Bugün, 30 Nisan 2024 Salı

Kanal Istanbul ile 19 ilçe ada hâline geliyor

Kanal Istanbul ile 19 ilçe ada hâline geliyor

Kanal Istanbul’da sondaj çalismalari tamamlanmisken, projenin detaylari da netlesiyor. 45 kilometrelik kanal üzerinde geçislerin ücretsiz olacagi 6 köprü insa edilecek. Kanal tamamlandiginda Istanbul’un 19 ilçesi, dünyanin en büyük adalarindan birini olus

Kanal Istanbul projesiyle Istanbul’un 19 ilçesi dünyanin en büyük adalarindan biri hâline geliyor. Avrupa yakasini ikiye bölen kanal tamamlandiginda Arnavutköy, Küçükçekmece, Bahçelievler, Basaksehir, Bagcilar, Güngören, Zeytinburnu, Fatih, Bayrampasa, Esenler, Gaziosmanpasa, Sultangazi, Eyüp, Bakirköy, Beyoglu, Besiktas, Kagithane, Sisli ve Sariyer ilçeleri adanin içerisinde kalirken Çatalca, Silivri, Büyükçekmece, Esenyurt, Avcilar ve Beylikdüzü anakaraya bagli olacak. Bu durumda Avrupa yakasinda 1.000 kilometrekarelik alan ada içinde; 3.562 kilometrekare ada disinda kalacak.

Geçisi ücretsiz 6 farkli köprü insa edilecek

Kanalin iki yakasi 6 köprü farkli güzergahtaki 6 farkli köprü ile baglanirken bu projelerin maliyetinin 5 milyar TL’yi bulmasi bekleniyor. Geçislerin ücretsiz olacagi köprülerin tam olarak hangi noktalara yapilacagi kesinlesmis degil. Ancak D100, TEM ve D20 karayollari ile baglantili olacak köprülerin yüksekligi Bogaz köprülerine benzer sekilde, 60 metre civarinda olacak. Köprülerin tasariminda Kentucky Louisville Downtown Köprüsü örnek alinacak. Kanalin uzunlugu 45 kilometreyken, genisligi 600 metreyi bulacak. Su derinliginin ise 25 metre olmasi planlaniyor.

Kanal Istanbul’da sondaj çalismalari tamamlandi. Cumhuriyet tarihinin en yüksek bütçeli projesi için yap-islet-devret modeliyle kamu-özel sektör isbirligine gidilecek karma bir model olusturulacak. Özel sektör tarafini sirtlanacak konsorsiyumda kimlerin yer alacagi ise ihale takviminin açiklanmasiyla netlesecek.

Kanal derinligi 25 metre olacak

Kanalin Marmara Denizi ile birlestigi noktada ise 2023 yilina dek iki yeni kentten biri kurulmus olacak. 453 milyon metrekarelik alana kurulmasi planlanan bu yeni sehrin 30 milyon metrekaresi, Kanal Istanbul projesinden olusuyor. 76 milyon metrekarelik 3. havalimani da yine bu yeni sehir sinirlari dahilinde yer alacak.

 

 



  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15.8 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 16.8 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı