Bugün, 21 Mayıs 2024 Salı

Kamu emekçileri meydanlarda: Geçinemiyoruz!

Kamu emekçileri meydanlarda: Geçinemiyoruz!

KESK’in bölgesel ‘geçinemiyoruz’ mitingleri devam ediyor. Asgari ücrete yapilan zammin enflasyonu karsilamadigini söyleyen emekçiler, Ankara’da da meydanlara çikti.

KESK'in çagrisiyla emekçiler, Diyarbakir ve Izmir'in andindan Ankara’da da Tandogan Meydani’nda bir araya geldi. Yurttaslar, "Hükümet istifa. Bu ülke bu halk satilik degil. Direne direne kazacagiz" sloganlari atti.

Mitingde konusan KESK Es Genel Baskani Mehmet Bozgeyik, emekçilerin gün geçtikçe yoksullastigini söyleyerek, "Onlar sirça saraylarda lüks ve satafat içinde yasarlarken, sadece bir dakikalik elektrik giderleriyle onlarca isçi, emekçi geçinebilecekken bu duruma sükretmemizi istiyorlar" dedi.

ZAMLAR GERI ALINSIN

Emekçilerin maaslariyla ay ortasini bile göremediklerini kaydeden Bozgeyik, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ülkemizde bulunan insanlara temel ihtiyaçlarini karsilayacak düzenli ve kosulsuz bir gelir kapsaminda belirlenecek bir tutarin, temel gelir güvencesi olarak verilmesini istiyoruz. Temel gida ürünlerinde KDV’nin sifirlanmasini, pandemiden bu yana yapilan zamlarin geri alinmasini istiyoruz. Kamunun tasfiyesi anlamina gelen özellestirme politikalarina son verilmesini istiyoruz. Kamusal, sosyal güvenlik emeklilik sisteminin güçlendirilmesini istiyoruz. Hukuksuz ihraç edilen arkadaslarimizin derhal islerine iade edilmesini istiyoruz.”

kamu-emekcileri-meydanlarda-gecinemiyoruz-957397-1.

ASGARI ÜCRET TEKRAR BELIRLENSIN

"Çalisan isçilerin yarisina yakin asgari ücretle çalisiyor. Asgari ücrette dolar bazinda Afrika ülkelerinin de gerisinde kaldik. Ocak 2021’de 2.825 TL asgari ücretle 384 dolar alinabiliyordu. Bugün ancak 195 dolar alinabiliyor. 2022 yili itibariyle ise o kadar allayip pullayarak, tarihi artis diyerek algi yaratmaya çalistiklari 4.250 TL ile ancak 275 dolar alinabiliyor. 109 dolarlik erimenin tarihi artis diye sunulmasi ancak AKP gibi rakamlara takla attiran, Ali Cengiz oyunlarinda master yapan, yandas medya üzerinden algi operasyonlarinda ustalasan bir iktidara nasip olurdu, onu da yaptilar. Asgari ücrette açiklanan artis eriyen alim gücümüzün yarisini bile karsilamiyor. O yüzden yil bitmeden derhal insanca yasayacak bir asgari ücret tutarinin belirlenmesini, en düsük emekli ayliginin asgari ücret düzeyine çikarilmasini istiyoruz."

kamu-emekcileri-meydanlarda-gecinemiyoruz-957398-1.

OHAL'I GETIRME YOLUNA GIRMESINLER

"Demokratik yöntemlerle ülkeyi yönetemediklerinden kendi yarattiklari ekonomik krizi gerekçe göstererek fiilen uyguladiklari OHAL’i yeniden resmilestirme, KHK’lar eliyle yönetme niyetlerini gizlemiyorlar. Son günlerde basin yoluyla kamuoyunu buna alistirmaya, hazirlamaya çalisiyorlar. Buradan uyariyoruz, zerre kadar akil kalmissa böylesi bir yola girmesinler. Gidiyorlar, gidecekler… Telaslari, tehditleri, korkulari bundandir. Ne yaparlarsa yapsinlar, artik biçak kemige dayandi. Sirtini sermayeye yaslayan, emege, emekçilere düsman bu düzen böyle gitmez. Biliyoruz ki, bu düzen kendiliginden degismeyecek." Kaynak Birgün



  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 23 ° / 14.8 ° Güneşli