KAMU ADAMI OLAMADAN IS YAPANLAR

KAMU ADAMI OLAMADAN IS YAPANLAR

Belli bir makama belli bir tensip ile gelip ehliyet ve liyakat denen kifayetlerden makam icabi nasiplenenler çok konusur. Çok konusunca da bir seyler bilmedigi, orada kedi ve kasap denklemi dahi kuramadigi gözükür.

Siradan bir memuriyete bile sinav ile eleman alinir iken, bazi islerde teknik yeterlilik aranir iken, belediye baskanligi, bakanlik gibi makamlarda bunlarin aranmamasi bilmeden is yapmanin ilk adimi oluyor herhalde!

Bu ülkede belediye baskanlari, bakanlar ita amiridir! Ödeneklerden ve ödemelerden sorumludur. Ödenek ve ödeme denince ilk akla gelen sey ihaledir!

Ülkemizde ihale denince ilk akla gelen 4734 sayili ihale kanunu ve onun temel ilkelerinden olan ve ilk olmasi gereken sey ise ödenegi olmayan isin ihalesinin olamayacagidir!

Malum iktidar, kendi çikardigi kanunu, yüz kusur kez degistirme çabasina girse de kanunun özü ve temel ilkeleri degismiyor!

“Yatirim projelerinin plânlanan sürede tamamlanarak ekonomiye kazandirilabilmesi amaciyla, birden fazla yili kapsayan islerde ihaleye çikilabilmesi için, isin süresine uygun olarak yillar itibariyle ödenegin bütçelerinde bulunmasini saglamak üzere programlamanin yapilmis olmasi zorunludur. Ilk yil için öngörülen ödenek proje maliyetinin %10'undan az olamaz ve baslangiçta daha sonraki yillar için programlanmis olan ödenek dilimleri sonraki yillarda azaltilamaz.

Öngörülen ödeneklerin kullanilmasina imkân verecek süre dikkate alinarak, idarelerce ihalelerin zamaninda yapilmasi, birden fazla yili kapsayan ve yatirim niteligi olan islerde (dogal afetler nedeniyle yapilmasi gerekenler hariç) ise yilin ilk dokuz ayinda ihalenin sonuçlandirilmasi esastir. (Ek ibare: 30/7/2003-4964/38 md.) Ancak ertesi malî yilda gerçeklestirilecek süreklilik arz eden mal ve hizmet alimlari için bir önceki malî yil sona ermeden ihaleye çikilabilir.”

Ödenek yaklasik maliyetin kdv tutarli halidir! Yaklasik maliyet ihale sürecinin hemen hemen her asamasinda dikkate alinacak önemli bir degerlendirme aracidir.

Yaklasik maliyet; bütçenin programlanmasinda, ihtiyacin büyüklügünün belirlenmesinde, ihale asamasinda ödeneginin temininde, yeterlik kurallarinin belirlenmesinde, alim sekli, ihale usulü ve ilan seklinin belirlenmesinde (3/g, 21/f, 22/d) maddeleri kapsamina girilip girilmediginin degerlendirilmesinde, esik deger mukayesesinde, ihalenin yabanci isteklilere açik olup olmamasi hususunda, tekliflerin degerlendirilmesinde, ekonomik açidan en avantajli teklifin belirlenmesinde, asiri düsük teklif degerlendirmelerinde belirleyici olan önemli bir araçtir.

Ihtiyaci dogru belirlemeyenler, yaklasik maliyeti dogru hesaplayamayanlar, dogal olarak ödenegi de dogru belirleyemeyecek isleri yarim birakacak ve bilmediklerini de bilmeden bos bos konusacaktir.

Bir bakan efendi yapilmayan bir baraj için ödenek yok diyor!

Kanun ne diyor ödenegi olmayan isin ihalesi olmaz diyor. Bakan efendi ya ne dedigini bilmiyor ya da büyük bir usulsüzlügü saklamak için mugalata yapiyor!

Bir belediye baskani da seçim vaadi olarak sundugu, alt yapisini hazirlamadigi ve ne sekilde baslandigi belli olmayan bir isin resmini gösterip IBB yatirimlarimizi durdurdu diyerek mugalata yapiyor.

Sormak lazim o resmini gösterdigi projenin yaklasik maliyeti ve ödenegi var mi? Ihale yapilmadan, tabelasini asmadan o kadar isi yapip mahallede yarim beton yigini birakmayi nasil basardin diye sorsak, biz is yapariz onlar bakar diye mugalata yapar.

Kürsüye çikinca konusmus olmak için konusmak, soru sormuyorlar diye gelisi güzel konusmak kimseyi kamu adami yapmiyor. Kamu adami çok konusan, is olsun diye is yapan degil, her seyden önce kamunun hazirladigi kanun uyarinca is yapan demektir.