KAT KARSILIGI INSAAT SÖZLESMESINDE KIRACININ DURUMU

KAT KARSILIGI INSAAT SÖZLESMESINDE KIRACININ DURUMU

Müteahhit K,bina sahibi A ile kat karsiligi insaat sözlesmesi yapiyor?.Yapiyor yapmasina ama kiracilar unutuluyor. Iste dananin kuyrugu burada kopuyor. Bu unuttuklari konu baslarina dert açiyor.

 

Basa gelmeyince…
Müteahhit K,bina sahibi A ile kat karsiligi insaat sözlesmesi yapiyor….Yapiyor yapmasina ama kiracilar unutuluyor. Iste dananin kuyrugu burada kopuyor. Bu unuttuklari konu baslarina dert açiyor.
Neden mi?
Evin sagliksiz,oturulamayacak derecede yipranmis olmasindan sikayetle evi tahliye etmeye hazirlanan  ama düsük kira bedeli ile oturmaya devam eden,7 yil ayni binada kiraci olan 2 aile binanin kat karsiligi verildigini duyunca müteahhit K’nin karsisina dikiliyorlar. Müteahhit K ise onlari bina sahibine yöneltiyor. Kiracilar yillik kira bedellerini,tasinma giderlerini,emlak komisyon ücretlerini pesin istiyor ve kesinlikle geri adim atmiyorlar. Bina sahibi A ise daha önce çikmak isteyen kiracilari sözlesme yapmadan önce elini çabuk tutup çikmalarina yardimci olmadigi için hayiflaniyor. Zaten parasi olmayan emekli bina sahibi A,altinlarini satmak istiyor ama yetmiyor. Bir süre sonra bu talepleri karsilayamayacagini anlayinca vazgeçiyor. Tahliye davasi açmayi düsünüyor. Bunu basindan düsünmedigi için  hem zaman kaybediyor hem kira gelirlerinden mahrum kaliyor.
1-Kisaca bina sahibi kiracilarin tahliyesi ile yükümlüdür.
2-Kiraciyi ancak mahkeme yolu ile çikarabilirsiniz…
Kat karsiligi insaat sözlesmesinde taraf olmayan üçüncü kisi kiracilardir. Ancak 6570 sayili kanuna göre yeniden insaat yapacak olan bina sahibi,kiracisina hakli olarak tahliye davasi açabilir. Zaten sorun da buradan itibaren basliyor. Tahliye davasi 1 yil ve daha uzun sürebiliyor. Tahliye davasi bitene kadar da  kiraci kiralayan hukuku devam eder. Kat karsiligi insaat baslangiç süresi de kiracilar binayi tahliye ettikten sonra baslamaktadir.
Kiralayan ile kiraci arasinda bir sözlesme varsa bu her iki tarafi da yükümlülük altina sokmaktadir.
Kiracinin hakki nedir? 6570 sayili kanun 7 madde ç bendi; ç) Gayrimenkulü yeniden insa veya imar maksadiyle esasli bir surette tamir, tevsi veya tadil için ve ameliye esnasinda içinde ikamet veya istigal mümkün olmadigi fennen anlasildigi takdirde kira akdinin hitaminda,
15. madde;Kiralayan 7 nci maddenin ç fikrasina göre tahliye edilen gayrimenkuller eski hali ile, mücbir sebepler olmadikça üç sene müddetle baskasina kiraya verilemez.
Bina yeniden yapildiktan sonra,yukarida görüldügü gibi kiralanacak olan konut 3 yil müddetle bir baskasina kiraya verilemez.  Öncelik eski kiraciya aittir. 6570 sayili yasaya göre kiraci degisen kosullar nedeniyle yeni belirlenen kira karsiliginda kiralama hakki vardir. Ama piyasada bunun pek uygulanmadigini  görüyoruz. Kiraci isterse hakkini arayabilir. Bu 15. Maddeye uymayanlari ise 16 madde uyarinca hapis beklemektedir. 16.madde;Hava parasi olarak veyahut her ne nam ve suretle olursa olsun bu kanuna göre taayyün eden kira bedelinden fazla para alanlar, bunlar namina hareket edenler veya bunlara tavassut edenlere 15 inci madde hükmüne aykiri hareket edenler hakkinda alti aydan bir seneye kadar hapis ve üç yillik kira bedeli tutarinca adli para cezasi hükmolunur. Mükerrirler hakkinda bu cezalar bir misli artirilir.
08.05.2012