Kayip kaçak bedeli kaçmasin

Kayip kaçak bedeli kaçmasin

Elektrik faturalarindan ?sayaç okuma bedeli?, ?kayip kaçak bedeli? adlari altinda kesilen ve tüketicilere geri ödenmesi gerektigi halde ödenmeyen paralarin iadesi için Meclise yasa teklifi verildi.

Elektrik faturalarindan “sayaç okuma bedeli”, “kayip kaçak bedeli” adlari altinda kesilen ve tüketicilere geri ödenmesi gerektigi halde ödenmeyen paralarin iadesi için Meclise yasa teklifi verildi.
CHP Genel Baskan Yardimcilari Sezgin Tanrikulu ve Umut Oran ile CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamayligil tarafindan hazirlanan yasa teklifinde, elektrik abonelerinden 2011 yilinda haksiz sekilde kesilen toplam 2 milyar 829 milyon TL’nin iadesi istendi.
Elektrik Piyasasi Kanununda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun Teklifi, “Sayaç okuma bedeli” ve “kayip kaçak bedeli” adi altinda yapilan ve tahammül edilemez boyutlara ulasan son 1.5 yillik dönemde yatirilan paralarin iadesini içeriyor.

IADE EDILMELI

Iki maddelik yasa teklifinde, 4628 sayili Elektrik Piyasasi Kanunu’nda yer almadigi halde “Kaçak/Kayip Bedeli” ve “Sayaç Okuma Bedeli” adlari altinda elektrik faturalarina yansitilan ve abonelerden tahsil edilen bedellerin tüketicilerden alinmasini engellemek amaciyla söz konusu yasanin 13. maddesine hüküm eklenmesi istendi.
Yasa teklifi ile ayrica tüketicilerden kayip/kaçak bedeli ve sayaç okuma bedeli adi altinda 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren tahsil edilen ücretlerin herhangi bir basvuru aranmaksizin iade edilmesi de hüküm altina alindi. Bu ücretlerin tüketicilere iade edilmesine iliskin usul ve esaslarin, Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu tarafindan 30 gün içerisinde hazirlanacak bir yönetmelikle belirlenmesi ve ücret iadelerinin bu kanunun yayimindan sonra en geç 90 gün içerisinde gerçeklestirilmesi de yine yasa teklifinde düzenlendi.

ÖZEL SIRKETLERIN INSAFINA KALDIK

Yasa teklifinin gerekçesinde de elektrik üretimi, iletimi ve dagitiminin “Kamu yararina dönük, toplumun ortak gereksinmesini karsilayan kamu hizmetlerinden” oldugu hatirlatildi.
Ancak elektrik dagitim hizmetlerinin özellestirilmesi sürecinde yürürlüge konan yeni tarifelerle sirketlerin mutlak olarak kâr etmesinin garantiye alindigi, tüketicilerin haklarinin yok sayildigi ve kamu tekelinin özel tekele dönüstürüldügü kaydedilen gerekçede, “Elektrik dagitiminin özellestirilmesiyle vatandaslarimiz tamamen özel sirketlerin insafina birakilmistir” denildi.
(Ankara/EVRENSEL)


2 MILYAR 829 MILYON TL

Resmi rakamlara göre sadece 2011 yilinda alinan kayip/kaçak bedelinin toplam 2.7 milyar TL oldugu, sayaç okuma bedeli adi altinda ise abonelerden 2011 yilinda toplam 129 milyon TL toplandigi aktarilan gerekçede, “Bu ücretler haksizdir” denildi. Anayasanin, “Vergi, resim, harç gibi mali yükümlülükler ancak kanunla konulur, degistirilir veya kaldirilir” hükmünün hatirlatildigi gerekçede, “Oysa Elektrik Piyasasi Kanunu’nda bu ücretlerin alinabilecegine dair açik bir hüküm kesinlikle yer almamaktadir. Dolayisiyla bu ücretler elektrik abonesi olan yurttaslardan kanuni bir dayanagi olmadan, Anayasaya aykiri sekilde alinmaktadir” denildi.

BU SORUN ÇÖZÜLMELI

Tüketici Sorunlari Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemelerinin de bu konuda yapilan itirazlari hakli buldugu hatirlatilan gerekçede, “Bu ücretlerin haksiz, kanunsuz ve Anayasaya aykiri oldugu Mahkeme Kararlariyla sabit olduguna göre, 30 milyon civarindaki elektrik abonesinin tek tek mahkemelere basvurarak yarginin yükünü artirmasina gerek yoktur. Öncelikli görevi Anayasanin amir hükümlerini hayata geçirecek kanuni düzenlemeleri yapmak ve halkin sorunlarini çözmek olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin mahkemelerin tüketici lehine vermis oldugu bu kararlari genel bir kural haline getirmesi gerekir” denildi.