AKP, CHP, MHP ve BDP grup baskan vekillerinin imzasiyla hazirlanan ve milletvekillerinin özlük haklarini düzenleyen “Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeligi Kanunu Teklifi” TBMM Baskanligina verildi. Milletvekillerinin protokoldeki yerlerini belirleyen, trafik cezasi kesilmemesini saglayan yasal düzenleme AKP, CHP, MHP ve BDP’nin imzasi yer aliyor. Milletvekillerine ve ailelerine ayricalik saglayan kanun teklifine ise tepki geldi.
Teklifle ilgili 4 partinin grup baskan vekillerinin ve milletvekillerinin görüslerini almak istedigimizdeyse kimi vekil konusla ilgili bilgisi olmadigi gerekçesiyle kimi vekil ise müsait olmadigi gerekçesiyle görüs vermek istemedi.
EKSIKLIK VARMIS
Görüsünü alabildigimiz MHP Grup Baskan Vekili Mehmet Sandir, düzenlemenin Anayasaya dayanarak hazirlandigini, milletvekillerinin özlük haklarini belirleyen kanunun eksikligi nedeniyle hazirlandigini söyledi. Hazirlanan bütün maddelerin milletvekillerinin ortak talebi oldugunu söyleyen Sandir, maddelerin ömür boyu kapsayici olmasiyla ilgili soruya ise “Vekil olmak Meclis toplantilarina katilmakla bitmiyor. Bizim vekilligimiz görev süresi bittikten sonra da ömür boyu devam ediyor. Maddeleri tartismanin anlami yok. Genel Kurulda bu maddelerin üzerinde bir çalisma yürütülecek zaten” dedi.
TÜZEL: VEKILLIK MESLEGE DÖNÜSMESIN
Gazetemize açiklama yapan Istanbul Bagimsiz Milletvekili Levent Tüzel, milletvekilliginin ömür boyu sürecek bir meslek haline getirilmesinin dogru olmadigina dikkat çekerek söyle konustu :“Milletvekilli olmak sosyal hukuki ve bir takim haklardan diger yurttaslardan ayricalik olusturmamali, Meclis düzenlemelerinde milletvekillerinin maaslari isçi ücretlerinin çok çok üstünde. Toplumda ayri bir yer tutan emeklilik düzenlemesine basta olmak üzere yapilan hakli elestiriler var. Toplumsal esitsizligi degistirmek buna müdahale etmekle görevli olan milletvekillerinin tam tersine ayricaliklarini kalici hale getirmeleri dogru bir tutum degildir. Buna karsiyiz. Milletvekili seçilmis birinin seçildigi dönem için haklari olmali, bunun kalici bir hale getirilerek bir meslege dönüsmemesi gerekir.”
KESK BASKANI ÖZGEN: HANEDANLIK ZINHIYETI
KESK Genel Baskani Lami Özgen, daha önce de vekillerin ücretlerine yapilan zamma tepki gösterdiklerini hatirlatarak, halkin vekilleriyle halk arasinda bir ayrimin olmamasi gerektigini söyledi. Özgen sunlari ifade etti: “Yasama organi olan Meclis kendilerine ayricalikla öne çikarak yasallastirmasi adalet ve hakkaniyete sigmaz. Isçilerin, emekçilerin ve yoksullarin haklarina yönelik yasa sürecinde ketum davranan hatta hak gasplarina varan düzenlemeler yapan yasama organinin, kendi kisisel haklari ailelerine ve çocuklarina ayricalik saglayan bu tutumu haneden zihniyetidir. Bu tutum hukuka adalete yakismayan bir durumdur. Bir an önce milletvekilleri ve siyasi partiler bundan vazgeçmeli. Halkin vekilleri halkina istedikleri disinda kendilerine farkli haklar istemeleri dogru degil. AKP yine kendini öne çikarabilir. BDP ve blok milletvekilleri, CHP içinde demokrat milletvekilleri buna karsi duruslarini göstermeleri lazim. Yoksa halki yok sayan yaklasim öne çikar. Halkin vekilligi vasfini da yitireceklerdir.”
DISK BASKANI: HAYRETLE IZLIYORUZ
DISK Genel Baskani Kani Beko gazetemize yaptigi açiklamada söyle konustu : “TBMM’de, milletvekillerine yeni ayricaliklar getirecek yasa çikarilmasi girisimlerini hayretle ve esefle izliyoruz. Anayasanin 10. maddesine göre hiçbir kisiye, aileye, zümreye veya sinifa imtiyaz taninamaz. TBMM üyeleri, aldiklari maaslar, sosyal güvenlik haklari, sosyal haklari ile zaten fazlasiyla ayricalikli konuma sahipler.”
MECLISE SUNULAN KANUN TEKLIFINDE NELER VAR
* Milletvekillerinin önceden plakasini bildirdikleri araçlarina trafikte ceza kesilmeyecek. Vekil araçlarina, ambulans, itfaiye ve takipteki polis araçlari gibi geçis üstünlügü taninacak.
* Sadece görev sirasinda kirmizi pasaport kullanan milletvekilleri ve aileleri, teklifle ömür boyu bu haktan yararlanabilecek. Ayrica milletvekillerine kimlik karti yerine rozet verilecek.
* Milletvekillerinin protokoldeki yerleri düzenlenecek. Milletvekilleri, illerdeki törenlerde varsa kuvvet komutanlarindan yoksa validen sonra yer alacak. Ayrica törenlerde, emekli vekiller için de yer ayrilacak.
* Vefat eden milletvekilleri için Ankara disinda yapilacak cenaze törenleri de valiliklerce organize edilecek.
* Teklife göre, milletvekilleri kamuya ait sosyal tesislerden, o tesislerin en üst düzey yöneticisinin imkanlari dikkate alinarak yararlanacak.
* Teklifle ayrica milletvekillerinin maas disindaki ödenek ve yolluklarinin da Basbakanlik Müstesarina denkligi düzenlenecek.
* Milletvekilleri, eski milletvekilleri ve disaridan atanan bakanlara silah tasima ve bulundurma ruhsati verilecek. Belgeler için vergi ve harç da alinmayacak
* Milletvekillerinin “temsil niteligi bulunan programlari için yapmis olduklari giderler” TBMM bütçesinden karsilanacak.
* 3 aylik pesin maas uygulamasi sürecek. Ancak ölüm, cumhurbaskani seçilme ve genel seçimler halinde önceden verilen üç aylik ödenek ve yolluklar geri alinmayacak. (Ankara/EVRENSEL)
VEKILLERDEN FARKLI TEPKILER
Dört partinin ortak teklifi ile Meclise sunulan milletvekillerinin özlük haklari ile ilgili düzenleme milletvekilleri arasinda tartisma yaratti. Teklife iliskin vekillerden gelen tepkiler ise birbirinden fakli oldu. AKP; CHP; MHP’li vekiller Cihan Haber Ajansina konustu.
AKP’LI VEKIL MAASINI AZ BULDU
AKP Manisa Milletvekili Recai Berber, özel sektörde ve bürokraside, çalisanlarin temsil ile ilgili masraflarinin kurum tarafindan karsilandigina belirterek, “Dün 30 muhtarim vardi. Onlarin masraflarini ben kendi cebimden karsilamak durumundayim. Ne misafiri geldiyse cebimden karsilamam gerek. Telefonlarimin yüzde 90’i dogrudan dogruya milletvekilligi ile ilgili. Özel konusmam yüzde 10 bile degil” dedi. Berber, “Milletvekili herhalde bu sirada tatile gitmiyor. Köyleri, kasabalari dolasiyor. Bu sirada masraflari, benzini kendi cebinden. Milletvekilinin aldigi maas sadece bu masraflara yetmiyor. Uçak hariç yilda 50 bin kilometre aracimla yol yapiyorum. 100 bin kilometre yol yapanlar var. Bütün bunlari kendi imkanlari ile karsilayacak. Ayrica daha sonra, milletvekillerinin tek geliri maasi degil, baska geliri de mi var seklide bir algi da olusuyor” seklinde konustu.
AKP Eskisehir Milletvekili Ülker Can, “Çalismalar sürüyor. Hangi kesimde çalisan olursa olsun hepsinin düzenlenmis özlük haklari var. Milletvekillerine baktiginizda net bir sey yoktu. Onunla ilgili bir çalisma yapiliyor. Son sekli henüz verilmedi. Saniyorum iyi olacaktir” diye konustu. Farkli alanlarda çalisan pek çok kiside söz konusu haklarin var oldugunu söyleyen Can, “Onlar çok göz önünde olmadigi için tepki almiyor. Ama biz vatandaslarimizi temsilen buradayiz. Birtakim haklar verildigi takdirde çok daha rahat çalisma yapabilecegiz. Çok da tepki vereceklerini sanmiyorum” dedi.
CHP KARSI OLAN DA VAR OLMAYAN DA VAR
CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüs, teklifin içerigi ile ilgili ayrintilari bilmedigini belirterek, “Okudugum kadariyla yeni bir sey yok. Yeni olan sadece emekli olduktan sonra da diplomatik pasaportun devam etmesi. Onun disinda degisik kanunlarda zaten var olan düzenlemeler tek kanunda toplaniyor. Tepkileri dogru bulmuyorum”dedi. CHP Istanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Tüm imtiyazlara karsiyim. Vatandas nasil yasiyorsa ben de vatandas gibi yasamak isterim. AK Parti herhalde burada bir rüsvet dagitiyor” elestirisinde bulundu. MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem, “TBMM, Türk milletinin vekillerinden olusmakta. Türk milletine ragmen, onlari rahatsiz edecek, onlarin vicdanini üzecek hiçbir sey çikmaz.” dedi.
Gökhan Uysal
(EvrenselHABER MERKEZI)