KAYSERI’nin Develi ilçesi Çataloluk köyü çevresinde çikan ve tarim sektöründe gübre olmasi yaninda birçok alanda kullanilan ’Leonardit’, yerli ve yabanci madencilerin ilgisini çekti.
Develi’nin Çataloluk köyüne gelen Güney Koreli heyet, Leonardit maden yataklari ve rezerv konusunda incelemede bulundu. Güney Kore heyet baskani Kwangcha Ilter, Prof. Dr. Martha Youn Jung So, Jeoloji Mühendisi Min Yang Su, Samsung Firmasi Güney Kore temsilcisi Choi Hyung Kyu, Prof. Dr. Chong Hung-Ho, So Koun Jung ile birlikte yaptiklari inceleme gezisinden sonra termik santral için finansman ve rezerv konularinda yapilacak arastirmalar sonrasinda yatirim karari alacaklarini söyledi.
Ayrica, Güney Kore ekibinin ilçede bulunan manganez ve diger maden sahalari ile ilgili de ortak girisim baslatacaklari ögrenildi.
LEONARDIT NEDIR?
Leonardit, yüksek oranda Humik Asitler ile karbon, makro ve mikro besin elementleri içeren,kömür düzeyine ulasmamis tamamen dogal organik maddedir.Olusumu milyonlarca yil öncesi bitki ve hayvan kalintilarinin sicaklik, nem, basinç, oksidasyon ve çok özel jeolojik sartlar gerektirdiginden tabiatta nadir olarak bulunur ve kalitesi bölgeden bölgeye degisiklik gösterir. Içerdigi yüksek oranda humik asitlerden dolayi önemli bir ekonomik degere sahiptir. Ilk defa ABD-Kuzey Dakota Eyaletinde Dr. Leonard tarafindan bulunmus olmasindan dolayi bu adi almistir.
Leonardit’in yaygin olarak kullanildigi baslica alanlar sunlardir:
"Tarimda, organik toprak kondisyonlasicisi olarak. Humik asit konsantresi (humat) üretiminde ana hammadde olarak. Derin sondajlarda, sondaj çamuru katki maddesi olarak. Topragin islah edilmesinde. Sanayi artiklarinin kirlettigi topragin ve bunlarin olusturdugu batakliklarin tümüyle temizlenmesinde. Buralardaki kötü kokularin giderilmesinde. Zengin organik kolloidal mineraller içermesi nedeniyle, hayvan yemi katki maddesi olarak. Hava ve su filtre sistemlerinde."
Bunlarin disinda, Leonardit’in denizlerdeki petrol kirlenmeleri ile sulardaki radyoaktif kirlenmelerin temizlenmesinde ve insanlar için hazirlanan vitamin haplari ile ilaçlarda kullanilmasina yönelik çalismalar sürdürülmektedir.