Kentsel Dönüsüm, Askeri Araziler Bir Bir Satiliyor

Kentsel Dönüsüm, Askeri Araziler Bir Bir Satiliyor

Türkiye`deki tüm askeri alanlarin tamami Kentsel dönüsüm kullaniminin disinda, kentsel paylasimcilarin arpaligina dönüsüyor.

 Kentsel Dönüsüm, Askeri Araziler Bir Bir Satiliyor 
Türkiye’deki tüm askeri alanlarin tamami Kentsel dönüsüm kullaniminin disinda, kentsel paylasimcilarin arpaligina dönüsüyor.
 
Kentsel dönüsüm finansmani olarak kullanilacak bu yerlerden birisi olan Istanbul Zeytinburnu’nda askeri lojmanlarin bulundugu 97 bin metrekare alan ihale edildi.
Halbuki Bakan Özhaseki söyle demisti 7.5 milyon binanin dönüsümü için 5 milyar dolarlik kaynak gerektigini belirterek yurt disindaki yatirim bankalarindan elde edilecek krediyi faizsiz olarak belediyelere vermeyi planladiklarini ve askeri alanlarin kentsel dönüsümde kullanilmasi dogru olacak diye söylemisti.
 
Esenler kentsel paylasimdan nasiplenecek mi?
Darbe girisiminin bastirilmasinda ve sonrasinda Esenlere verilen Metris Kislasi’yla ilgili neler olacaginin akibetini Esenler halki merakla bekliyor. Belediye Baskani Göksu Ise Esenleri rahatlatacak, “Esenlik kenti, huzurun sehri”sözünü verdigi gibi mi olacak. Yoksa Metris kentsel paylasim amaçlimi kullanacak?… Esenler halki “merakla” bekliyor.
 
Zeytinburnu’nda bunlar oluyor
Ihalede kazanan Güney Gayrimenkul, Bas Yapi Insaat, Esta Insaat ve Elit Vizyon Yapi is ortakligi oldu. Ortaklar satis degeri için 1 milyar 730 milyon lira teklif ederken, sirket payi olarak Emlak Konut’a 640 milyon 100 bin lira taahhüt etti.
Zeytinburnu’nda askeri lojmanlarin bulundugu arsa için Emlak Konut GYO tarafindan dün yapilan gelir paylasim ihalesinde ipi, Güney Gayrimenkul, Bas Askeri lojman yerine 1.7 milyarlik proje Yapi Insaat, Esta Insaat ve Elit Vizyon Yapi is ortakligi gögüsledi.
 
Yeni rant kapisi askeri araziler
Askeri okullar kapatildi ancak arazi ve binalarin ne olacagi konusunda soru isaretleri dogdu. Basbakan Yildirim’in, “Piknik alani yapilacak, güzel mekânlar yapilacak” dedigi askeri arazilerin birçogu Istanbul’un en degerleri yerlerinde bulunuyor. Birçogu için ‘imara açma planlari’ geçmise dayaniyor.
Basbakan Binali Yildirim’in 15 Temmuz’daki kanli darbe girisimine katilan kislalarin kapatilacagini açiklamasi ve sonrasinda askeri okullarin kapatilmasina iliskin kararnamenin Resmi Gazete’de yayinlamasinin ardindan gözler Istanbul’daki askeri okul ve kisla arazilerine çevrildi. Istanbul’un en degerli arazilerine sahip onlarca dönümlük kisla ve okullarin ‘ne olacagi sorusu’ yanit ariyor. Basbakan Binali Yildirim ‘piknik alani yapilacak, güzel mekânlar yapilacak’ açiklamasina karsin bazi arazilerin ve binalarla ilgili ‘imara açma planlari’ geçmise dayaniyor. Iste kapatilan okullar ve degerli arazileri:
 
Bogazin incisi Kuleli
Üsküdar’da bulunan Kuleli Askerî Lisesi ilçenin en degerli arazisine sahip. Istanbul Bogazi’na neredeyse sifir konumunda olan okul Fatih Sultan Mehmet’in Istanbul’u fethetmesinin ardindan yeniçeri ordusunca kisla olarak kullanilmis. Neredeyse 500 yillik bir tarihe sahip olan bu okulun arazisi üzerinde otel yapilacagina dair iddialar uzun zamandir gündemdeki yerini koruyor. Bogazin incisi olan bu okulun kapatilmasinin ardindan ne olacagi merak konusu.
 
Heybeliada Deniz Lisesi
Heybeliada Deniz Lisesi Istanbul’un turizm mekânlarindan biri olan Heybeliada sahilinde yer aliyor. Denize sifir arazide yer alan okul 1946-1947 yilinda egitime basladi.
Deniz ve hava harp okullari
Deniz Harp Okulu da Tuzla sahilinde yer aliyor. Kiyinin en ucunda yer alan arazi bölgenin en degerlilerinden. Geçen yillarda bu alanin imara açilicagina dair iddialar yer aldi. Hava Harp Okulu Istanbul en degerli yerlerinden biri olan Yesilyurt’ta yer aliyor. Bakirköy’e bagli bu semtte satilik ev fiyatlari yaklasik 1 milyon TL’den basliyor. Bölge Atatürk Havalimani’na da yakin olmasi nedeniyle daha da önem kazaniyor.
 
Gözler Maltepe’de
15 Temmuz kanli darbe girisiminin ardindan en çok tartisilan kislalar oldu. Darbe girisiminin ardindan kislalarin önüne bir daha kanli girisimin yasandigi gece gibi tanklarin sokaga çikmamasi için kamyonlar ve belediye otobüsleri çekildi. Basbakan Binali Yildirim ise geçen günlerde kislalarin kapatilacagini söyledi. Yüzlerce dönüm arazi üzerine kurulu olan iki kislanin kapatilmasina kesin gözüyle bakiliyor. Bunlar Avrupa Yakasi’nda Hasdal Kislasi, Anadolu Yakasi’nda ise Maltepe’deki Istanbul 2. Zirhli Tugay Komutanligi’nin da yer aldigi kisla. Maltepe’deki arazi Marmara Denizi’ne bakan tepesiyle dikkat çekiyor.
 
Hasdal rant kiskacinda
Milli Savunma Bakanligi (MSB) Istanbul Emlak Bölge Baskanligi’nin, Hasdal ve Tümgeneral Selahattin Gökkartal Kislalari için istedigi imar plani degisikligi Istanbul Büyüksehir Belediye Meclisi’ne 2014 yilinda gelmisti.
IBB Planlama Müdürlügü’nün, MSB’nin basvurusu ile ilgili olarak yaptigi degerlendirmede, imar degisikligi ile 610 bin 402 metrekare insaat alani ve bu alanda 17 bin 440 nüfusun yasamasinin öngörüldügünü belirtti. Büyüksehir Belediye Meclisi, Hasdal ve Tümgeneral Selahattin Gökkartal Kislalari ile ilgili plan degisikligi teklifini “1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plani’nda düzenleme yapilmasinin ardindan degerlendirilmesi gerektigi” gerekçesiyle bakanliga geri göndermisti.
 
GATA hastaneleri
Kararnameyle birlikte GATA ve askeri hastaneler de Saglik Bakanligi’na baglandi. Haydarpasa’da ve Taksim’de bulunan GATA’ya bagli degerli hastane arazilerinin yerinde kalip kalmayacagi ise yine soru isaretleri arasinda.
 
Esenler Atisalani soru isareti
Darbe girisiminin bastirilmasinda ve sonrasinda Esenlere verilen Metris Kislasi’yla ilgili neler olacaginin akibetini Esenler halki merakla bekliyor. Belediye Baskani Göksu Ise Esenleri rahatlatacak, “Esenlik kenti, huzurun sehri”sözünü verdigi gibi degil de kentsel dönüsüm amaçlimi kullanacak… Esenler halki merakla bekliyor!