Tarih: 15.10.2024 16:45

Karabulut “ESNAF ÜYELERİMİZİN ARZ VE TALEPLERİ”

Facebook Twitter Linked-in

Haber/ Hasan Gürsoy

Esenler Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Vekili Soner KARABULUT Esenler esnaflarını ziyaret etmeye devam ediyor. Ekonomik kriz ile boğuşan esnaf derlerini ve sorunlarını dile getiriyor. Ziyaretler sırasında birçok esnafın ortak sorunlarını  “esnaf üyelerimizin arz ve talepleri” başlık altın topladı. Karabulut sonrada kamuoyu ve üst birliklerle basın açıklaması yaparak duyurdu.

“ESNAF ÜYELERİMİZİN ARZ VE TALEPLERİ

-Türkiye’de kayıtlı esnaf sayısı yaklaşık 2.400.000 bulmakta Esnafın tanımı yapılmalı ve Esnaf bakanlığı kurulması.

Esnafımızın Vergi açılış tarihlerin esnafımızın Bağ-kur kaydı açılış olarak kabul edilmesini, Geçmiş döneme, bir sefere mahsus esnaf sicil istenmemesini, Bağ kur ihya hakkı tanınması.

Esnafımızın pirim gün sayısı 9000 günden 7200 güne düşürülmesi ve pirim gün sayısını doldurduğunda zaman, Yaşından dolayı emekliliğini bekleyen esnafımız vergi kaydı açık olduğunda fazla pirim ödemek zorunda kalıyor, Bu mağduriyetinin de giderilmesi.

Çıraklık ve Stajyerler için işe başlama tarihinin, Borçlandırarak SSK pirim yatırarak ilk işe giriş olarak kabul edilmesini

Esnafımızın meslek dallarında çırak bulmakta ve çalışacak ara eleman bulmakta büyük sıkıntılar yaşanmakta. Meslek liselerinin açılması.

Ara eleman kalifiye eleman yetiştirmek için Meslek okulların açılaması çok zaruri ve ilk çıraklıkta ve ara elemanda gerekli devlet desteğinin verilmesi (ssk veya maaş v.b) 

-Kira stopajların yüksek olmasından dolayı düşürülmesi                                                      

-Hazine arazilerinin Küçük sanayi sitelerine tahsis edilmesi.                             

- (Makine İmalat sektörüne Oto tamir, Bakım, Servis                                                             

- Esnafımızın girdi maliyetleri (Elektirik, Doğalgaz )Fatura tutarları çok yüksek, Faturaların yüksek olmasından dolayı esnaflarımız çok zor durumda.

Emeğini sermayesi olan, Esnafımızın tanımı yapılmalı, Küçük esnafımızın sadece esnaf sicile kayıtlı olmalı, Belli ciro şartı (Esnaf hadlerinin yükseltilmesi )belirlenmeli belirlenen ciro üzeri kayıtlı olanları ticaret odasına kayıt olmalıdır.(sadece limited, Anonim, Komandit, v.b)ticaret odalarına kayıtlı olmalıdır.

Büyük marketlere karşı küçük esnaf korunması için, Bazı ürünlerin satmamaları gerektiği hususunda yaşanan sorunlar çözüm önerileri Mesafe (metre) açılış ve kapanış günleri ve saatleri belirlenmelidir.

Küçük esnafımıza kendi işinde kullanmak üzere olan araçlara bir sefere mahsus hafif ticari araçlarda ÖTV indirimi yapılması (Gıdacılara Marangoz, Manav, Pimaben, Nalbur, Tekstil) v.b meslek dallarındaki esnaflarımıza imkân tanınmasını 

Geçmişe dönük kullanılan hazine destekli esnaf kredilerinin faiz oranları yükseltilmiştir. Örneğin %7,5 kullanılan kredisi %17 yükseltilmiştir. Taksit oranları değişti. Tekrar geçmiş tarihte imzalan oranda tutarlar ödemesini gerekmektedir. Esnafımız çok mağdur olmaktadır.

Küçük esnafa sahip çıkılması lazım. Küçük Esnaf bulunduğu mahallenin aynı zamanda Bankası, Bekçisi, Danışmanı, Abisi ve Kültürüdür. Bunların yok olmaması için Küçük esnafa sahip çıkılmalıdır. Gereğini bilgilerinize arz ederiz.” SAYGILARIMIZLA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —