Tarih: 01.01.2018 00:00

Karardan sürpriz bir dava çikti

Facebook Twitter Linked-in

ANKARA- Sivas olaylarin firari 7 sanigi ile ilgili davanin önceki gün zaman asimindan düsürüldügüne iliskin karar, kamuoyunun bilmedigi yeni bir Sivas davasinin daha sürdügünü ortaya çikardi. Ankara 11. Agir Ceza Mahkemesi’nde devam eden ve 2008/123 esas numarasina kayitli davanin 3 kisi hakkindaki oldugu anlasildi. Davanin avukatlarindan Sanal Sarihan bu davayi da takip edeceklerini söyledi. Bu üç firari sanigin da zamanasimindan yararlanip yararlanmayacaklari, 29 Haziran 2012’de yapilacak durusmada belli olacak.
Ankara 11. Agir Ceza Mahkemesi, önceki gün Sivas olaylarina karisan 7 sanik hakkindaki davayi zamanasimindan düsürdü. Avukatlar ve yakinlarini kaybeden aileler, bu davanin varligini 5 Kasim 2008 günü gazetelerde yayimlanan bir haberlerden ögrenmisti. Önceki günkü karar durusmasinda Sivas ile ilgili bir baska davanin daha oldugu ortaya çikti. 

Ana dosyadan ayrildi
Davanin zamanasiminda düsürüldügünün açiklandigi Ankara 11. Agir Ceza Mahkemesi’nin karar tutanagindan ayni mahkemede 3 sanik hakkinda devam eden bir davanin daha bulundugu ögrenildi. Mahkeme kararinda, habersiz süren söz konusu davayla ilgili olarak su ifadeler yer aldi: “Hakkinda yakalanamadigi için tefrik karari verilen ve yoklugunda tutuklama ve kirmizi bülten çikartilan Murat Songur ile haklarinda yakalama emri bulunan Murat Karatas ve Eren Ceylan hakkindaki mahkememizin 2008/123 esas sayili dava dosyasi halen derdest olup durusmasinin 29 Haziran 2012’ye ertelendigi.” Ankara 1 Nolu DGM, 26 Aralik 1994’te verdigi ilk kararinda Songur’u 2911 sayili Yasa’ya muhalefet suçundan 3 yil, Karatas ve Ceylan’i ise “Madimak Oteli’ni yakarak 35 kisinin ölümüne neden olmak” ve “45 kisiyi yangin çikartmak suretiyle öldürmeye tam kalkismak” suçundan 15’er yil hapse mahkum etti. Mahkeme bu kararinin ardindan bulunamadiklari gerekçesiyle Songur, Karatas ve Ceylan hakkindaki dosyayi ana dava dosyasindan ayirdi. Kirmizi bültenle aranan Songur’un da aralarinda bulunudugu 3 sanik hakkindaki yargilama bugüne kadar bitirilemedi.
Türkiye, Almanya’da yasadigini belirledigi Murat Sonkur’u 2003 yilindan Almanya’dan iade edilmesini istedi. Ancak, Almanya 4 Haziran 2006 tarihinde Alman cezalari çerçevesinde sanigin cezalandirmasina gerektirecek bir suçun islendigini tespit edilmedigi gerekçesiyle iade talebini ret etti. Türkiye ayni seklide Almanya yasadigi belirlenen Eren Ceylan’i da 2006 yilinda Almanya’dan istedi. Almanya 17 Eylül 2007 tarihinde verdigi yanitta Ceylan’in Almanya’da yasamadigi gerekçesiyle bu talebi reddetti. 

Zamanasimina girer mi?
Sivas’ta 37 kisinin ölümüne neden olduklari iddiasiyla 19 yildir yargilanan 7 sanik ceza almadan zamanasimindan dolayi kurtulurken, 3 sanigin yargilandigi davanin zamanasimina girip girmeyecegi 29 Haziran 2012’de yapilacak durusmada belli olacak. Radikal’e konusan Avukat Sanal Sarihan, 3 kisi hakkinda devam eden davadan zaman asimindan düsürülmesine iliskin karar durusmasinin tutanagindan fark ettiklerini belirterek “Bu davada bizden habersiz yürüyor. Ama zaman asiminda düsürülen dava içinde bizim haberimiz gazetelerin haberleri sayesinde oldu. Bu davayi da yakindan takip edecegiz. Pesini birakmayacagiz” diye konustu.

Sivas karari ne anlama geliyor? 

MESUT HASAN BENLI / ANALIZ

Ankara 11. Agir Ceza Mahkemesi, zamanasimindan düsürdügü Sivas davasinda TCK’nin 77. maddesindeki ‘insanliga karis suç’ kavramini kullandi. Bunu kullanmasinin nedeni AHIM’in ‘yasam hakki’ ve ‘iskence yasagina’ dair kararlariydi. Bu atif sadece sanik Cafer Erçakmak içindi. AHIM’in, iskence yasagi ve yasam hakkini ihlal eden kamu görevlisinin zamanasimindan yararlanamayacagi seklindeki içtihadi var. Erçakmak da olayin oldugu dönem Belediye Meclis Üyesi’ydi. Erçakmak’in davasi da zamanasimindan degil öldügü için düsürüldü. Öte yandan bir suçun ‘insanliga karsi suç’ olabilmesi için bazi özellikler tasimasi gerekiyor. Bunun en belirgin olani da suçun “yaygin ve sistematik olmasi” sarti. Bu yönüyle Erçakmak’in suçunun ‘insanliga karsi suç’ olup olamayacagi konusu da tartismali. Ankara Üniversitesi Ögretim Üyesi Kerem Altiparmak mahkemenin karari yanlis uyguladigi görüsünü savunarak sunlari kaydetti: “Kararin dayandirildigi içtihatlar AHIM’in iskence yasagina iliskin kararlar. AHIM iskence davalarinda kamu görevlilerinin zaman asiminda yararlanamayacagini belirtiyor. AHIM iskence suçunu isleyen siviller için zamanasimi isler demiyor. Eger ‘insanliga karsi suç’ olarak saptadiysan, o zaman zaman asiminin uygulanip uygulanmayacagini tartismasi gerekirdi. Kamu görevlisi olup olmamasi önemli degil.”

2 yil sonra zamanasimi sorunu olmaz
AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Hüseyin Çelik, Sivas davasinin zamanasimina ugramasi ile ilgili 3’ncü yargi paketinin yolda oldugunu belirterek, “2 yil sonra Türkiye’de zaman asimi gibi bir problem kalmayacak” dedi. AK Parti hakkinda, AK Parti’li bazi milletvekillerinin geçmiste davanin saniklarinin avukatligini yaptigi için, haksiz propaganda yapildigini ve karalamaya çalisildigini söyleyen Çelik, “Savunma hukukun temel unsurudur” dedi.
Çelik düzenledigi basin toplantisinda, Sivasi davasindan 131 kisi yargilandigini, 40 kisi beraat ettigini, 79 kisi mahkum oldugunu, 15 kisi ile de ilgili olarak kirmizi bültenle yakalama prosedürü, Içisleri ve Adalet Bakanliklari tarafindan yerine getirildigini söyledi. “Adil yargilanma herkes için lazimdir. Savunma hakki da herkes için kutsaldir” diyen Çelik, 3’ncü yargi paketinin yolda oldugunu da söyledi.

Yargitay Baskani: Süreç devam ediyor
Yargitay Baskani Nazim Kaynak, Sivas olaylari ile ilgili davada yargi sürecinin devam ettigini söyledi. Süleyman Demirel Üniversitesi’nde ’Hukuk Devleti ve Yargi Bagimsizligi’ konulu konferansa katilmak için 7 Yargitay üyesiyle birlikte dün Isparta’ya gelen Kaynak, gazetecilerin sorusu üzerine, “Gündemle ilgili konusmayacagiz. Genel olarak bizim bir prensibimiz var. Görülmekte olan davalarla ilgili yorum yapmiyoruz, fikir beyan etmiyoruz” dedi. Bir gazetecinin “Ama zamanasimina ugradi” sözleri üzerine Kaynak, “O zamanasimi da daha devam ediyor” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —