Bugün, 29 Haziran 2024 Cumartesi

KARA PARA AKLAMA

KARA PARA AKLAMA

Kara para genel anlamı ile kaçakçılık, uyuşturucu ticareti, fuhuş, yasadışı silah transferi, yolsuzluk, vergi kaçırma gibi suçlardan elde edilen para ve malvarlığını ifade eder.

KARA PARA AKLAMA

Kara para genel anlamı ile kaçakçılık, uyuşturucu ticareti, fuhuş, yasadışı silah transferi, yolsuzluk, vergi kaçırma gibi suçlardan elde edilen para ve malvarlığını ifade eder.

Kara para aklama ise yasadışı olan para kaynağının gizlenmesi adına yasal yollarla elde edilmiş gibi gösterilmesidir. Rüşvet kara paradır kara para aklama yöntemi değildir! Kara para aklamanın asıl amacı kirli parayı azaltmak üzerinedir.

Kara para aklamanın birçok yolu vardır. Aklama yöntemleri ülkeden ülkeye, finansal sistemlerde kullanılan araçların çeşitliliğine bağlı olarak değişir. Ayrıca günümüzde yasadışı gelir elde edenler artık kendi paralarını kendileri aklamamakta, bu işte profesyonelleşen aklayıcıları kullanmaktadırlar. 

Aklama işiyle uğraşanlar işlerini çok iyi bilen muhasebeciler, bankerler, hukukçular, mali danışmanlar vs. olabilir. Bunların sağlam bir mesleki geçmişi vardır, çoğu sabıkasızdır, öncül suçla hiçbir alakaları yoktur. Hizmetlerine karşılık olarak komisyon, prim adı altında gelir elde ederler.

Sınırsız sayıda yöntemle aklama yapmak mümkün olmakla birlikte en çok kullanılan ve mücadele eden birimler açısından öğretici olabilecek nitelikte olan yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Fonların fiziken ülke dışına kaçırılması,

Şirinler (smurfing) yöntemi,

Parçalama (structuring) yöntemi,

Vergi cennetleri (off-shore),

Paravan (Kâğıt üstündeki) ya da hayali şirketler,

Oto-finans borç yöntemi (Loan-back),

Döviz Büroları,

Kumarhane ve Gazinolar,

Nakit para kullanılan işyerlerinin işletilmesi (Göstermelik şirketler),

Sahte fatura (hayali ihracat),

Alternatif havale sistemleri (hawala vs.),

İnternet bankacılığı ve elektronik para,

Yukarıdaki tanımlar MASAK kaynaklıdır. MASAK resmi bir kurum olduğu için yasadışı gelir elde edenler ve profesyonel aklayıcılar olarak siyasetçi ve bürokratları saymamış! Onların komisyonlarını anlaşılan hediye kapsamında değerlendiriyorlar!

Fonların fiziken ülke dışına kaçırılması ile ülkeyi yabancı sermaye cenneti haline getirmek çok mu farklıdır?

İhaleyi istediğine vermek için işi parçalara bölmek, mütemmim cüzleri bile ayırmak ile şirinleme ve parçalama çok mu ayrı eylemlerdir?

İstediğin adamın vergi borçlarını sıfırlamakla offshore vergi cenneti oluşturmak çok mu farklı şeylerdir?

Devletin kurumlarını atıl tutup tanıdıklara devlet kurumu gibi iş yapma yetkisi tanımak kağıt üstünde hayali şirket kurmaktan daha mı az zararlı?

Yap işlet devret ile birilerine para akıtmak oto finans borç yönteminden daha mı az zararlı?

Bankalar ve piyasalara kambiyo hakkı sunmak, döviz büroları kâr marjını serbest bırakmak ve döviz akışını serbest bırakmak zaten kara para aklamanın direk yöntemi değil mi?

Kumarhane ve gazinolar ile kara para aklandığı biliniyorsa bunların merkezi olan otelleri yapmakla övünmek bunu gelişme olarak görmek kara para aklamayı övmekle eş anlamlı değil mi?

Göstermelik şirket kurmak ve sahte fatura mevcut teknolojide hemen yakalanacak faaliyet iken göstermelik büyüme adına holdingler oluşsun diye içi boş şirketler ile devlet soyulsun diye onları görmezden gelmek, vergi dilimlerini onların işine geldiği gibi ayarlamak kara paraya hizmet değil midir?

Dört mevsim yedi iklim yaşadığımız bu güzel memlekette bu kadar ekonomi sıkıntı yaşayan milyonlar varken birilerinin zengin olması için KKM benzeri türev araç ve fonksiyonlar kara para aklama ve servet transferi değilse nedir.

Bunların birinci derece sorumlularını kara para aklayıcıları içinde saymamak haksızlık olur. 

Bu arada aklama tabiri de bize ait değildir, öküz altında buzağı arayanlara duyurulur!



Anahtar Kelimeler: AKLAMA
  • Cumartesi 28.1 ° / 21.8 ° Güneşli
  • Pazar 28.8 ° / 21.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 30.2 ° / 21.4 ° Güneşli