Kent Konseyinde Engellilerin Rolü Ve Önemi
Engellilerin toplumla bütünlesmesinin önündeki engellerden biri de yapilacak hizmetlerin sistematik bir yapi içerisinde uygulanmamasidir.Yillardir engelli politikalarinda sürdürülebilir ve kalici hizmetlerin yerine, günü kurtarma politikalarinin izlenmesi engellilerin istenilen düzeyde hizmet almasini güçlestirmistir.
Özellikle 1990’li yillar ve sonrasinda BM milletlerin almis oldugu kararlar neticesinde engelliler öncelikli konularin basinda yer almistir. Birlesmis Milletler Insan Haklari Sözlesmesinde Engelliler ayrimci uygulamalardan korunacak haklara sahip olmustur.Unutulmamalidir ki Ülkemiz bu kararlara ve sözlesmeye ilk imza atan ülkelerin basinda gelmektedir.
Günümüzde engellilerin devam eden onlarca sorunlari bulunmaktadir. En öncelikli sorunlarin basinda Egitim, Saglik, Istihdam ve mimari engeller gibi alanlardaki eksikliklerdir. Bu alanlar engellilerin toplumla bütünlesmesini saglayacak öncelikli alanlardir.
Ülkemizde engelliler alaninda ki çalismalar istenilen düzeyde olmasa da özellikle son yillarda hizmetlerin ilerleme katettigini söyleyebiliriz. Engelliler için yapilacak çalismalarin verimliligi sivil toplum ve yöneticilerin ortaya koyacagi iradeyle orantilidir.
Buradan hareketle Kent Konseyleri; Sivil Toplum Kuruluslari ve kenti yönetenlerin bulustugu yasal dayanaklarla olusturulan ortak yönetisim yapisidir. Yasanilan sehrin sorunlarinin tespit edilerek tartisildigi istisare edildigi bu alanlarda engelli sorunlarini ve çözümüne yönelik çalismalarin ilgili paydaslarca gündeme getirilmesi gerekmektedir.
Yerelde yapilan engelli çalismalarinda, Kent Konseylerinin rolü önemlidir.Konseye bagli Meclislerde veya komisyonlarda Engelliler konusu son yillarda oldukça önemli bir yere sahiptir.Son 3-4 yil öncesine kadar engelli çalismalarinin esamesi okunmazken, bugün gelinen noktada çalismalarin istenilen düzeyde olmamasina ragmen ivme kazanmis olmasini önemsiyorum.
Kent Konseyi, Engelliler Meclisi, Engelli Dernekleri, Rehabilitasyon merkezleri, Isom ve Engelliler alaninda çalismalar yapan siyasi partilerin komisyonlari engelli çalismalarinda ortak akli ön planda tutarak çalismalari bir merkezde toplamalidir.
Engellilerin sosyal hayata olan adapdasyon sorunu, egitim, saglik, mimari engeller, sportif ve kültürel aktivitelerin yetersizliginin yani sira toplumda konuyla ilgili bilinç eksikligi engelli sorunlarinin çözüme kavusmayisi bir yerde irade meselesidir.
Engelli çalismalari yapan kurum ve kuruluslarin Kent Konseyi çatisi altinda bir araya gelerek engellilerin sosyal hayata adapdasyonundaki engellerden tutunda gündelik yasama kadar tüm alanlarda yapilacak çalismalari gerek projelerle gerekse raporlama ve tekliflerle gündeme getirilmelidir.
Yillardir engelli sorunlarinin önündeki engeller hep ötelene durdu. Artik engelli sorunlarinin irdelenmesi, çözümlenmesi ve engellerin kaldirilmasi önem arzetmektedir.Yapilacak çalismalarda dar siyasi tartismalari ve çikarlari bir tarafa birakarak ana temaya odaklanmali...
Engelli sorunlarinin çözümü için Kent Konseyin’de aktif çalisma alanlari olusturulmalidir.Olusturulan çalisma alanlarinda hazirlanacak teklifler ve raporlar Esenler Belediye Meclisine sunularak karar alma sürecine katki saglanmalidir.
Esenler Belediyesi Kent Konseyinin özellikle kendi içinde özelestiri yaparak mevcut yapinin daha etkin hale gelmesi için çaba sarf edilmelidir.Olusturulan komisyonlarin ve komisyonda yer alan bireylerin mutlaka üzerine düsen görevleri hakkiyla ifa etmelidir.
Unutulmamalidir ki Engelliler için yaptiklarinizi aslinda kendiniz için yaptiginizi unutmayiniz. Çünkü Engelliler için yapilacak bir çok uygulamadan hamile, yasli ve çocuklu (pusetli ve arabali) ebeveynlerde yararlanmaktadir.Son yillarda yerelde aktif kullanilamayan Kent Konseyinin kurulus ruhuna uygun hareket etmesini temenni eder, daha etkin çalismalarda bulunmasi beklentisiyle Esenler Belediyesi Kent Konseyinin Esenler için hayirli olmasini dilerim.
Saygi, Sevgi ve Hürmetlerimle.
Ahmet KURT