Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Kandilli’den 26 Eylül 2019 Istanbul depremi için açiklama

Kandilli’den 26 Eylül 2019 Istanbul depremi için açiklama

Istanbul’daki 5,8'lik depremin ardindan Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden açiklama yapildi. Açiklamada, son 20 yildir bölgede böyle bir deprem aktivitesi yasanmadigi ve vatandaslarin dikkatli olmasi gerektigi uyarisinda bulunuldu.

Silivri açiklarinda meydana gelen 5,7'lik depremin ardindan Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Arastirma Enstitüsü'nden açiklama geldi. Depremin Silivri'nin yaklasik 20 kilometre açiginda ve 13 kilometre derinlikte meydana geldigi bildirildi. Açiklamada, bölgede son 20 yilda buna benzer bir hareketlilik yasanmadigi belirtildi.

“VATANDASLARIMIZ TEDBIRLI OLSUN”

Kandilli Rasathanesi Deprem Arastirma Enstitüsü Müdür Yardimcisi Doç. Dr. Asli Dogru, “Öncelikle tüm vatandaslarimiza geçmis olsun diyoruz. Bugün Türkiye saati ile saat 13.59'da Silivri'nin yaklasik 20- 25 kilometre güneyinde, Marmara Denizi içinde, Istanbul'a 75 kilometre mesafede 5,7 büyüklügünde bir deprem meydana gelmistir. Deprem 13 kilometre derinlikte olusmustur. Istanbul ve Tekirdag'da hissedilmistir. 24 Eylül 2019'da meydana gelen depremin ardindan büyüklügü 1,5 ile 3,7 arasinda degisen yaklasik 60 adet artçi deprem kaydedilmistir. Bugün olan depremin ardindansa su ana kadar yaklasik 15 tane artçi deprem olmustur ki bunlarin en büyügü 4,4 büyüklügündedir. Büyüklügü 4,7 ve 5,7 arasindaki artçilar klasik ana sok – artçi iliskisinde degildirler. Bundan sonraki süreçte artçilarin devam etmesini bekliyoruz. Vatandaslarimizin, valilik ve AFAD'in talimatlarini takip etmelerini tavsiye ediyoruz. 1999 yilindan beri bütün bilim insanlarinin ortak bir görüsü var, Marmara Denizi'nde Kuzey Anadolu Fay Hatti' nin enerji biriktirdigi yönünde. Dolayisiyla zaten bir Marmara Denizi'nde büyük bir deprem bekliyoruz. Ancak su an itibari ile bu depremin, onun öncüsü oldugunu söyleyebilmemiz mümkün degil. Tabi ki herkes teyakkuzda olsun, vatandaslarimiz tedbirli olsun” diye konustu.

“TEMKINLI OLMAMIZ GEREKIYOR”

Kandilli Rasathanesi Deprem Arastirma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Fatih Dogru ise “4,7'lik depremden beri alisilagelmis ana sok – artçi sok iliskisine bagli bir düsüs yasanmadi. Orta düzeyde devam eden depremler sonrasinda böyle bir sey yasadik. Ikinci nokta, son 20 yildir bölgede buna benzer bir deprem aktivitesi yasanmamisti. Bu açidan temkinli olmamiz gerekiyor” dedi.

“BÜYÜK DEPREM IÇIN DE BIZE TEST OLDU”

Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami Izleme ve Degerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Dogan Kalafat ise “Bölgesel Aslinda bu deprem, bu cografyada kiyisi olan Tekirdag ve Istanbul için önemli bir test oldu. Bu testte ne kadar basarili oldugumuzu sizlerin de takdir edeceginizi umuyoruz. Kismen de olsa yapisal hasarli binalar var. Bazi mühendislik yapilarda problemler var. Iletisimde sikintilar oldu ve trafikte sikintilar oldu. Dolayisiyla gelecek olasi büyük deprem için de bize test oldu. Bunu söyleyebiliriz” degerlendirmesinde bulundu.



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli