Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Karnimiz burnumuzda canimiz da burnumuzda

Karnimiz burnumuzda canimiz da burnumuzda

Tasavvufçu Ömer Tugrul Inançer`in TRT`de yayinlanan bir programda, hamilelerin sokakta gezmesini ?terbiyesizlik? olarak nitelemesiyle yine kadinlar hedef alindi. TRT 1`in iftar programinda konusan Inançer, "Hamileligi davul çalarak ilan etmek bizim terbiy


Tasavvufçu Ömer Tugrul Inançer`in TRT`de yayinlanan bir programda, hamilelerin sokakta gezmesini “terbiyesizlik” olarak nitelemesiyle yine kadinlar hedef alindi. TRT 1`in iftar programinda konusan Inançer, "Hamileligi davul çalarak ilan etmek bizim terbiyemize aykiridir. Böyle karinla sokakta gezilmez. Her seyden önce estetik degildir. 7-8 aydan sonra anne adayi biraz hava almak için beyinin otomobiline biner, biraz dolasir. Sonra aksam üstü çikarlar... Simdi ise masallah, kanatlisi kanatsizi televizyonlarda uçusuyor. Ayiptir ayip. Bunun adi realizm degildir. Bunun adi terbiyesizliktir" demisti. Bu sözlere tepki gösteren kadinlar çesitli protesto gösterileri yaparken, Inançer önceki gün bir yaptigi “düzeltme” açiklamasinda ise, “Hamilelerin sokakta gezmesinin genç kizlari korkuttugunu” öne sürdü. Iktidarin ve temsil ettigi zihniyetin kadin bedeninde söz ve karar sahibi olma gayretinin yeni bir asamasi olan bu bakis açisi aslinda yeni degil. Çünkü AKP iktidari süresince kadinlari hedef alan cinsiyetçi söylemin bilançosu hayli kabarik. Kadin ve erkegin esit olamayacagi bizzat Basbakan Recep Tayyip Erdogan tarafindan defalarca dillendirildi. AKP`li hükümet yetkilileri ve milletvekilleri pek çok kez kadinlara yönelik ayrimci ve kadinlari ikincillestirici ifadelerde bukundu. Gelinen noktada kadinlarin payina düsen, daha çok taciz, tecavüz ve cinayet oldu. Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformu`nun verilerine göre sadece son 5 yilda, 700 kadin öldürüldü. Platform sözcüsü Fikriye Yilmaz, AKP`nin cinsiyetçi söyleminin kadin cinayetlerini tetkikledigini söylüyor. Yilmaz, “AKP`nin kadin karsiti politikalarinin siddeti dogurdugunu düsünüyoruz. Hamileyken kadinlara sokaga çikmayi ayip gören bir zihniyet kadin cinayetlerinin önünü açiyor. Bu zihniyet hükümet yetkilileri tarafindan da paylasiliyor. Bizzat hükümet nezdinde böyle bir söylemin dillendirilmesi kadin katillerini cesaretlendiriyor. Bu kadin cinayetlerinde bizzat Basbakan olmak üzere hükümet yetkilileri de sorumludur” diyor

Iste AKP iktidarinda kadinlari hedef alan cinsiyetçi söylemin bilançosundan bir bölüm:

Basbakan Recep Tayyip Erdogan`in söyledikleri:

>> Mart 2008`de Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Usak`ta 8 Mart vesilesiyle düzenlenen toplantida kadinlara 2030`da yaslanmis olacak nüfusu genç tutma görevi vererek, “En az üç çocuk dogurun” dedi. Erdogan, “Sizinle bir Basbakan olarak degil, dertli kardesiniz olarak konusuyorum. Genç nüfusumuzu aynen korumaliyiz Bunlar Türk milletinin kökünü kazimak istiyor. Genç nüfusumuzun azalmamasi için en az üç çocuk yapin” dedi.

>>Temmuz 2009`da Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Münevver Karabulut cinayeti için “Aileye sahip çikacagiz. Kendi basina birakilan ya davulcuya ya zurnaciya” açiklamasi yapti.

>>Temmuz 2010`da Basbakan Recep Tayyip Erdogan, “demokratik açilim” bulusmalari kapsaminda kadin örgütleriyle yaptigi toplantida “Kadin ve erkek esitligine inanmiyorum. kadin ve erkek farklidir, birbirinin mütemmimidir (tamamlayicisi) ” dedi.

>> Ekim 2010`da Basbakan Recep Tayyip Erdogan, AKP 16. Istisare ve Degerlendirme Toplantisi`nin açilis konusmasinda, “Bazi bayanlar ekranlarda kadin erkek esitligi diyorlar. Bu esitlik haklar konusunda eyvallah. Ama digeri yaradilisa ters. Siz önce kadinlar arasindaki esitligi halledin. Siz daha bunu çözemediniz” dedi.

>> Temmuz 2010`da, Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Hatay mitinginde, “Kadin-erkek firsat esitligi diyoruz. Haklar konusunda esitlik diyoruz. Yoksa fiziki esitlikten bahsetmiyoruz. Kadin-erkek fiziki olarak hiçbir zaman esit olamaz. Bu mümkün degil. Erkek erkektir, kadin kadin. Ama bunlar birbirinin tamamlayicisidir. Her ikisi bir arada oldugu zaman birbirini tamamlar, aile meydana gelir” dedi.

>> Haziran 2011`de Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Hopa`daki olaylari protesto ederken polisin saldirisi nedeniyle kalçasi kirilan bir kadin için “Kadin midir, kiz midir bilmem” ifadelerini kullandi.

>>Mayis 2012`de Basbakan Recep Tayyip Erdogan kürtaji cinayetle es tutan açiklamalar yapti. Erdogan, “Sezaryenle dogumlara karsi olan bir basbakanim. Kürtaji bir cinayet olarak görüyorum. Ha anne karninda bir çocugu öldürürsünüz, ha dogduktan sonra öldürürsünüz” dedi. Erdogan`in `Her kürtaj bir Uludere`dir” seklindeki sözleri büyük tepki topladi.


AKP`li bakanlarin ve milletvekillerinin söyledikleri:

>>Mayis 2012`de Saglik Bakani Recep Akdag, kürtaj yasasi tartismalari sirasinda tecavüzü kastederek “Bazen `Annenin basina kötü bir sey gelmisse ne olacak?` deniyor. Gerekirse öyle bir bebege devlet bakar. Böyle bir yasa çikarilip da kürtajla ilgili daha ciddi kisitlamalar getireceksek mutlaka onun yan tedbirlerini almak durumundayiz” dedi.

>> Aralik 2012`de Basbakan Yardimcisi Bülent Arinç, TBMM Genel Kurulu`ndaki bütçe görüsmelerinde, CHP`li Aylin Nazliaka`nin kürtaj tartismalari sirasinda kullandigi `vajina` kelimesini kastederek, “Öyle bir söz sarfettiniz ki benim yüzüm kipkirmizi oldu. Bir evli, bir bayan, çocugu olan milletvekili kendisi ile ilgili bir organini nasil böyle açikca konusabilir” dedi.

>>Temmuz 2013`te Saglik Bakani Mehmet Müezzinoglu, normal dogumu savunarak, “Anne ne kadar cesursa çocugu da o kadar cesur olur. Korkak bir nesil istemiyoruz” dedi.

 

>> Temmuz 2013`te AKP Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, kadin gazetecileri, "Ben sizin bacak aranizi çekip gazeteye bastirsam, bunlarin gerçegi bu diye ahlaksiz olurum degil mi?" diye taciz etti.

Ve digerleri:

>> Mart 2011`de, AKP Ünye Tanitim ve Medya Baskani Süleyman Demirci facebook`taki sayfasinda basi açik kadinlar için "Örtüsüz kadin perdesiz eve benzer. Perdesiz ev ya satiliktir ya da kiraliktir" yazdi.

 

>> Ocak 2012`de AKP`li Küçükçekmece Belediye`sinin düzenledigi etkinlikte konusan yazar Sema Marasli, Kadinlar erkeklerin üstünlügünü kabul etsin. Kuran-i Kerim’de de evin reisi erkek oldugu bildirilir. Kadindan otorite olmaz. Allah kadinlari sefkatli ve teslimiyetçi yaratmistir” dedi.

>> Haziran 2012`de Ankara Büyüksehir Belediyesi Baskani I. Melih Gökçek`in kürtaja iliskin açiklamalari da büyük tepki yaratti. Kürtajin bir cinayet oldugunu ve kimsenin `beden benim istedigimi yaparim diyemeyecegini` iddia eden Gökçek, “ Saglik Bakanligi yilda 100 bin kürtaj yapildigini söyledi. Bu ne demek? Yilda 100 bin cinayet isleniyor. Anasi olacak kisinin hatasindan dolayi çocuk niye suçu çekiyor. Anasi kendisini öldürsün” dedi.

OLGU KUNDAKÇI/Birgün



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false