüzde 108. 

Bizim bir sorumlulugumuz var; halkin gündeminde çalinan bu ayrintilari halka anlatmak. Ekonomi iyi yönetiliyormus. Faturayi vatandas ödüyor. 2 uçagi begenmedin bir uçak daha aliyorsun. Ekonomi iyi yönetilmiyor. Artik Türkiye`de vatandas da zamlari gördükten sonra anlayacak. Ekonomi konusunda kendi politikalarimizi anlatacagiz. Türkiye iyiye gitmiyor. Kim ne derse desin. Gazetelerin renkli sayfalarina inanmiyorum. Herkes esine sorsun. Herkes girtligina kadar borç içinde.

`DÜNE KADAR ERGENEKONCU DIYORDU!`

Emekli perisan, çiftçi perisan. Övülecek tarafin olsa övecegiz. Bütün dünya da biliyor bunlari. Bu ülkenin aydinlarina, yazarlarina büyük görev düsüyor. Halka karsi bizim sorumlulugumuz var. O sözde aydinlara bir sey hatirlatmak isterim, Recep Tayyip Erdogan`in ipiyle kuyuya inmeyin, sizi yolda birakir. Düne kadar Ergenekoncu dedigi kisileri ziyarete gittiler. Recep Tayyip Erdogan Ergin Saygun`u ziyarete gitti simdi ERgenekoncu diyecekler mi? Diyemezler, çünkü o kalem özgür degilse özgür yazilar yazamaz. Erdogan`in hareketi dogru bir hareket. Vicdani rahatsiz vicdani. Sen yanlis yapiyorsun diyorlardi o da anladi bunu. Diyeceksiniz ki jeton geç düstü. Ama hiç düsmemesinden daha iyidir. O ziyaret bizden özür anlamina gelir. Bu ziyareti yaptin diye kamu vicdanininda temizlen sanma. Mehmet Haberal orada. Diyorsun ki çagdas demokratirk bir Türkiye olsun ama gidiyorsun 12 Eylül yasalarinin arkasina saklaniyrosun. 
 

Sen gerçekten Türkiye`yi özgür bir ülke haline getirmek istiyorsan gel darbe yasalarini degistirelim. 

Savunma demokrasilerde kutsal bir haktir. Savunmanin olmadigi yerde yargilama olamaz. Istanbul Barosu`na uygulanan baskiyi siddetle protesto ediyoruz. Ne yapmislar, davalari incelemisler, neden böyle konusuyorsunuz demisler. Bu savunma hakkina sahip olan avukatlarin sonuna kadar yanindayiz. Insan Haklari evrensel bir kuraldir. Insan haklari bir ülkeye özgü bir olay da degildir. Hepimizin ortak savundugu alan Insan Haklari`dir. Bu ihlaller bütün ülkelerin dikkatini çeker. Eger Suriye`de insan haklari ihlali varsa biz de tepki gösteriyoruz.

 

vatan



  • Perşembe 22.5 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu