Kara para, terörün finansmani, mali istihbarat… MASAK, FETÖ’den temizlendi mi?

Kara para, terörün finansmani, mali istihbarat… MASAK, FETÖ’den temizlendi mi?

Devletin güvenligi için kritik kurumlardan olan Mali Suçlari Arastirma Kurulu (MASAK)’ndaki FETÖ yapilanmasi bir kez daha gündemde.TBMM’ye arastirma önergesi ve soru önergesi veren CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kilinç, 115 kisinin gözaltina alindigi son

Kilinç, Türkiye’nin güvenligi ile ilgili bir kurumun “güvensiz” olmasinin hem MASAK’in hem de MASAK’in bagli oldugu Hazine ve Maliye Bakanligi’nin yönetilemedigini göstermektedir dedi.

Ankara Emniyet Müdürlügü Terörle Mücadele Sube Müdürlügü’nün 30 Haziran’da düzenledigi operasyonla MASAK’ta 15 Temmuz darbe girisiminden sonra göreve getirildigi belirtilen ve Kasim 2019’da baska kurumlara gönderilen 115 eski personel gözaltina alindi.

Gözaltina alinan süphelilerin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile çok sayida siyasetçi ve bürokratin TC kimlik numaralariyla sistemde sorgulama yaptiklari iddia edilmisti. Ancak, 11 Temmuz Cumartesi günü savciliga çikarilan 115 kisiden sadece 1 kisi tutuklanirken 114 kisi serbest bikarildi.
Operasyon ile birlikte MASAK’taki FETÖ yapilanmasi bir kez daha gündeme gelirken MASAK’ta neler olduguna yönelik sorular da sorulmaya basladi.

TBMM’ye MASAK ile ilgili arastirma önergesi veren CHP Istanbul Milletvekili ve TBMM Güvenlik ve Istihbarat Komisyonu CHP Sözcüsü Yüksel Mansur Kilinç, MASAK’in bagli oldugu Hazine ve Maliye Bakani Berat Albayrak’in yanitlamasi talebiyle de soru önergesi verdi.

Dogrudan Türkiye’nin güvenligi ile ilgili olan MASAK’in diger kurumlardan daha fazla güvenilir olmasi lazim diyen Kilinç, “Darbe girisiminden sonra MASAK’in TBMM 15 Temmuz Darbe Arastirma Komisyonu’na gönderdigi kisi FETÖ’cü çikiyor. 2016 yilindan itibaren görev yapan MASAK Baskani 2019 Agustos ayinda görevden aliniyor. Darbe girisiminden sonra MASAK’ta göreve baslatilan yüzlerce personel 3 yil sonra FETÖ sühpesiyle MASAK’tan uzaklastiriliyor. Süphe ile MASAK’tan uzaklastirilan 115 personele 9 ay sonra operasyon yapiliyor. Bu noktada sormak zorundayiz: MASAK’ta neler oluyor? “ dedi.

MASAK’in mali suçlar ve terörün finansmaninin önlenmesi konusunda yaptigi çalismlalarin kamuoyu ile yeterince paylasilmadigini ifade eden Kilinç, ayrica MASAK’in TBMM’nin denetimine açik oldugunu da söyleyebilecek durumda degiliz seklinde konustu.

“Soru isareti barindiran unsurlarin ve süphelerin her geçen gün artmasinin MASAK’in ve MASAK’in bagli oldugu Hazine ve Maliye Bakanligi’nin yönetilemedegini göstermektedir” diyen Yüksel Mansur Kilinç, Hazine ve Maliye Bakani Berat Albayrak’in yanitlamasi istemiyle su sorulari yöneltti:

• 15 Temmuz darbe girisiminden sonra MASAK’ta göreve getirilen kaç personel baska kurumlara gönderilmistir? Gönderilme nedeni nedir?

• Kasim 2019’da MASAK’tan baska kurumlara gönderildigi ileri sürülen 115 kisi hakkinda FETÖ/PDY süphesinin arastirilmasi için neden Temmuz 2020’ye kadar beklenilmistir?

• 15 Temmuz darbe girisiminden sonra MASAK’ta kaç personel hakkinda FETÖ/PDY baglantisi nedeniyle islem yapilmistir? Bu nedenle gözaltina alinan, tutuklanan, hüküm giyen, ihraç edilen personel sayisi kaçtir?

• 15 Temmuz darbe girisiminden sonra tutuklanan kaç MASAK personeli etkin pismanliktan yararlanip tahliye edilmistir?

• Son 5 yilda görevi kötüye kullanma ve rüsvet suçlamasiyla hakkinda sorusturma baslatilan MASAK personeli var midir? Varsa sayisi kaçtir?