Katliam gerekçe gösterilerek demokratik haklara gasp basladi

Katliam gerekçe gösterilerek demokratik haklara gasp basladi

Her ?terör eylemi`nde Avrupa`daki sermaye partileri, hükümetler ve sermaye basini hemen daha fazla güvenlik önlemi alinmasini gündeme getiriyor.

 Yücel ÖZDEMIR

Köln

Her ‘terör eylemi’nde Avrupa’daki sermaye partileri, hükümetler ve sermaye basini hemen daha fazla güvenlik önlemi alinmasini gündeme getiriyor. 11 Eylül 2001’de ABD’de Ikiz Kulelere yönelik saldirinin ardindan baslayan süreç temel hak ve özgürlüklerde önemli kisitlamalara yol açti. Milyonlarca insanin banka bilgileri, parmak izleri toplandi, telefon ve Internet üzerinden yapilan her türlü görüsme dinlendi, kaydedildi. Kazanilmis hak ve özgürlükler “terörle mücadele” adi altinda yok edildi.

Buna ragmen ne terör ne de terör saldirilari bitmis degil. Sadece Fransa degil, ABD istihbaratinin kayitlarinda dahi yer alan Kuasi kardeslerin, hem de polisin korumasi altinda bulunan Charlie Hebdo’ya yaptigi saldiri, tek basina “Kimlerin terörist oldugunu bilme”nin çok fazla yarar getirmedigini gösteriyor. Zira Yemen ve Suriye’ye gittikleri bilinen bu kisilerin yeniden ülkeye gelmesine göz yumuldugu anlasiliyor.

ORTAK KISITLAMA PAKETI

Demokratik haklarin kisitlanmasi durumunda terörle daha etkili mücadele edilebilecegini ileri sürenler bugüne kadar yapilanlara yenilerini ekleme niyetindeler. Almanya Içisleri Bakani Thomas de Maiziere, AB genelinde ortak bir kisitlama paketinin hazirlanmasini gündeme getirdi. Daha önce Avrupa Parlamentosu tarafindan “radikal oldugu” için reddedilen bir ülkeden baska bir ülkeye uçakla giden yolcularin listesinin önceden bildirilmesi yeniden gündeme getirildi. ABD tarafindan zaten uygulanan bu durum simdi AB tarafindan da oldugu gibi kopyalanmak isteniyor. Yani, her hangi bir ülkeden AB’ye gelmek isteyenlerin kisisel bilgileri önceden yolculugun yapilacagi ülkeye bildirilecek ve istihbarat örgütleri sakincali gördügü kisilerin vize almasina ragmen uçaga bindirilmemesine karar verebilecek.

Yine daha önce gündeme getirilen ve tartismalara neden olan kisisel bilgilerin uzun süre kaydedilmesi önerisi de yeniden CDU/CSU tarafindan dile getirildi.

SURIYE’DEN DÖNENLER NE OLACAK?

Istihbarat kaynaklarinin verilerine göre Almanya’dan Suriye’ye 550 kisi giderek savasa katilmis. Bunlarin 180’i daha sonra Almanya’ya gelmis. Bunlarin kimler oldugu konusunda yeterli bilgi yok. Polis ve istihbarat kaynaklarina göre Almanya’da “Her an siddete basvuracak” 230 kisi bulunuyor. Son NSA skandalinda da görüldügü gibi ABD istihbarat örgütleri de Almanya’da kimildayan her yapraktan haberdar.

ANAOKULUNDA TERÖRLE MÜCADELE!

“Terör histerisi”ni abartarak önlemleri uç noktaya vardiran ülkelerin basinda Ingiltere geliyor. Hükümetin hazirladigi yasa taslaginda, terörle mücadele anaokulun-dan basliyor. Taslakta üniversite, lise ve ilkokul yöneticilerinin yani sira anaokulu yöneticilerinin de “Terörü öven, terör propagandasi yapanlar hakkinda güvenlik birimlerine bilgi vermesi” istendi.

Spiegel Online adli Internet sitesinde yayinlanan habere göre, Içisleri Bakani Theresa May’in hazirladigi taslakta üniversiteler, liseler ve ana okullara da ‘terörle mücadele’ görevleri verildi. Egitim kurumlarinin “tehlikeli ögrenci ve çocuklari” tespit ederek güvenlik birimlerine, gençlik dairelerine ve sosyal çalisma sürdüren kurumlara bildirimde bulunmasi isteniyor. Taslak, kamuoyundan tepki aldi. Bunun üzerine Bakan May, yasanin istisnai durumlar için söz konusu oldugunu açiklamak zorunda kaldi.


ISPANYA’DAN ‘SOK’ FISLEME YASASI

"CIHATÇILARA karsi sok plan" basligi altinda hazirlanan tasari ile Ispanya’da komsular, ögretmenler ve hatta doktorlar bile çevresinde gördügü, egitim verdigi veya muayene ettigi “radikal dincileri” ihbar edebilecek. Bu kisiler ayni zamanda detektör görevi yapacak ve çevresindeki genç yastaki Müslümanlarin radikal egilime olup olmadigina karar verebilecek.


ITALYA TERÖR YASASINI SERTLESTIRDI

PARIS katliamini gerekçe gösteren Italya hükümeti, ‘Antiterör Yasasi’ni hizli sekilde sertlestirdi. Bundan sonra ülkeyi terk etmek isteyen “terör süphelilerinin” pasaportlarina el konulabilecek. Içisleri Bakani Angelino Alfano da, polise daha fazla yetki vereceklerini söyledi. Yetkiler arasinda “Teröristlerin propaganda amaciyla kullandigi Internet siteleri”nin kapatilmasi da var. Italya’da 53 “terör süphelisi” bulunuyor ve siki sekilde takip ediliyor. Basbakan Matteo Renzi yaptigi açiklamalarda, “Avrupa ortak istihbarata dogru ilerlemelidir. Avrupa teröre karsi birlik içinde durmalidir” dedi.