Kanun Teklifi: TOKI Konutlari Yoksul Ve Evsizlere Verilsin!
TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI BASKANLIGINA
2985 Sayili Toplu Konut Kanunu’nda degisiklik yapilmasina dair kanun teklifi gerekçesiyle ekte sunulmustur.
Geregini arz ederim. 14.07.2016
Eren Erdem
Istanbul Milletvekili
GENEL GEREKÇE
Neoliberal politikalar bu kesimlerin borçlanma, güvencesizlik ve geleceksizlik tehlikesiyle daha fazla sömürülmesine ve yoksullasmasina neden olmaktadir. Bu politikalarin uygulanmasi ve yayginlasmasiyla, ekonomiyi ve isgücü piyasasini dönüstürdügü ölçüde mekân ve kentleri de dönüstürmüs, iktidar ve rant sahipleri kentlerin kamusal alanlarini emekçi, yoksul ve alt gelir gruplarindan ‘arindirdigi’ ölçüde bu gruplar sehrin “periferisine” itilmistir. Son 14 yillik süreçte Istanbul ve Ankara gibi metropoller basta olmak üzere yoksullar, evsizler ve sokak hayvanlari iktidarin ‘mutenalastirilma’ girisimleriyle sistematik olarak yasam alanlarindan uzaklastirilmistir. Pahaliligin ve issizligin arttigi bu süreçte, çesitli iç ve dis politikalar nedeniyle ülkemiz içinde göç hareketliligi artmis ve Suriye’den gelen mültecilerle yoksulluk ve evsizlik sorunu gittikçe daha fazla gözle görünür hale gelmistir. Ancak ne yazik ki sokakta yasayan evsiz insanlar yine çogunlukla sadece medyanin donarak ve açliktan ölme gibi trajik buldugu haberlerle görünür olmaktadir.
Sosyal devlet anlayisinin bir geregi olarak, devlet yurttaslarinin temel ve sosyal ihtiyaçlarinin en iyi sekilde karsilanmasi noktasinda katki saglamalidir. Bugün sorumlulugu iktidarca da kabul edilen yanlis politikalar nedeniyle barinma sorunu ciddi boyutlara ulasmistir. Kiralarin son yillarda artis ivmesi dikkate alindiginda, alt gelir gruplari için metropollerde yasamanin ne kadar güçlestigi daha net olarak anlasilacaktir. Yoksulluk sorunuyla özel tesebbüslerin çabalari veya bazi ‘iyi niyet sahibi’ kisilerin gösteri amaçli bagis kampanyalariyla degil, devletin kalici ve etkili politik tutumuyla mücadele edilir. Bu anlamda atil durumdaki TOKI konutlari kalici olmasa bile kisa vadede bu soruna önemli bir çözüm sunacaktir. Dolayisiyla devlet atil durumdaki konutlari dagitarak en azindan evsizlerin barinma sorununu gidermelidir. Evsizlerin sayisinin kaç oldugu ise net olarak bilinmemekle birlikte Sefkat Der gönüllülerinin birkaç yil önce yaptigi bir arastirma sonucu sadece Istanbul’da 8-10 bin arasinda evsizin bulundugu belirtilmektedir. Sehir otogarlarinda yasayan insanlarin sayisi düsünüldügünde Türkiye’de mülteciler disinda 100 bini askin yakin evsizin oldugu tahmin edilmektedir. Atil durumdaki konutlarin bu ihtiyacin önemli bir bölümünü karsilayacagi açiktir.
Devlet, sosyal adaleti ve esitligi saglamak amaciyla herkese insan onuruna yarasir asgari bir yasam seviyesi saglamak durumundadir. Isbu kanun teklifiyle, hayat pahaliligi, borçlanma ve güvencesizlikle birlikte yasamaya mahkûm evsiz, yoksul ve alt gelir gruplarinin en temel barinma ihtiyacinin sosyal devlet tarafindan giderilmesi hedeflenmistir.
MADDE GEREKÇELERI
MADDE 1- 2985 Sayili Toplu Konut Kanunun 2. Maddesine yeni bir bent eklenerek devlet tarafindan evsiz ve yoksullarin barinma ihtiyacinin giderilmesi amaçlanmistir.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.
2985 SAYILI TOPLU KONUT KANUNUNDA DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR KANUN TEKLIFI
MADDE 1- 2/3/1984 tarihli 2985 Sayili Toplu Konut Kanununun 2 nci Maddesine asagidaki bent eklenmistir:
“f) Toplu Konut Idaresi atil durumdaki TOKI konutlarini yerel yönetimler tarafindan tespit edilen evsizler ve yoksullarin barinma ihtiyaçlarini karsilamak için kullanir.”
MADDE 2- Bu Kanun yayimi tarihinde yürürlüge girer.
MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.