Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Karadayi`dan sert açiklama

Karadayi`dan sert açiklama

Eski Genelkurmay Baskani Ismail Hakki Karadayi dün, Istanbul Dolmabahçe Sarayi`nda kendisini dinleyen TBMM Darbeleri Arastirma Komisyonu`na çarpici açiklamalar yapti

Hürriyet gazeetsinin haberine göre Karadayi, 28 Subat sürecine damgasini vuran Sincan’da tank yürütülmesine iliskin, “Onun 28 Subat ile bir ilgisi yoktur. O rutin bir olaydir. O tanklar NATO tatbikati nedeniyle Etimesgut’a çalismaya gidiyordu. Ancak tanklardan biri arizalanmisti. O güne rastlamasi tümüyle tesadüftür. Ama o zaman birileri bunu öyle yorumladi, birileri de buna sahip çikti” dedi.

Karadayi, Bir’in bu olay için kullandigi “Balans ayari yaptik” sözü için, “Her yerde oldugu gibi bizde de bosbogazlar var”, Özkasnak’in 28 Subat için “Postmodern darbe” açiklamasi için de, “Aptalca bir açiklama” degerlendirmesi yapti. Milletvekillerinin `postmodern` darbe diyen dönemin generallerini hatirlatmasi üzerine ise, "Kim söylediyse onu diyenler dangalaktir." ifadesini kullandi.

Karadayi, Bati Çalisma Grubu’na iliskin sorulara karsilik da, böyle bir olusum olmadigini, bu yönde bir talimatinin da bulunmadigini söyledi. Karadayi, “Bilgim disinda böyle bir olusuma gidilmesi de mümkün degil” dedi.

YINE IMZAMI ATARIM

Karadayi, 28 Subat’in hukuk çerçevesinde gerçeklestigini belirterek, “Bu süreç bir darbe degildir, ne yapildiysa hukuki çerçevede içinde yapilmistir” diye konustu.

Bu sürecin MGK’nin basi Cumhurbaskani Süleyman Demirel’in bilgisi dahilinde gelistigini belirten Karadayi, “Ondan önce yasanan olaylar bizi rahatsiz etmistir. Dönemin Basbakani (Erbakan) ‘Kanli mi kansiz mi olacak’ demistir. Hizbullah’in terör eylemleri, Aczmendiler, laiklik karsiti eylem ve uygulamalar vardi. TSK’ya yönelik ‘dinsiz’ diye yazilar yaziliyordu. Konu MGK’da ele alindi. 28 Subat’ta oturduk konustuk. 10.5 saat sürede 18 maddelik karar alindi. Cumhurbaskani tek tek maddeleri sordu ve hükümet de kabul etti. Bugün olsa bu kararlarin altina yine imzami atarim” dedi.

Karadayi, geçmis darbeler konusuldugu sirada, “1960 darbesinde tegmendim. Adnan Menderes namuslu adamdi ama çok büyük yanlislar yapti. Mesela Türkiye’de Türkçe ezan çok güzel okunuyordu. Ben dinlerken tüylerim ürperiyordu, sonra Arapça okunmaya baslandi. Bence yanlis yapildi, hâlâ da tasvip etmiyorum” ifadelerini kullandi.

Vatan



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı