Kent Konseyi Nedir? Ne is yapar?
Esenler Belediyesi Kent Konseyi’nin isleyisi birçok kisi tarafindan merak konusu oldugu kadar, bende merak etmisimdir. Kent Konseyi nedir? Ne is yapar? Biraz arastirinca atil bir vaziyette oldugunu gördük. Bugüne dek tavsiye niteliginde bir kararina ya da raporuna rastlamayinca oldukça sasirdim…
Kent Konseyi’nin Baskani var, yürütme kurulu var, komisyonlari var, meclisleri var. Sene de en az iki defa toplanan kent konseyi toplantilarindan, komisyonlardan, Gençlik, çocuk, Kadin ve Engelli Meclislerinden Esenler kamuoyu ne kadar haberdardir. Dolayisiyla herkes tarafindan Esenler Belediyesi Kent Konseyi nedir? Ne is yapar? Sorularinin cevabi merak konusu… Bu yazimizi da böylelikle kent konseyi özelinde kaleme almis oldum.
Kent Konseyi: Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslarinin ve sivil toplumun ortaklik anlayisiyla, yerel hemserilik hukuku çerçevesinde bulustugu; kentin kalkinma önceliklerinin, sorunlarinin, vizyonlarinin sürdürülebilir kalkinma ilkeleri temelinde belirlendigi, tartisildigi, çözümlerin gelistirildigi ortak aklin ve uzlasmanin esas oldugu demokratik yapilar ile yönetisim mekanizmalarini kisacasi, Kentteki paydaslari bir araya getirerek, tüm kenti kucaklayan "ortak akil" güç ve zenginligi ile ortak aklin süzgecinden geçen kararlari, uygulamaya geçirilmesi istegi ile tavsiye nitelikli olarak Belediye veya ilgili kurumlara sunmayi ifade eder.
Yönetisim: Yöneten ve yönetilenler arasinda Saydamlik, hesap verebilirlilik, katilim, çalisma uyumu, yerindelik ve etkinlik gibi kriterlere dayanan, çok aktörlü ve toplumsal ortakliklara dayali yönetim anlayisini ifade eder.
Kent Konseyi, yasada yer aldigi için göstermelik de olsa kurulmasi gereken, Belediye’ye bagli (veya yük olan) yeni bir organ olarak görülme egilimi, yayginligini korumaktadir. Kent konseyi kavrami ilk defa, 03.07.2005 tarihinde TBMM`de kabul edilen ve 13.07.2005 tarih ve 25874 sayili Resmi Gazete`de yayimlanarak yürürlüge giren 5393 sayili Belediye Kanunu ile mevzuatimiza girmis olan bir kavramdir. Kent konseyi ile ilgili olarak Içisleri Bakanligi tarafindan 2006 yilinda bir de yönetmelik çikartilmistir. 8 Ekim 2006 tarih ve 26313 sayili Resmi Gazete`de yayimlanan Kent Konseyi Yönetmeligi 6 Haziran 2009 Tarih ve 27250 Sayili Resmi Gazete`de yayimlanan degisikliklerle revizyondan geçirilerek daha sivil bir yapiya kavusturulmustur."
Kent Konseyleri resmi kurumlardan tamamen bagimsizdir ancak, bir Ilçe’de yapilmasi gerekenleri karara baglayip, ilgililere rapor halinde sunar, sehrin gelismesi, büyümesi, modernlesmesi, sorunlari ile ilgili her türlü konuyu ele alip, degerlendirerek sonuca baglar. Kent Konseylerinin tek eksikligi herhangi bir yaptirimlarinin olmamasi! Bu konuda gerçekten de büyük sikintilar var.
Kent Konseyi’nin, etkin ve olabildigince esnek bir sekilde faaliyette bulunmasini saglayacak uygun mali kaynaklara ve ayni katkilara ulasabilmesi gerekmektedir. Kent Konseyi’ne Belediye tarafindan saglanacak destek ile ilgili olarak, 8 Ekim 2006 tarihli Yönetmelikte açik bir hüküm bulunmazken, 6 Haziran 2009 tarihli Yönetmelik, “Kent Konseyinin Mali Yapisi: Madde 16/a-(1) Belediyeler kent konseylerine, bütçelerinde ödenek ayirmak suretiyle ayni ve nakdi yardim yapar ve destek saglar” Seklinde güçlü bir dayanak getirmekte ve Belediye’nin Konsey’e kaynak saglamasinin önünü açmis bulunmaktadir.
Genelde, demokratik yönetisim ilkelerinin, üst düzey yöneticiler tarafindan yeterince içsellestirilmemis olmasi ve buna bagli olarak da politikalara ve programlara yansimasinin sinirli kalisi nedeniyle, ilgili konuya sahip çikilma, tesvik edilme ve desteklenmesi yetersiz kalmaktadir.
Esenlerin yasanabilir bir sehir olmasi ve sorunlarin minimize edilebilmesi için herkes üzerine düsen görevi yapmali ve Kent Konseyi bazi Ilçelerde oldugu gibi güçlenmeli ve kurumsal bir kimlige kavusturulmalidir. Bu isleyis mutlaka Esenler halki adina yapilmalidir...
Kent Konseylerinin daha etkin hale gelmesi için öncelikle bu kavramin herkes tarafindan kabul edilmesi gerekmektedir. En önemlisi yasalarla yetkilendirilmelidir. Tüm bunlara ragmen Esenler disindaki bazi Ilçe’lerde Kent Konseyleri yasal yetkileri olmamakla birlikte bir hayli etkin durumdadirlar. Ilçe yöneticilerine yaptirim uygulayacak kadar güçlü hale gelmislerdir. Esenlerde bunu söylemek maalesef mümkün degildir. Birçok soruna ragmen konsey rapor dahi hazirlayamamis geçmis yillar zayii olmustur.
Esenler Belediyesi Kent Konseyi semasina bakacak olursak;
Kent Konseyi Yürütme Kurulu, Çevre ve Trafik Komisyonu, Dogal Afetler Komisyonu, Esnaf Komisyonu, Kültür ve Sanat Komisyonu, Yaslilar ve Engelliler Komisyonu, Kadinlar Meclisi, Çocuklar Meclisi, Gençlik Meclisi,
Görülecegi üzere Esenler belediyesi Kent Konseyi, yürütme kurulu, 5 komisyon ve 3 meclisten olusmaktadir. Öncelikle Eylem plani olusturularak yol haritasi çizilmelidir. Esenler yerelinde paydaslarin yasadigi sehrin daha müreffeh ve yasabilir bir sehir olmasi için çalismalari planlamalidir.
Mevcut durumun tanimlanmasi, Ilçenin gelecegine yönelik ortak bir vizyon gelistirilmesi, Hedeflerin belirlenmesi, Uzun dönemli bir yerel eylem planinin olusturulmasi, tüm paydaslarca benimsenmesi ve Yerelde öncelikli projelerin belirlenmesi sonucunda uygulama yöntemi kullanilarak hedefe ulasmak için irade ortaya konmalidir.
Her seye ragmen Önümüzde ki günlerde Esenler Belediyesi Kent Konseyi’nin faaliyetlerini sikça duyacagimizi ümit ediyorum. Bundan sonra Kent Konseyi kendi içinde özelestiri yapip, kurumun daha etkin hale gelmesi için çaba sarf etmelidir. Etkin ve sürdürülebilir çalismalarla olabildigince Egitim, Saglik, Ulasim, Kentsel Dönüsüm, Sportif faaliyetler, mimari engeller, toplumsal adaptasyonun iyilestirilmesi konularinda proje çalismalariyla, sosyal ve kültürel alanlardaki yetersizliklerin ve sorunlarin önündeki engelleri kaldirmaya yönelik çalismalara hiz vermesi Esenler Kamuoyunun beklentilerine katki saglamasi adina önemlidir.
Saygi, Sevgi ve Hürmetlerimle.
Ahmet KURT