Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Kanal Istanbul’un imar planlarina itiraz dilekçeleri verildi

Kanal Istanbul’un imar planlarina itiraz dilekçeleri verildi

Ya Kanal Ya Istanbul Koordinasyonu, Çevre Bakanliginin yeniden onaylayarak askiya çikardigi imar planlarina itiraz dilekçelerini sunmak için bir araya geldi.

Ya Kanal Ya Istanbul Koordinasyonu, Kanal Istanbul Projesi'nin yeniden askiya çikarilan imar planlarina "Yenisehir’de köylülere, yoksullara, isçilere, halka yer yok" diyerek itiraz etti.

Ya Kanal Ya Istanbul Koordinasyonu çagrisiyla Istanbul Atasehir’de bulunan Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü önünde bir araya gelen kent savunuculari, Çevre ve Sehircilik Bakanliginca onaylanarak yeniden askiya çikarilan 1/100.000, 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli imar planlarinin iptal edilmesi için itiraz dilekçesi verdi.

Dilekçelerin verilmesi öncesinde açiklama yapildi. Hazirlanan ortak açiklamayi paylasan Kemal Doksanyedi ve Göksen Ezeltürk, "Bizler bugün imar planlarinda sadece yapilan degisikliklere degil, kamu yararini, dogayi hiçe sayan bu katliam projesinin alt yapisini hazirlayan planlarinin tamamina itiraz ediyoruz!" dedi.

"BU BIR YAPILASMA VE RANT PEOJESIDIR"

Yapilan açiklamada su ifadeler kullanildi:

"Bir ulasim projesi degildir. Bölgede yasayan halkin yasam kosullarini iyilestirmek yerine köyleri, sermayeye açacak sekilde imar izinleri verdiginizi biliyoruz ki bu bir yapilasma, rant projesidir.

Bu proje 'kentsel dönüsüm' adi altinda milyonlari evlerinden, yerlerinden edecek, isyerlerini dahil yok edecek; lüks siteler, AVM’lerle dolu 'Yenisehir'e dönüstürecektir.

Yenisehir’de köylülere, yoksullara, isçilere, halka yer yok.

Dünyanin pek az kentinde olan ama Istanbul’da bir arada olan dogal varliklar, dünyanin yedi lagününden biri, göller, endemik çesitliligi ile ünlü¨ Kuzey ormanlari, tarim alanlari, yaban hayati, göç sirasinda konaklayan kuslar, denizler, hepsi bu projeyle yok edilmeye çalisilmaktadir.

Bakanlik; Yenisehir adini verdigi bu talan projesi ile Sazlidere Su Havzasindan Karadeniz’e uzanan köylerin, tarim alanlarinin, meralarin, ormanlarin üzerine lojistik tesisler, turizm alanlari, ticaret alanlari, fuar alanlari, konut alanlari ve Karadeniz kiyisina milyonlarca metrekare dolgu alani planliyor.

Bu planlarda Sazlidere Baraji yok, köyler yok, tarim alanlari, meralar, ormanlar yok. 'Yenisehir' dedikleri yerde köylülere, yoksullara, isçilere, emekçilere yani halka yer yok!

Bilim insanlari Istanbul’da 1 milyon konutun güvenli olmadigini, 100 bini askin konutun ise olasi depremde yikilabilecegini öngörüyor. Insanlar deprem oldugu için degil, kötü yapilasmadan dolayi can verirken, evsiz kalirken, bir avuç zengine kar saglayacak Kanal Projesi’ne degil depreme bütçe ayrilmalidir.

Pandemi basindan beri toplam vaka sayisinda dünya yedincisiyiz! Nüfusa göre günlük vaka sayilarinda ise dünyada birinci siradayiz! Türkiye’nin hâlâ toplam nüfusunun yüzde 13’nün asilandigi da biliniyor! Yine ve yeniden tekrar ediyoruz! Hal böyleyken Kanal Projesi’ne degil salginla mücadeleye bütçe ayrilmalidir!"

"KATILIN DURDURALIM"

Açiklamada son olarak "Biliyoruz ki bu planlar, son 20 yildir türlü hukuki ve idari kiliflarla sermayeyi büyüten, dogayi, yasam alanlarimizi yok eden, her bir tuglasinda güvencesiz isçinin kanini akitan iktidar ve yandaslarinin zulmüne harç ettigi katliam projelerinden farkli degil. Biz bu aceleyi de bu kandirmacayi da iyi biliyoruz. Var gücümüzle bu kiyimin karsisinda durmaya, Kuzey Köyleriyle, dostlarimizla, canlarimizla, Istanbullularla birlikte mücadele etmeye devam edecegiz.

Talana, kiyima, katliama geçit vermeyecegiz.

Bütün yurttaslarimizi yasami, dogayi, çocuklarimizi savunmaya davet ediyoruz. Katilin durduralim Istanbul’u birlikte kurtaralim" denildi.

DILEKÇELER VERILDI

Açiklamanin ardindan Ya Kanal ya Istanbul Koordinasyonu üyeleri askiya çikan imar planlarina yönelik itiraz dilekçelerini Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügüne iletti.

kaynak Evrensel



  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı